MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Dahiliye 3-6 (ICHA306)

Ders Oturumu 10

"(Nefroloji) Sıvı elektrolit dengesi ve dehidratasyon 1"

Prof. Dr. Halil Zeki Tonbul (1 ders saati)

Ders özeti

Normal şartlarda hücreler sıvı ortamda bulunur. Hücrelerin yaşayabilmeleri ve normal fonksiyon görebilmeleri büyük ölçüde beden sıvılarının bileşim ve dağılımının dengeli olmasına bağlıdır. Suyun vücut kompartmanlarına dağılım şu şekildedir: Hücre içi (intraselüler) % 40 2. Hüçre dışı (ekstraselüler) % 20 a.Hücreler arası (İnterstisyel) % 15 b.İntravasküler (Plazma) % 5 'dir.
Öğrenme hedefi: 1.Öğrenme Hedefi:Sıvı-elektrolit dengesini tanımlar, sıvı-elektrolit bozukluğunun nedenlerini açıklar.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Ödem Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefrotik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında da ödem gelişebilir. Ödem patogenezinde artmış kapiller hidrostatik basınç, azalmış kapiller onkotik basınç ve artmış kapiller geçirgenlik durumlarından bir ya da bir kaçı sorumludur.
Dispne Dispne nefes almakta zorluk olarak tanımlanır .Patogenezdeki muhtemel mekanizmalar; sıvı retansiyonu, sol ventrikül yetmezliği, hipoalbuminemi ve pulmoner mikrovasküler geçirgenlik artışıdır. Yanlış ve uygunsuz sıvı replasmanları sıvı retansiyona yol açarak dispneye neden olabilirler.
Hipotansiyon Hipotansiyon, sistolik kan basıncı (SKB) 90 < mmHg, ortalama arteriyel basınç < 60-65 mmHg olması ya da hipertansif hastalarda SKB bazal değerinden < 40 mmHg düşmesi olarak kabul edilmektedir.Hipotansiyon hızlı bir şekilde düzeltilmediğinde şok tablosu ve doku perfüzyonunda bozulma, multiorgan yetmezliği ve ölüm görülebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü