MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Anesteziyoloji ve Reanimasyon 4-1 (ANES401)

Ders Oturumu 4

"Anestezik İlaçlar (IV anestezikler)"

Dr. Öğr. Üy. Gülçin Büyükbezirci (2 ders saati)

Ders özeti

Günümüzde genel anestezi uygulamalarında ideale en yakın hipnotik ajanlar ve analjezikler intravenöz anestezikler olarak kullanılmaktadır. Bu ilaçların etki mekanizmalarının bilinmesi,sistemler üzerindeki etkilerinin bilinmesi ,yan etkilerinin tanınması ve komplikasyonlarının tedavi edilebilmesi güvenli bir genel anestezi uygulaması sağlanabilmesi ve hasta özelinde anestezik ajanların seçilebilmesi için gereklidir.
Öğrenme hedefi: İntravenöz anesteziklerin etki mekanizmalarını ve sistemler üzerindeki etkilerini bilir

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Kabızlık Opioidlerin tolerans gelişmeyen tek yan etkisi konstipasyondur.
Baş dönmesi Hipnotik ajanlar genel anestezi indüksiyonu sırasında hastada baş dönmesine neden olabilir.
Bilinç değişiklikleri Kullandığımız tüm ajanlar doz bağımlı olarak hafif sedasyondan tam bir şuur kaybına kadar değişen derecede bilinç değişikliğine neden olurlar.
Bulantı-kusma Propofol dışında kullanılan tüm hipnotikler ve opioidler postoperatif bulatı ve kusmaya neden olurlar.
Hipotermi/Hipertermi Genel anestezide kullanılan intravenöz anestezikler termoregülasyonu bozarak hipotermiye neden olurlar.
Konvulsiyonlar Sedatif hipnotik amaçla kullanılan ilaçlar ketamin hariç antikonvülzan etkilidir. Ketamin ise epileptik hastalarda kullanımı kontrendike olan intravenöz anesteziktir.
Öksürük Opioidlerin hızlı enjeksiyonu öksürüğe neden olur.
Pupil değişiklikleri Opioidler miyozise neden olur.
Çarpıntı Ketamin sempatomimetik etki ile taşikardiye neden olabilir.
Hipotansiyon Ketamin dışında kullanılan intravenöz anestezikler medüller vazomotor merkezde supresyon yaparak vazodilatasyona dolayısıyla hipotansiyona neden olurlar.
Apne Ketamin dışında kullanılan tüm hipnotikler ve analjezik amaçla kullanılan tüm opioidler apneye neden olmaktadır.
Çift görme Genel anestezi indüksiyonu sırasında bilinç durumu değişiklikleri oluşurken çift görme ,bulanık görme gibi şikayetler oluşabilir.
Abdominal distansiyon Analjezik amaçla kullanılan opioidler gastrointestinal motiliteyi bozarak abdominal distansiyona neden olabilir.
Duygudurum değişiklikleri Düşük dozda sedasyon amacı ile kullanılan hipnotik ajanlar duygudurum değişikliklerine neden olabilir.
Kaşıntı Tüm ilaçlarda olduğu gibi intravenöz anestezikler de alerji yaparak kaşıntıya neden olabilirler. Propofol antiprüritik etkili tek hipnotik ajandır.
Hipertansiyon Ketamin sempatomimetik etki ile hipertansiyona neden olur.
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri İntravenöz anestezikler tüm farmakolojik ajanlarda olduğu gibi hem kendi içlerinde hem de diğer grup ilaçlarla etkileşime girebilirler. Bu nedenle genel anestezi uygulanacak hastaların kronik hastalıkları ve düzenli kullandıkları ilaçlarının bilinmesi gerekmektedir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü