MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

N.E.Ü. MERAM TIP FAKÜLTESİ

2022-2023 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI

MEZUNİYET ÖNCESİ (DÖNEM I-VI)

(TÜRKÇE) TIP EĞİTİM PROGRAMI KILAVUZU


DÖNEMLER

Dönem I Dönem II Dönem III Dönem IV Dönem V Dönem VI

EĞİTİM ÖĞRETİM AMAÇLARI

DÖNEM I
Dönem I'de öğrenciler Temel Tıp Bilimleri ağırlıklı teorik ve pratik dersleri alırlar. Bu dönemde organizmanın biyolojik, kimyasal, moleküler ve kısmen morfolojik özelliklerinin kavratılması hedeflenmiştir. Bu hedefe ilişkin olarak, yatay entegrasyon mantığında anatomik olarak insan vücudunun morfolojik özellikleri ve iskelet yapısı, biyolojik olarak hücre temelli yapıların fonksiyonları, biyokimyasal olarak moleküller ve özellikleri, fizyolojik olarak hücresel ve sistemik homeostaz süreçleri ders programlarında işlenmektedir.
DÖNEM II
Dönem 2’de yatay entegrasyon mantığında organizmanın yapısal ve işlevsel nitelikleri sistemler halinde ayrılarak 5 kurul oluşturulmuştur. 1. kurulda doku ders kurulu olarak kan dokusu, kas dokusu ve bağ dokusunun yapısal, işlevsel ve moleküler özellikleri işlenmektedir. 2. kurulda (nöro ve duyu ders kurulu) sinir sisteminin yapısal ve işlevsel nitelikleri ve sinir sistemi yapılarının birbiriyle nöroefektör doku ve sistemlerle ilişkilerinin entegrasyonu ele alınmaktadır. Dolaşım ve solunum kurulu olan 3. kurulda kalp ve damarlarla solunum sistemini oluşturan yapılar ve fonksiyonları anlatılmaktadır. 4. kurul sindirim sisteminin anatomik ve histolojik yapılarıyla fizyolojik ve biyokimyasal işlevleri ele almakta, ayrıca metabolizmanın biyokimyasal özellikleri anlatılmaktadır. Endokrin ve ürogenital sistem ders kurulu olan 5. kurulda ise endokrin sistemi oluşturan organ ve dokuların, boşaltım sisteminin ve üreme sisteminin yapısal ve işlevsel özellikleri işlenmektedir.
DÖNEM III
Dönem III’te yatay entegrasyon hastalıklara giriş, hastalıkların patolojisi ve farmakolojik tedavi ajanlarının tanıtılması şeklinde yine sistemsel temelde 6 kurula ayrılarak oluşturulmuştur. 1. kurulda hastalıkların biyolojik temelleri, hücre zedelenmesi ve neoplazi konularını içeren patoloji, farmakoloji dersleri yanında bu konularla ilgili bazı klinik konular işlenmektedir. Hastalıkların tıbbi mikrobiyolojik temeli ve enflamasyon temalı 2. kurulda immün sistem işlevleri ve inflamasyon süreçleriyle bakteri, virüs, mantar ve parazitler ve oluşturdukları hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar anlatılmaktadır. 3. kurulda dolaşım sistemi ve solunum sistemi hastalıklarının kliniği, patolojik özellikleri ve bu hastalıklarda kullanılan ilaçların farmakolojisiyle birlikte, genel anlamda halk sağlığı konuları işlenmektedir. 4. kurulda acil tıp ve ilk yardım, kan hastalıkları ve aile hekimliği ve halk sağlığı yönüyle koruyucu hekimlik konuları anlatılmaktadır. 5. kurul üreme sistemi, sindirim sistemi ve endokrin sistemle ilgili hastalıkların patolojik ve klinik özellikleri ve bu hastalıkların sağaltımında kullanılan ilaçları konu edinmektedir. 6. kurulda, boşaltım sistemi ve sinir sistemi hastalıklarının patolojik ve klinik özellikleri ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların farmakolojisini içermektedir.
DÖNEM IV
Dönem IV, "klinik stajyerlik" dönemi olarak tanımlanmıştır. Bu dönemde öğrenciler farklı büyük klinik stajlar (Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Genel Cerrahi, İç Hastalıkları) ağırlıklı olmak üzere klinik branşlar (Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Acil Tıp, Klinik Farmakoloji, Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ve seçmeli olarak Tıbbi Genetik, Çocuk Cerrahisi, Plastik Cerrahi stajlarından biri) içinde eğitimlerine devam ederler.
DÖNEM V
Dönem V, "klinik stajyerlik" dönemi olarak tanımlanmıştır. Bu dönemde öğrenciler farklı küçük klinik stajlar (Enfeksiyon Hastalıkları, Üroloji, Göğüs Hastalıkları, Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları, Radyoloji, Nöroloji, Ortopedi ve Travmatoloj,, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları, Göz Hastalıkları, Deri ve Zührevi Hastalıklar, Adli Tıp, Kardiyoloji) içinde eğitimlerine devam ederler.
DÖNEM VI
Tıp Fakültesinin 6. yılı "internlik" (ön hekimlik) dönemi olarak tanımlanır. Bu dönemde intern doktorlar kendilerini meslek yaşantılarına hazırlayacak olan eğitimlerini almaya devam ederler. İnternlik eğitiminin amacı, tıp öğrencilerinin tıp eğitiminin önceki dönemlerinde elde ettikleri bilgi, beceri ve tutumları sağlık hizmeti sunum alanlarında uygulayabilir hale gelmelerini sağlamaktır. İnternlik eğitiminin temel hedefi, öğrencilerin pratisyen hekimlik için tanımlanmış olan yeterliklerle donanmış ve temel hekimlik uygulamalarını bu yeterlikler çerçevesinde tek başına yapabilen hekimler olarak mezun olmalarımın sağlanmasıdır.

