MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Biyokimya 2-5 (BYKM205)

Ders Oturumu 10

"Renin, Anjiotensin, Aldesteron"

Prof. Dr. Mehmet Gürbilek (2 ders saati)

Ders özeti

En güçlü mineralokortikoid olan aldosteron, böbrek-üstü kabuğun zona glomerülozasında sentezlenir. Bu hormon, plazma K+ ve anjiyotensin II düzeyindeki değişikliklere yanıt olarak üretilir. Bir reseptör aracılı mekanizma üzerinden gen ekspresyonunu düzenleyerek de etki yapan aldosteron, böbrekler tarafından Na+ tutulma-sından sorumlu birincil hormondur. Aldosteron üretimi renin- anjiyotensin sistemi tarafından etkilenmektedir.
Öğrenme hedefi: Renin, Anjiotensin, Aldesteron sisteminin öğrenilmesi

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Hipertansiyon Kandaki aldosteron hormonunun yüksek olması vücutta su ve tuz tutulumuna yol açmaktadır. Bu durum dirençli ve kontrolsüz hipertansiyonun yanı sıra; aldosteron hormonunun direkt etkisine bağlı olarak inme başta olmak üzere, kalp damar hastalıklarına neden olur.
Hipotansiyon Adrenal korteks hormonlarından olan aldosteron seviyeleri ciddi oranda düştüğü durumda, böbrekler tuz ve su seviyesini dengede tutamaz. Bu da dehidrasyona ve tansiyon düşüklüğüne sebep olur. Addison hastalığı semptomları genellikle birkaç ay süre zarfında yavaşça gelişir

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü