Genel Cerrahi 4-1 (GNCR401)

"Şok"

Dr. Öğr. Üy. Alper Varman (2 ders saati)

Herhangi bir sebeple doku perfüzyonunun bozulması sonucu hafif çarpıntı belirtisinden, hastanın kaybedilmesine kadar değişebilen geniş bir semptomlar bütünü
Öğrenme hedefi: 1. Öğrenim hedefi: Acil serviste Şok kliniği ile başvuran hastaya tanı koyabilme, ilk müdahalesini yapabilme, şok nedenini tesbit ederek nedene yönelik ileri tedavi için ilgili kliniğe hastayı refere edebilme.

Ağız kuruluğu Hipovolemik şokta ağız kuruluğu görülür.
Anemi Hemorajik şokun ileri evresinde derin anemi görülür.
Baş dönmesi Hipotansiyon gelişmesine bağlı baş dönmesi olabilir.
Bilinç değişiklikleri İleri evre şokta bilinçte küntleşme ve devamında bilinç kaybı gelişebilir.
Çarpıntı Şokun ilk evresinden itibaren en sık görülen bulgulardan biri taşikardidir.
Deri ve ekleri değişiklikleri (Kuruluk, renk değişikliği, vb.) Hipovolemik şokta deri kurudur ve turgoru azalmıltır.
Dispne Kardiyojenik ve obstruktif şokta diastolik fonksiyon bozukluğu ve yüklenme nedenityle dispne görülür.
Duygudurum değişiklikleri 2. ve 3. derece hemorajik şokta ve kardiyojenik şokta, susuzluk, ajitasyon ile birlikte ölüyormuş hissi ve beraberinde anksiyete meydana gelir.
Halsizlik Şokun hemen tüm evrelerinde halsizlik görülür.
Hipotansiyon Hipovolemik ve septik şoklarda inotropik destek gerektirecek düzeyde hipotansiyon ve taşikardi görülür.
Melena‐hematemez Hemorajik şokun sebebi gastrointestinal sistem kanaması ise hematemez ve melena görülebilir.
Ajitasyon 3. derece hemorajik şokta ajitasyon olur.
Anksiyete 2. ve 3. derece hemorajik şokta ve kardiyojenik şokta, susuzluk, ajitasyon ile birlikte ölüyormuş hissi ve beraberinde anksiyete meydana gelir.
Anüri/Oligüri Hemorajik şokun 4. evresinde ve genel olarak şokun hedef organ hasarı evresinde renal kan akımının yetersiz olması nedeinyle oligürü ve anüri görülür.
Ateş Septik şokun hiperdinamik evresinde sepsis kliniğinin bir komponenti olarak ateş yüksekliği görülür.
Hışıltılı solunum ("wheezing") Kardiyojenik ve obstruktif şokta diastolik fonksiyon bozukluğu ve yüklenme nedenityle wheezing görülebilir.
Kalpte üfürüm Kardiyojenik şokta eğer sebep kapak patolojisi ise kalpte üfürüm duyulur.