MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Semptom: "Hipotansiyon"

Anabilim Dalı Ders Konusu Katkıları

Yatay Entegrasyon Şeması

(sınıf içi ders ilişki düzeyleri)


Dönem 5 ENFH (1) GOCR (2) GOGS (1) GOZH (1) KBBH (1) KRDY (5) NORS (3) ORTO (3) RDYO (1) UROL (1)
Dönem 4 ACIL (7) ANES (5) GNCR (6) ICHA (9) JINE (8) PEDI (17)
Dönem 3 ACIL (2) AILE (4) ICHA (10) JINE (3) KRDY (3) MKRB (3) NORO (1) PATO (4) PEDI (2)
Dönem 2 ANAT (2) BYFZ (3) BYKM (2) FZYO (1)
Dönem 1 BYFZ (5)
(*) Parantez içlerindeki değerler bu semptoma ilişkin olarak dersin o dönem içinde kaç ayrı ders konusu bulunduğunu göstermektedir.

Dikey Entegrasyon Şeması

(preklinik-klinik ders ilişki düzeyleri)


Klinik ACIL (7) ANES (5) GNCR (6) ICHA (9) JINE (8) PEDI (17) ENFH (1) GOCR (2) GOGS (1) GOZH (1) KBBH (1) KRDY (5) NORS (3) ORTO (3) RDYO (1) UROL (1)
Preklinik BYFZ (8) ANAT (2) BYKM (2) FZYO (1) ACIL (2) AILE (4) ICHA (10) JINE (3) KRDY (3) MKRB (3) NORO (1) PATO (4) PEDI (2)
(*) Parantez içlerindeki değerler bu semptoma ilişkin olarak dersin o preklinik/klinik dönemler içinde kaç ayrı ders konusu bulunduğunu göstermektedir.

Semptomla İlgili Ders Konu Başlıkları

Ders Anabilim Dalı Ders konusu Eğitmen Tanı Tedavi düzeyleri İlgi düzeyi
Biyofizik 1-3 Temel Tıp Bilimleri - Biyofizik (BYFZ)
BYFZ Akışkanlar I: Hidrostatik, Hidrodinamik; süreklilik ve Bernoulli ilkeleri Prof. Dr. Barkın İlhan Dolaşım sistemi ile ilgili semptomlar akışkanlarla ilgili yasalar ve damar yollarındaki iletim özellikleriyle yakından ilişkilidir.
Biyofizik 1-3 Temel Tıp Bilimleri - Biyofizik (BYFZ)
BYFZ Biyoelektrik ölçü ve gözlem yöntemleri/araçları Prof. Dr. Barkın İlhan Dolaşım sistemi incelemeleri için biyoelektrik ölçü gözlem araçlarının çalışma prensiplerinin iyi anlaşılması önem taşımaktadır.
Biyofizik 1-3 Temel Tıp Bilimleri - Biyofizik (BYFZ)
BYFZ Akışkanlar II: Hidrodinamik; içsürtünmeli akışkanlar, Poiseuille ve Laplace yasaları Prof. Dr. Barkın İlhan Dolaşım sistemi ile ilgili semptomlar akışkanlarla ilgili yasalar ve damar yollarındaki iletim özellikleriyle yakından ilişkilidir.
Biyofizik 1-3 Temel Tıp Bilimleri - Biyofizik (BYFZ)
BYFZ Ölçme nedir? Birim, uzunluk, büyüklük kavramları, Sistem Kavramı, Temel Taşınım Yasaları Prof. Dr. Barkın İlhan Dolaşım sistemi üzerindeki fiyolojik ve patolojik koşulların tümü, basınç ve konsantrasyona ilişkin temel taşınım yasalarıyla doğrudan ilgilidir.
Biyofizik 1-3 Temel Tıp Bilimleri - Biyofizik (BYFZ)
BYFZ Temel Esneklik, Biyomateryallerin Özellikleri Prof. Dr. Barkın İlhan Dolaşım sistemi ile ilgili semptomlar dokuların elastik ve plastik davranış özellikleriyle yakından ilişkilidir.
Biyofizik 2-2 Temel Tıp Bilimleri - Biyofizik (BYFZ)
BYFZ Biyolojik kontrol: Temel kontrol teorisi, homeostazis, pozitif ve negatif geri-besleme kavramları Prof. Dr. Barkın İlhan Kan basıncının düzenlenmesi, nabız vs. dolaşımla ilgili çoğu kavram kontrol teorisinden temel alır.
Anatomi 2-2 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Systema Autonomicum I Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı Sempatik sistem yetersizliğinde ortostatik hipotansiyon görülebilir.
Anatomi 2-3 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Üst Ekstremite Damarları Prof. Dr. İsmihan İlknur Uysal A. brachialis'den tansiyon arteriyel ölçülerek tanı konulur.
Biyofizik 2-3 Temel Tıp Bilimleri - Biyofizik (BYFZ)
BYFZ Dolaşım dinamiği II: Kalbin etkinliği ve gücü, kalp devri ve basınç ölçüm yöntemleri Prof. Dr. Barkın İlhan Dolaşım sistemi ile ilgili semptomların anlaşılması için temelde sıvıların akışkan özellikleri, kalbin etkinliği gibi konuların anlaşılması çok önem taşımaktadır.
Biyokimya 2-5 Temel Tıp Bilimleri - Tıbbi Biyokimya (BYKM)
BYKM Renin, Anjiotensin, Aldesteron Prof. Dr. Mehmet Gürbilek Adrenal korteks hormonlarından olan aldosteron seviyeleri ciddi oranda düştüğü durumda, böbrekler tuz ve su seviyesini dengede tutamaz. Bu da dehidrasyona ve tansiyon düşüklüğüne sebep olur. Addison hastalığı semptomları genellikle birkaç ay süre zarfında yavaşça gelişir
Fizyoloji 2-5 Temel Tıp Bilimleri - Fizyoloji (FZYO)
FZYO Tübüler İşlevler I Öğr. Gör. Dr. Ayşe Özdemir Jukstaglomerüler aparatta renin salgısının azalması renin anjiyotensin aldosteron sistemini inhibe ederek hipotansiyona katkı sağlayabilir
Biyofizik 2-3 Temel Tıp Bilimleri - Biyofizik (BYFZ)
BYFZ Dolaşım dinamiği I: Sıvıların özellikleri, hemodinamik kavramlar Prof. Dr. Barkın İlhan Dolaşım sistemi ile ilgili semptomların anlaşılması için temelde sıvıların akışkan özellikleri, kalbin etkinliği gibi konuların anlaşılması çok önem taşımaktadır.
Biyokimya 2-5 Temel Tıp Bilimleri - Tıbbi Biyokimya (BYKM)
BYKM Böbrek üstü bezi medulla hormonları Prof. Dr. Mehmet Gürbilek Adrenalin ve nöradrenalin eksik olduğu durumlarda yorgunluk (sabah yataktan kalkma zorluğu),düşük tansiyon,ayakta baş dönmesi,uyku bozukluğu olabilir.
Mikrobiyoloji 3-4 Temel Tıp Bilimleri - Tıbbi Mikrobiyoloji (MKRB)
MKRB Viral hemorajik ateş etkenleri Prof. Dr. Bahadır Feyzioğlu
Acil Tıp 3-4 Dahili Tıp Bilimleri - Acil Tıp (ACIL)
ACIL Acil serviste hasta monitörizasyonu Prof. Dr. Sedat Koçak I, Tansiyon arteriyel rutin hasta izleminin vazgeçilmez bir parçasıdır. Hedef normotansiyondur.
Dahiliye 3-5 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Endokrinoloji) Yetişkinde ön hipofiz hastalıkları Prof. Dr. Mustafa Kulaksızoğlu Hipofiz yetmezliğinde adrenal yetmezliğe bağlı olarak görülebilir.
Pediatri 3-2 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Pediatrik allerjik hastalıkların patogenezi Prof. Dr. Şükrü Nail Güner ÖnT, T, 3. boşluğa önemli ölçüde sıvı geçişi nedeniyle ciddi hipotansiyon gelişebilir.
Dahiliye 3-4 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Allerji Immünoloji) Alerjik hastalıklarda etyoloji ve patogenez Prof. Dr. Şevket Arslan A, ÖnT, T, TT, I, K, Alerjik hastalıklar hipotansiyonla seyreden acil ve ölümcül durumlarla sonuçlanabilir.
Patoloji 3-2 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Bakteri infeksiyonları 1, 2 Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç ÖnT, Stafilokok ve streptokok süper antijenleri T lenfositleri uyarır ve sitokin salınımı sonucunda kapiller sızıntı ve şoka neden olabilir.
Dahiliye 3-5 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Gastro) Karın ağrısı Doç. Dr. Muharrem Keskin A, ÖnT, I, K, Şok tablosuna ilerleyen karın ağrısı başvurularında hipotansiyon görülebilir.
Kardiyoloji 3-3 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Akut Koroner Sendrom Doç. Dr. Ahmet Seyfeddin Gürbüz akut koroner sendromlarda pompa yetersizliği, miyokard enfarktüsünün mekanik komplikasyonları veya sağ ventrikül miyokard enfarktüsü nedeniyle kardiyojenik şok ve hipotansiyona neden olabilir.
Dahiliye 3-5 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Endokrinoloji) Otoimmun poliglandüler sendromlar Prof. Dr. Feridun Karakurt primer adrenal yetmezlik gelişen otoimmun addison hastalığında hipotansiyon görülür.
Semptomdan Ayırıcı Tanıya 3-5 Dahili Tıp Bilimleri - Aile Hekimliği (AILE)
AILE Gebelikte peripartum kanama Prof. Dr. Ali Acar hipovolemiye bağlı hipotansiyon izlenir.
Mikrobiyoloji 3-5 Temel Tıp Bilimleri - Tıbbi Mikrobiyoloji (MKRB)
MKRB Viral Gastroenterit etkenleri Prof. Dr. Bahadır Feyzioğlu
Kadın Doğum 3-5 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Postpartum kanamalar Dr. Öğr. Üy. Hasan Energin A, ÖnT, T, TT, I, K, kan kaybına bağlı hipotansiyon ve taşikardi görülür.
Kadın Doğum 3-5 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Jinekolojik aciller, Pelvik ağrı Doç. Dr. Jule Eriç A, ÖnT, T, I, K, hemorajik ve septik şokta hipotansiyon olur.
Tıbbi Mikrobiyoloji 3-3 Temel Tıp Bilimleri - Tıbbi Mikrobiyoloji (MKRB)
MKRB Arboviruslar, Paramyxoviruslar Prof. Dr. Bahadır Feyzioğlu
Semptomdan Ayırıcı Tanıya 3-5 Dahili Tıp Bilimleri - Aile Hekimliği (AILE)
AILE Plasenta yerleşim anomalileri Prof. Dr. Mehmet Cengiz Çolakoğlu Plasenta yerleşim anomalileri olan gebelerde yoğun ve ciddi kanamalar durumunda hipotansiyon görülebilir
Nöroloji 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - Nöroloji (NORO)
NORO Parkinson Prof. Dr. Muazzez Betigül Yürüten Çorbacıoğlu A, ÖnT, T, TT, I, K, parknson plus sendromlarında ortostatik hipotansiyon tanı kriterleri arasında yer alır.
Acil Tıp 3-4 Dahili Tıp Bilimleri - Acil Tıp (ACIL)
ACIL Travma ve yaralanmalar, Çoklu travma hastasının değerlendirilmesi Prof. Dr. Sedat Koçak A, T, TT, Aşikar veya gizli bir kanamaya ya da spinal hasara bağlı gelişebilir.
Semptomdan Ayırıcı Tanıya 3-5 Dahili Tıp Bilimleri - Aile Hekimliği (AILE)
AILE Vajinal kanama (disfonksiyonel uterin) Prof. Dr. Kazım Gezginç Bazı yoğun kanama durumalrında hipotansiyon görülebilir.
Semptomdan Ayırıcı Tanıya 3-4 Dahili Tıp Bilimleri - Aile Hekimliği (AILE)
AILE Üst ve alt gastrointestinal kanama Dr. Öğr. Üy. Mustafa Kürşat Ayrancı A, ÖnT, T, I, K, Anemi kaynaklı hipovolemik şokun sonucunda ortaya çıkabilmektedir.
Kadın Doğum 3-5 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Geç gebelik kanamaları Prof. Dr. Kazım Gezginç Geç gebelik kanamalarında hipotansiyon dikkat edilmesi gereken bulgulardan biridir.
Kardiyoloji 3-3 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Kardiyak Semptomları ve Fizik Muayene 1, 2 Dr. Öğr. Üy. Ahmet Lütfü Sertdemir A, ÖnT, T, Ciddi koroner arter hastalıkların, kap yetmezliğinde ve kalp kapak problemlerinde izlenebilir. Reflex, otonomik ve diğer kardiyak sebeplerden kaynaklanabilmektedir.
Patoloji 3-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Kan akımı bozuklukları 6: Şok Prof. Dr. Hacı Hasan Esen ÖnT, ŞOK ta vasküler alan dialatasyonu sonucu görülür
Patoloji 3-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Kan akımı bozuklukları 2: Kanama Prof. Dr. Hacı Hasan Esen ÖnT, T, I, kan kayıpları Hipotansiyon yapar
Kardiyoloji 3-3 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Kardiyak Semptomlar ve Fizik Muayene 3 Dr. Öğr. Üy. Ahmet Lütfü Sertdemir A, ÖnT, T, Ciddi koroner arter hastalıkların, kap yetmezliğinde ve kalp kapak problemlerinde izlenebilir. Reflex, otonomik ve diğer kardiyak sebeplerden kaynaklanabilmektedir.
Patoloji 3-3 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Hipertansif Kalp Hastalığı ve Kalp tümörleri, İskemik Kalp hastalıkları Prof. Dr. Salim Güngör ÖnT, Myokard infarktüsü kliniğinde hızlı ve zayıf nabız olabilir.
Dahiliye 3-5 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Endokrinoloji) Yetişkinde ön hipofiz hastalıkları Prof. Dr. Mustafa Kulaksızoğlu Hipofiz yetmezliğinde adrenal yetmezliğe bağlı olarak görülebilir.
Dahiliye 3-5 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Endokrinoloji) Otoimmun poliglandüler sendromlar Prof. Dr. Feridun Karakurt primer adrenal yetmezlik gelişen otoimmun addison hastalığında hipotansiyon görülür.
Dahiliye 3-5 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Endokrinoloji) Adrenal korteks hastalıkları 1 Prof. Dr. Feridun Karakurt adrenal yetmezliğe bağlı hipotansiyon görülebilir
Pediatri 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Ödem Prof. Dr. Bülent Ataş A, ÖnT, T, K, Damar içi volümün azaldığına işaret edebilir
Dahiliye 3-5 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Endokrinoloji) Adrenal korteks hastalıkları 2 Prof. Dr. Feridun Karakurt adrenal yetmezliğe bağlı hipotansiyon görülebilir
Dahiliye 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Nefroloji) Sıvı elektrolit dengesi ve dehidratasyon 1 Prof. Dr. Halil Zeki Tonbul A, ÖnT, T, TT, I, K, Hipotansiyon, sistolik kan basıncı (SKB) 90 < mmHg, ortalama arteriyel basınç < 60-65 mmHg olması ya da hipertansif hastalarda SKB bazal değerinden < 40 mmHg düşmesi olarak kabul edilmektedir.Hipotansiyon hızlı bir şekilde düzeltilmediğinde şok tablosu ve doku perfüzyonunda bozulma, multiorgan yetmezliği ve ölüm görülebilir.
Dahiliye 3-5 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Gastro) Karın ağrısı Doç. Dr. Muharrem Keskin Şok tablosuna ilerleyen karın ağrısı başvurularında hipotansiyon görülebilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Normal gebeliklerx Prof. Dr. Kazım Gezginç Normal gebeliklerde fizyolojik olarak kan basınca bir miktar düşme hipotansiyon durumu görülebilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Gebelikte maternal fizyoloji Prof. Dr. Kazım Gezginç Normal maternal fizyoloijk değişikliklerde hipotansiyon olabilir.
Genel Cerrahi 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Genel Cerrahi (GNCR)
GNCR Üst GİS Kanamaları Prof. Dr. Celalettin Vatansev A, ÖnT, T, TT, I, K, intravasküler volüm kaybına bağlı olarak görülen patognomik bir gıs kanama bulgusudur.
Acil Tıp 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Acil Tıp (ACIL)
ACIL Şok Prof. Dr. Sedat Koçak A, T, TT, Hemen tüm şok tiplerinde görülür.
Acil Tıp 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Acil Tıp (ACIL)
ACIL Diabetes Mellitus ve komplikasyonları Prof. Dr. Zerrin Defne Dündar A, Diabetik ketoasidoz ve hiperozmolar hiperglisemik durum tedavisinde verilecek intravenöz sıvı miktarını belirleyen en önemli parametre hipotansiyondur.
Acil Tıp 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Acil Tıp (ACIL)
ACIL Anaflaksi Prof. Dr. Sedat Koçak A, T, TT, Kardiyovasküler çöküşe bağlı görülür.
Acil Tıp 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Acil Tıp (ACIL)
ACIL Kardiyo‐pulmoner arrest (Elektrik ve Yıldırım çarpması) Prof. Dr. Sedat Koçak A, T, TT, K, Kardiyovasküler ya da diğer sistemik komplikasyonlara bağlı görülebilir.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Anesteziyoloji ve Reanimasyon (ANES)
ANES Anestezik ilaçlar (inhalasyon anestezikler) Prof. Dr. Alper Kılıçaslan inhalasyon ajanları miyokardiyal depresyon ve atım hacminde düşmeye neden olabilirler.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Anesteziyoloji ve Reanimasyon (ANES)
ANES Özel Durumlarda İleri Yaşam Desteği - çocuk Prof. Dr. Aybars Tavlan A, ÖnT, T, TT, I, K, KPR'da geri döndürülebilir nedenler arasındadır.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Hipotansiyon Dr. Öğr. Üy. Hilal Akay Çizmecioğlu Tansiyon arteryelin 90/60 mm/Hg nin altında, ortalama arter basıncının 65 mm/Hg'nin altında veya sistolik 20, diastolik 10 mm/hg den fazla düşüşün olmasıyla hastanın semptomatik hale gelmesi beklenir
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Safra Kesesi ve Safra Yolları hastalıkları Doç. Dr. Muharrem Keskin Kolanjiyosepsis tedavisinin gecikmesine bağlı hastada hipotansif şok da görülebilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Yaygın damar içi pıhtılaşması Dr. Öğr. Üy. Atakan Tekinalp A, ÖnT, T, TT, Yaygın mikrovaskuler trombüslere, intravaskuler hemolize neden olur. Derin anemi ve trombositopeni gelişmişse ortaya çıkan kanamalar, hipotansiyona neden olur.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Kan ve kan ürünleri transfüzyon reaksiyonları Dr. Öğr. Üy. Atakan Tekinalp A, ÖnT, T, TT, I, Tüm immünolojik transfüzyon reaksiyonları, inflamasyona, vaskuler hasara ve hipovolemiye bağlı olarak hipotansiyona neden olur.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Trombotik trombositopenik purpura (TTP) ve Hemolitik-üremik sendrom (HÜS) Dr. Öğr. Üy. Atakan Tekinalp A, ÖnT, T, TT, Yaygın mikrovaskuler trombüslere, intravaskuler hemolize neden olur. Derin anemi ve trombositopeni gelişmişse ortaya çıkan kanamalar, hipotansiyona neden olur.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Pankreatitler x Doç. Dr. Mehmet Asıl A, ÖnT, T, TT, I, K, Şiddetli akut pankreatitlerde hipotansiyon görülebilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Ödemli hastaya yaklaşım Dr. Öğr. Üy. Mevlüt Hakan Göktepe Şiddetli kalp yetmezliklerinde hipotansiyonla birlikte ödem görülebilir.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Anesteziyoloji ve Reanimasyon (ANES)
ANES Kardiyopulmoner İleri Yaşam Desteği (erişkin) Doç. Dr. Şule Arıcan A, ÖnT, T, TT, I, K, Hastanın ilk değerlendirilmesinde dolaşım hakkında bilgi edinmek için mutlaka nabız ve tansiyon bakılmalıdır. Aynı zamanda geri döndürülebilir nedenlerdendir.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Anesteziyoloji ve Reanimasyon (ANES)
ANES Hemodinamik monitörizasyon Doç. Dr. Gamze Sarkılar A, ÖnT, T, TT, I, K, Kirtik hastalarda (yoğun bakım ve travma), majör cerrahiler ve anestezi uygulamaları sırasında sık gördüğümüz ve bazen tedavide zorlandığımız hemen sıvı /ilaç tedavisi ile hemen düzeltilmesi gereken bir semptomdur.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Kardiyovasküler sistem semiyolojisi Prof. Dr. Kültigin Türkmen A, ÖnT, T, TT, I, K, Hipotansiyon, sistolik kan basıncı (SKB) 90 < mmHg, ortalama arteriyel basınç < 60-65 mmHg olması ya da hipertansif hastalarda SKB bazal değerinden < 40 mmHg düşmesi olarak kabul edilmektedir.Hipotansiyon hızlı bir şekilde düzeltilmediğinde şok tablosu dediğimiz ve doku perfüzyonunda bozulma, multiorgan yetmezliği ve ölüm görülebilir. Kalp yetmezliği karaciğer sirozu yada nefrotik sendromda ödeme bağlı olarak efektif arteryal volüm azalmasına bağlı hipotansiyon sıklıkla karşımıza çıkar.
Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Disfonksiyonel uterin kanamalar Doç. Dr. Jule Eriç A, ÖnT, K, Hewy menstrüel kanamada anemi nedenli ve hipovolemiye bağlı
Anesteziyoloji ve Reanimasyon 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Anesteziyoloji ve Reanimasyon (ANES)
ANES Anestezik İlaçlar (IV anestezikler) Dr. Öğr. Üy. Gülçin Büyükbezirci A, T, TT, I, K, Ketamin dışında kullanılan intravenöz anestezikler medüller vazomotor merkezde supresyon yaparak vazodilatasyona dolayısıyla hipotansiyona neden olurlar.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Diyaliz Prof. Dr. Kültigin Türkmen A, ÖnT, T, TT, I, Hipotansiyon, sistolik kan basıncı (SKB) 90 < mmHg, ortalama arteriyel basınç < 60-65 mmHg olması ya da hipertansif hastalarda SKB bazal değerinden < 40 mmHg düşmesi olarak kabul edilmektedir. Diyaliz tedavisi esnasında hipotansiyon sık görülen komplikasyonlardan biridir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Şok, Septik Şok Doç. Dr. Abdullah Yazar A, T, TT, I, Şokun dekompanse döneme girdiğinin bulgusu hipotansiyondur.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Genel Fizik muayene Doç. Dr. Ahmet Osman Kılıç ÖnT, T, I, Çocuklarda hipotansiyon yaş, cinsiyet ve gündüz-gece ayrımlarına dikkat edilerek tanımlanmalıdır. Tansiyon değerinin yaş ve cinsiyete göre 5. persentilin altında olması hipotansiyon olarak tanımlanır.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Vital bulguların değerlendirilmesi Doç. Dr. Ahmet Osman Kılıç A, ÖnT, T, I, Çocuklarda hipotansiyon yaş, cinsiyet ve gündüz-gece ayrımlarına dikkat edilerek tanımlanmalıdır. Tansiyon değerinin yaş ve cinsiyete göre 5. persentilin altında olması hipotansiyon olarak tanımlanır.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Alt Gastrointestinal Kanama Dr. Öğr. Üy. Aylin Yücel A, ÖnT, T, Kan kaybına bağlı gelişebilir
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Üst Gastrointestinal Kanama Dr. Öğr. Üy. Aylin Yücel A, ÖnT, T, Kan kaybına bağlı gelişebilir
Genel Cerrahi 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Genel Cerrahi (GNCR)
GNCR Kan Transfüzyonu ve Transfüzyon Ürünleri Dr. Öğr. Üy. Selman Alkan A, ÖnT, T, TT, I, K, transfüzyon esnasında allerjik reaksiyon gelişmesi durumunda vasküler tonusun kaybolması ve tansiyonun düşük ölçülmesi durumu
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Zehirlenmeler Doç. Dr. Fatih Akın A, ÖnT, TT, I, K, Alınan toksik madde hipotansiyon yapabilir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Çocuklarda İmmünglobulin Tedavisi Prof. Dr. İsmail Reisli ÖnT, I, K, Damar içi uygulanan immünglobulin tedavisi sırasında görülebilir
Genel Cerrahi 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Genel Cerrahi (GNCR)
GNCR Şok Dr. Öğr. Üy. Alper Varman Hipovolemik ve septik şoklarda inotropik destek gerektirecek düzeyde hipotansiyon ve taşikardi görülür.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Rikets Prof. Dr. Mehmet Emre Atabek A, ÖnT, T, TT, I, K, Riketsli olgularda bradikardi ve hipotansiyon ağır hipokalsemili hastalarda görülür.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Kalp yetersizliği Prof. Dr. Mehmet Burhan Oflaz A, ÖnT, T, Kalp yetersizliği ilerleyince şoka bağlı hipotansiyon görülebilir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Miyokardit - Kardiyomiyopati Prof. Dr. Tamer Baysal A, ÖnT, T, TT, Miyokardit ve KMP ye bağlı şok tablosu ve hipotansiyon görülebilir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Perikard hastalıkları Prof. Dr. Tamer Baysal A, ÖnT, Perikarditte sıvı aşırı birikirse (tamponat durumunda) tansiyon düşmektedir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Besin alerjisi Prof. Dr. Şükrü Nail Güner A, ÖnT, T, TT, I, K, Besinin neden olduğu anafilaksiye bağlı hipotansiyon gelişebilir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Anafilaksi Prof. Dr. Şükrü Nail Güner A, ÖnT, T, TT, I, K, 3. boşlupğa önemli ölçüde sıvı geçişi nedeniyle ciddi hipotansiyon gelişebilir.
Acil Tıp 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Acil Tıp (ACIL)
ACIL Kardiyo‐pulmoner arrest (gebelik, travma) Prof. Dr. Zerrin Defne Dündar A, T, TT, I, Gebe bir hastada hipotansiyon var ise periarrest durum olarak değerlendirilmeli ve olası sebepleri araştırılmalıdır. Travma hastalarında hipotansiyon ve taşikardi hemodinamik instabilite bulgularıdır.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Vazovagal senkop Prof. Dr. Tamer Baysal T, K, Vazovagal vakalarında hipotansiyon sıklıkla beklenir. Bunun sebebi kalbe dönen kan miktarı vücudun ihtiyacını karşılamaya yetecek düzeyde olmamasıdır.
Genel Cerrahi 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Genel Cerrahi (GNCR)
GNCR Alt GIS Kanamaları Prof. Dr. Celalettin Vatansev A, ÖnT, T, TT, I, K, intravasküler volüm kaybına bağlı olarak görülen patognomik bir gıs kanama bulgusudur.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Adrenal Yetmezlik + Cushing sendromu Prof. Dr. Beray Selver Eklioğlu A, ÖnT, T, I, K, Adrenal yetmezlikte görülebilir
Genel Cerrahi 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Genel Cerrahi (GNCR)
GNCR Travmaya Genel Yaklaşım Dr. Öğr. Üy. Mehmet Aykut Yıldırım A, ÖnT, T, TT, I, K, Travmalı hastada hipotansiyon şokun kardinal bulgudur.
Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Postpartum kanamalarx Prof. Dr. Ali Acar hipovolemiye bağlı hipotansiyon izlenir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Genitoüriner sistem travmaları Dr. Öğr. Üy. Emine Türen Demir hipovolemik şoka bağlı veya vazovagal uyarıya bağlı hipotansiyon gelişebilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Jinekolojik aciller Dr. Öğr. Üy. Fatma Kılıç hipovolemiye neden olan jinekolojik acil durumlarda hipotansiyon hipovolemi derecesine göre görülmektedir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Ektopik gebelik Dr. Öğr. Üy. Fatma Kılıç ektopik gebelik rüptürüne bağlı hemorajide hemorajinin miktarına göre hipotansiyon bulguları belirginleşir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Erken gebelik kayıpları Prof. Dr. Mehmet Cengiz Çolakoğlu Erken gebelik kayıplarında yoğun vajinal kanama ve buna bağlı anemi tablosuyla hipotansiyon görülebilir.
Acil Tıp 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Acil Tıp (ACIL)
ACIL Kalp ritm bozuklukları Dr. Öğr. Üy. Mustafa Kürşat Ayrancı A, ÖnT, T, TT, I, K, Ritm bozukluğu sebebiyle kalpten pompalanan kanın miktarının düşmesi sonucu, yeterli damar duvar direnci oluşturacak basınç elde edilemeyeceği için hipotansiyon oluşur.
Acil Tıp 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Acil Tıp (ACIL)
ACIL Astım Prof. Dr. Sedat Koçak A, T, TT, Ciddi atak göstergesi olabilir. Tansiyon pnömotoraks gelişiminin bulgusu olabilir. Otopeep ile birlikte hipotansiyon geliştiğinde hasta ventilatör devresinden ayrılarak aktif göğüs masajları ile ekshalasyon yaptırlmalıdır.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Döküntülü hastalıklar Doç. Dr. Özge Metin Akcan A, ÖnT, T, TT, I, K, Hipotansiyon yaşa göre tansiyon sınırının -2SD altında olmasıdır. Döküntüsü olan bir çocukta hipotansiyon olması toksik şok sendromuna işaret edebilir. Ayrıca döküntü ile seyreden meningokoksemide hipotansiyon görülebilir, kötü prognoz göstergesidir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Diyabet ketoasidoz Prof. Dr. Beray Selver Eklioğlu A, ÖnT, T, TT, I, K, Dehidratasyona bağlı görülebilir
Genel Cerrahi 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Genel Cerrahi (GNCR)
GNCR Karın Travmaları Dr. Öğr. Üy. Mehmet Aykut Yıldırım A, ÖnT, T, Şok bulgusudur.
Ortopedi ve Travmatoloji 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Ortopedi ve Travmatoloji (ORTO)
ORTO Ortopedik Aciller - Açık Kırıklar Dr. Öğr. Üy. İsmail Hakkı Korucu akut dönemde damar yaralanması olan olgularda kan kaybına bağlı olarak ortaya çıkabilir
Beyin ve Sinir Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Beyin ve Sinir Cerrahisi (NORS)
NORS Nöroşirürjikal Enfeksiyöz Hastalıklar Dr. Öğr. Üy. Densel Araç ciddi ve agresif ilerleyen medikal/cerrahi tedaviye yanıtsız nöroşirurjikal enfeksiyonlarda sepsis gelişimi sonrası hipotansiyon, doku perfüzyonunu önemli ölçüde bozar ve hastanın hayatını tehdit eder
Ortopedi ve Travmatoloji 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Ortopedi ve Travmatoloji (ORTO)
ORTO Pelvis Asetabulum Kırıkları ve Omurga Yaralanmaları Doç. Dr. Ahmet Fevzi Kekeç A, ÖnT, T, TT, I, K, çok fazla kanmaya sebep olabilen özellike vertikal ayrışmalı pelvis kırıklarında hemorajik şoka bağlı hipotansiyon görülebilir.
Ortopedi ve Travmatoloji 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Ortopedi ve Travmatoloji (ORTO)
ORTO Çoklu Travma Hastasının Değerlendirilmesi Doç. Dr. Ahmet Fevzi Kekeç A, ÖnT, T, TT, I, K, hemorahjik şokun bir parçası olarak şokdaki hastada hipotansiyon bulunur
Kardiyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Perikard ve miyokard hastalıkları Dr. Öğr. Üy. Ahmet Lütfü Sertdemir A, ÖnT, T, TT, I, K, Ciddi koroner arter hastalıkların, kap yetmezliğinde ve kalp kapak problemlerinde izlenebilir. Reflex, otonomik ve diğer kardiyak sebeplerden kaynaklanabilmektedir.
Beyin ve Sinir Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Beyin ve Sinir Cerrahisi (NORS)
NORS Spinal A-V malformasyonları-I Dr. Öğr. Üy. Mehmet Kenan spinal kanala meydana gelen masif bir kanamada veya servikal tutulumun olduğu hastalarda spinal şoka bağlı gelişen hipotansiyon hastanın hayatını tehdit edebilir
Kardiyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Senkop Dr. Öğr. Üy. Ahmet Lütfü Sertdemir A, ÖnT, T, TT, I, K, Ciddi koroner arter hastalıkların, kap yetmezliğinde ve kalp kapak problemlerinde izlenebilir. Reflex, otonomik ve diğer kardiyak sebeplerden kaynaklanabilmektedir.
Kardiyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Aort hastalıkları Dr. Öğr. Üy. Ahmet Lütfü Sertdemir A, ÖnT, T, TT, I, K, Ciddi koroner arter hastalıkların, kap yetmezliğinde ve kalp kapak problemlerinde izlenebilir. Reflex, otonomik ve diğer kardiyak sebeplerden kaynaklanabilmektedir.
Göz Hastalıkları 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Göz Hastalıkları (GOZH)
GOZH Glokom Prof. Dr. Mehmet Okka ÖnT, T, TT, I, K, Normotansif glokom için bir risk faktörüdür.
Göğüs Hastalıkları 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Göğüs Hastalıkları (GOGS)
GOGS Pnömoni Doç. Dr. Celalettin Korkmaz A, ÖnT, T, TT, I, Pnömonili hastada hipotansiyon gelişmesi septik şoka gidişi göserebilir ve öncelikle etkenin gram pozitif bakteriler olduğu düşünülür.
Kardiyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Perikardit, Miyokardit Dr. Öğr. Üy. Ahmet Lütfü Sertdemir A, ÖnT, T, TT, I, K, Ciddi koroner arter hastalıkların, kap yetmezliğinde ve kalp kapak problemlerinde izlenebilir. Reflex, otonomik ve diğer kardiyak sebeplerden kaynaklanabilmektedir.
Göğüs Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Göğüs Cerrahisi (GOCR)
GOCR Plevranın hastalıkları (ampiyem, pnömotoraks, mezotelyoma) Dr. Öğr. Üy. Murat Kuru A, ÖnT, T, TT, I, K, Akut yada kronik dönemde gelişen hemotoraksta hipovolemiye bağlı hipotansiyon görülebilmektedir.
Göğüs Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Göğüs Cerrahisi (GOCR)
GOCR Göğüs cerrahisinde tanısal ve cerrahi işlemler Prof. Dr. Tamer Altınok A, ÖnT, K, Tanısal ve tedavi için yapılan cerrahi sonrasında görülen hipotansiyon hemorajinin bir belirtisi olabilir.
Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları (KBBH)
KBBH Burun kanaması Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı A, ÖnT, T, TT, I, K, burun kanama nedeniyle hemodinaminin etkilenmesi
Kardiyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Kardiyak şok, Akut akciğer ödemi Doç. Dr. Ahmet Seyfeddin Gürbüz kardiyojenik şoka bağlı hipotansiyon diğer şoklardan farklı olarak kalbe gelen kan miktarı yeterli (pulmoner kapiller wedge basınç >15) olmasına rağmen kalpte pompa yetersizliği nedeniyle gelişir.
Enfeksiyon Hastalıkları 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji (ENFH)
ENFH Sepsis Doç. Dr. Bahar Kandemir A, T, Sepsise doku hipoperfüzyonuile ilişkili hipotansiyon görülebilmektedir.
Üroloji 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Üroloji (UROL)
UROL Genito-üriner Sistem Travmaları Doç. Dr. Arif Aydın böbrek travmalarında, kanamaya bağlı hipovolemide hipotansiyon, taşikardi görülebilir.
Beyin ve Sinir Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Beyin ve Sinir Cerrahisi (NORS)
NORS Spinal Travmalar I Prof. Dr. Fatih Keskin Spinal travmalarda görülebilen spinal şok evresinde sempatik sistemin bozulması ile hipotansiyon gelişebilir.
Radyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Radyoloji (RDYO)
RDYO Periferik arter yaralanmalarda girişimsel radyoloji Prof. Dr. Osman Koç Vasküler yaralanmalar sonrası hipotansiyon görülebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü