Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 (JINE401)

"Ektopik gebelik"

Dr. Öğr. Üy. Fatma Kılıç (2 ders saati)

ektopik gebelik uterin kavitede normalde olması gereken yer dışında gebelik ürününün implante olmasıdır.Tubal geçirgenliği etkileyen enfeksiyonlar ,cerrahi müdahaleler,yapışıklıklar gibi nedenlere bağlı olabilmektedir.yerleşim yerine göre erken ve geç dönemde bulgu verebilir.Geç farkedildiğinde batın içi kanama ve akut batın tablosuna neden olabilmektedir.Tedavide hastanın durumuna göre medikal ve cerrahi yöntemler tercih edilebilir.
Öğrenme hedefi: ektopik gebelik tanısı koyabilme,yerleşim yerlerin,acil müdahale edilmesi gereken durumlar,medikal ve cerrahi tedavi yaklaşımlarına hakim olma

Anemi rüptüre ektoik gebeliğe bağlı akut anemi gelişir.
Abortus fimbrial bölgeye yerleşen ektopik gebelikte tubal abort gözlenebilir.
Amenore amenore ve karın ağrısı ektopik gebelik semptomlarındandır
Baş dönmesi hemorajiye bağlı preşok tablosunda başdönmesi olabilir.
Çarpıntı hemorajiye bağlı preşok tablosunda taşikardi olabilir.
Karın ağrısı Amenore ,karın ağrısı ve vajinal kanama ektopik gebelik triadıdır.
Pelvik ağrı ektopik gebelik pelvik ağrıya neden olan bir durumdur.
Vajinal kanama (gebelikte, postpartum, postmenopozal, diğerleri) ektopik gebelikte lekelenme şeklinde vajinal kanama görülebilir.
Hipotansiyon ektopik gebelik rüptürüne bağlı hemorajide hemorajinin miktarına göre hipotansiyon bulguları belirginleşir.
Abdominal distansiyon erken dönemde farkedilmeyen ve geç hastane başvusu olan rüptüre ektopik gebeliklerde abdominal distansiyon gelişebilir.
Ektopik gebelik ektoik gebelik ve intrauterin gebeliğin bir arada olması heterotropik gebelik olarak adlandırılır.