YATAY ENTEGRASYON ŞEMASI

PROGRAM ÇIKTILARI

 KURAMSAL, OLGUSAL
P 1 Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu sağlık alanı ile ilgili kavramları ve kavramlar arası ilişkileri kavrar, temel ve güncel bilgilere sahip olur.
P 2 Bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç gereçleri ve diğer kaynakları kullanarak ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olur. Elde edilen bu bilginin doğası, kaynağı, doğruluğu ve geçerliliğini değerlendirmeye sahiptir.
P 3 Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim sahip olduğu donanımla güncel hekimlik anlayışının gerektirdiği şekilde hasta yönetiminin gerektirdiği bilgi, beceri ve davranışları uygular. -Öykü alır, -fizik muayene yapar, -klinik değerlendirme yapar, klinik bulguları tanır ve ciddiyetine karar verir, -uygun tetkikleri ister ve sonuçlarını değerlendirir, -ayırıcı tanı yapar.
P 4 Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim -hasta ve hastaya bakım verenlerle uygun tedavi planını paylaşır, -Açık ve doğru reçete yazar, -klinik duruma uygun ilaçları seçer, -tedavinin uygunluğunu, gözden geçirip, olası fayda-zarar değerlendirmesi yapar, -ağrıyı ve ızdırabı dindirici ilaç düzenlemesi yapar. -açıklamalar yapar, önerilerde bulunur, -hastaya hastalığının her aşamasında yanında olacağı güvencesini verip, destek sağlar, -hastanın akıl sağlığını değerlendirir, -ölmekte olan hastaya ve ailesine hizmet verir.
 BİLİŞSEL, UYGULAMALI
P 5 Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim ilk yardım ve resüsitasyonu da içeren acil sağlık hizmeti verir. Tıbbi acilleri tanır ve değerlendirir, temel ilkyardım yapar, güncel kılavuzlara göre temel yaşam desteği ve kardiyopulmoner resüsitasyon yapar, tıbbi acilleri tedavi eder, -güncel kılavuzlara göre ileri yaşam desteği verir, -güncel kılavuzlara göre travma bakımı sağlar
P 6 Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim mesleki becerilere sahiptir. -Kan basıncı ölçer, -damardan kan alır, damara kanül yerleştirir, -intravenöz tedavi uygular ve infüzyon malzemelerini kullanır, -subkutan ve intramuskuler enjeksiyon yapar, -oksijen uygular, -hasta tutmayı ve taşımayı bilir, -dikiş atar, -kan transfüzyonu yapar, -mesane kateteri takar, -idrar analizi yapar, -elektrokardiyografi (EKG) çeker ve değerlendirir, -temel solunum fonksiyon testlerini yapar ve değerlendirir. Bu hizmetleri yerine getirebilmesi için gerekli ekip çalışmasını yapar.
P 7 Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim hastalığın psikolojik ve sosyal etkilerini değerlendirir. -Hastalığın bulguları ve etkisi üzerindeki psikolojik etkenleri değerlendirir, -hastalığın bulguları ve etkisi üzerindeki sosyal etkenleri değerlendirir, -hastalıkla ilişkili stresi saptar, -alkol ve madde kötüye kullanım ve bağımlılığını saptar.
P 8 Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim etkin tıbbi iletişim becerilerine sahiptir. -Hastalarla iletişim kurar, -meslektaşları ile iletişim kurar, -kötü haberi iyi bir iletişimle verebilir, -hasta yakınlarıyla iletişim kurar, -engelli kişilerle iletişim kurar, -aydınlatılmış onam için iletişim kurar, -tıbbi yazışmaları yapabilir, -saldırganlıkla baş edebilir, -iletişim, teknolojilerini kullanabilir, -gerektiğinde tercüman aracılığıyla iletişim kurabilir.
 BAĞIMSIZ ÇALIŞABİLME ve SORUMLULUK ALABİLME YETKİNLİĞİ
P 9 Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim mesleğini uygularken bağımsız profesyonel çalışma becerisine sahiptir. -Kendi sınırlarını bilir ve yardım isteyebilir, -gerektiğinde otonom çalışabilir, -problem çözme becerisine sahiptir, -karar alma becerisine sahiptir, -multidisipliner bir takımda çalışabilir, -başka disiplinlerin uzmanlarıyla iletişim kurabilir, -liderlik becerilerine sahiptir, -yeni durumlara uyum gösterebilir, -zaman yönetimi gibi organizasyon ve planlama becerilerine sahiptir.
 ÖĞRENME YETKİNLİĞİ
P 10 Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim akademik çalışma yapabilir. –analiz ve sentez kapasitesine sahiptir, -yaşam boyu öğrenme ve kendini geliştirme kapasitesine sahiptir, -eğiticilik becerisine sahiptir, -araştırma yapma becerilerine sahiptir.
P 11 Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim mesleğini uygularken kanıta dayalı tıp ilkelerini, becerilerini ve bilgisini kullanır. -Meslek pratiğinde kanıt kullanır, -uygun literatürü belirleyip tarar , -tıp literatürünü eleştirel olarak değerlendirir.
 İLETİŞİM ve SOSYAL YETKİNLİK
P 12 Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim evrenseldir. -Farklılığı ve farklı kültürleri değerlendirebilir, -başka ülkelerin alışkanlıklarını ve kültürlerini anlar, -uluslararası bağlamda çalışabilir, -ikinci bir dil bilir, -tıp dışı genel bilgiye sahiptir.
P 13 Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim mesleğini uygularken bilgi teknolojilerini etkin olarak kullanır. -Klinik kayıtları doğru ve eksiksiz tutar, -bilgisayar kullanır, -bilgi kaynaklarına ulaşır, -bilgiyi arşivler ve gerektiğinde ulaşır.
 ALANA ÖZGÜ YETKİNLİK
P 14 Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim sağlığı geliştirir, toplum sağlığı ile ilgilenir ve sağlık sistemi içinde etkin olarak çalışır. -Hastaya en zararsız sağlık hizmetini sunar, -enfeksiyonun yayılımını engellemek için gerekli önlemleri alır, -çalışan sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilgiye sahiptir, -kalite yönetimi süreçlerine uygun davranır ve bu süreçlere katılır, -sağlık alanında toplum ve dünya gündemindeki olayları izler ve bunlarla ilgili görüşlerini paylaşır, -kendi sağlık ihtiyaçlarının farkındadır ve sağlığının profesyonel sorumluluklarını engellememesini sağlar, -mesleki kurallara ve yetkilendirme koşullarına uyar (sertifikalandırılmış eğitimler/beceriler için), -karşılıklı olarak mesleki uygulamalara ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunur, -bilinçli kariyer seçiminde bulunur.
P 15 Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim mesleğini uygularken etik ve yasal kurallara uyar. -Hasta mahremiyetini korur, -hasta bakımında etik değerlerin gereğini yerine getirir, -aydınlatılmış onam alır ve kaydeder, -ölümü belgelendirir, -otopsi isteminde bulunur, -klinik uygulamalarında ulusal ve uluslar arası kural ve yasalara uyar .
P 16 Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi mezunu bir hekim tıp mesleğinin gerektirdiği profesyonellik özelliklerine sahiptir. -Dürüst, -erdemli, -özverili ve etik kurallara bağlıdır, -iyi hekimlik uygulamalarına bağlıdır, -kalite endişesi taşır, -değerlendirme ve öz-değerlendirme, -yansıtma yapma becerilerine sahiptir, -empati kurar, -yaratıcıdır, -girişimci ve başarılıdır, -kişilerarası iletişim becerilerine sahiptir .


AKADEMİK TAKVİM

Kayıt Yenileme (Güz Yarıyılı) 12 Eylül 2022 16 Eylül 2022
Derslerin Başlaması 12 Eylül 2022
Yarıyıl Tatili 23 Ocak 2023
Kayıt Yenileme (Bahar Yarıyılı) 10 Şubat 2023 10 Şubat 2023
Derslerin Kesilmesi 26 Mayıs 2023
Mazeret Sınavı 05 Haziran 2023 07 Haziran 2023
Final Sınavı 19 Haziran 2023 23 Haziran 2023
Bütünleme Sınavı 10 Temmuz 2023 14 Temmuz 2023

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü