Genel Cerrahi 4-1 (GNCR401)

"Üst GİS Kanamaları"

Prof. Dr. Celalettin Vatansev (1 ders saati)

ÜST GIS kanamalarında etyoloji tedavisi ve tanı yöntemleri.
Öğrenme hedefi: Üst GIS anatomisi ve bu bölgeye bağlı gelişen kanamalı hastalıkların tanı, takip ve tedavisi

Ajitasyon akut gıs kanamalarında hgb düşüklüğü ve çarpıntıya bağlı hastalarda meydana gelen bir bulgudur.
Anemi GIS kanamalarda en önemli bulgulardan birisi olup mukozaların soluk ve cilt renginin soluklaşnması ile bulgu oluştuan patognomik bir bulgudur.
Anüri/Oligüri intravasküler volüm kaybına bağlı olarak prerenal böbrek yetmezliği gelişmiş olan hastalarda görülebilecek bir bulgudur.
Baş dönmesi Kan kaybeden hastada tansiyn düşmesi nedeni ile tarid edilen bir bulgudur.
Diyare gıs kanaması olan hastada kan ürünlerinin gıs traktına geçmesi sonucu barsak otilitesi artar ve kötü kokulu koyu renkli diyare bulgusu olabileceği için sorgulanması gereken bir semptomdur.
Hematokezya/rektal kanama masif üst gis kanamalarda beklenen normalde üst gis kanamada beklenmeyen bir semptomdur.
Hemoptizi üst gis kanama ile pulmoner nedenlere bağlı kanamaların ayrımında sorgulanması gereken bir semptomdur.
Karın ağrısı kanaması olan hastalar bu şikayet ile başvurabilir ancak patognomik bir bulgu değildir.
Hipotansiyon intravasküler volüm kaybına bağlı olarak görülen patognomik bir gıs kanama bulgusudur.
Halsizlik kan kaybına bağlı olarak meydana gelen tansiyon düşüklüğü ile beraber beklenen bir bulgudur.