MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Acil Tıp 4-1 (ACIL401)

Ders Oturumu 32

"Kardiyo‐pulmoner arrest (Elektrik ve Yıldırım çarpması)"

Prof. Dr. Sedat Koçak (1 ders saati)

Ders özeti

Çevresel aciller içerisinde önemli bir yer tutarlar. Özellikle genç yaş grubunu etkileme ve ölümcül olma potansiyelleri nedeniyle öenmlidirler. Korunma önceliklidir. Ev tipi elektrik yaralanmaları elektrik çarpmasına bağlı ölümlerin yaklaşık yarısından sorumludur. Alternatif akım olduğu için kurbanın elektrik kaynağına yapışmasına ve daha uzun maruziyete neden olur. Ayrıca frekansı kalbimizin frekansına yakın olduğu için asistoli başta olmak üzere ölümcül aritmi oluşturma riski yüksektir. Yıldırım çarpmasında da kardiyak komplikasyonlar görülür. Her iki yaralanma şeklinde de ciddi yanıklar, yanı sıra tüm sistemleri etkileyen komplikasyonlar görülebilir. Ayrıntılı fizik muayene ve ileri inceleme gereklidir. Arrest durumunda resüsitasyonda ısrarcı olunmalıdır.
Öğrenme hedefi: Elektrik çarpması ve yıldırım çarpması yaralanmalarına genel yaklaşım yanında bu sebeplerle kardiyopulmoner arrest olmuş hastalarda resüsitasyonun özelliklerini öğrenir

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İdrar renk değişikliği Rabdomiyolize bağlı koyu idrar görülebilir.
Asfiksi Boyun bölgesine yakın yaralanmalarda gelişen yanık ve ödeme bağlı görülebilir. Erken farkedilmesi ve erken entübasyon gerektirir.
Bilinç değişiklikleri Özellikle kafa bölgesini etkileyen yıldırım çarpması yaralanmalarında beyin sarsıntısı, beyin ödemi, artmış kafaiçi basıncı ya da hemorajilere bağlı görülebilir.
Deri döküntüleri/lezyonları (makülopapüler, bülloz, veziküler) Yıldırım çarpması yaralanmalarında Feathering denilen süperfisial eğrelti otu şeklinde lezyonlar, birkaç gün içinde ortaya çıkabilir.
Dispne Pulmoner ödem ve kontüzyo nedeniyle görülebilir.
Hipertansiyon Katekolamin deşarjına bağlı görülebilir.
Hipotansiyon Kardiyovasküler ya da diğer sistemik komplikasyonlara bağlı görülebilir.
Nöbet geçirme Kafaya isabet eden yıldırım çarpması yaralanmalarında görülebilir.
Parestezi Santral ya da spinal hasara bağlı tüm formları görülebilir.
Parezi, paralizi Santral ya da spinal hasara bağlı tüm formları görülebilir.
Pupil değişiklikleri Doğrudan ya da dolaylı kafa travmasına bağlı kraniyal sinir hasarına, kanamaya ya da artan kafa içi basıncı ve herniasyona gidiş durumlarında görülebilir.
Tetani Uzamış müsküler tetani görülebilir.
Yanık Tüm derecelerde yanık ve bununla ilişkili komplikasyonlar görülebilir.
Apne Yıldırım çarpmalarında torasik kas spazmına ya da solunum merkezi etkilenmesine bağlı izole solunum arresti görülebilir.
Başağrısı Özellikle kafa bölgesini etkileyen yıldırım çarpması yaralanmalarında beyin sarsıntısı, beyin ödemi, artmış kafaiçi basıncı ya da hemorajilere bağlı görülebilir.
Kulak zarı perforasyonu Hem elektrik hem de yıldırım çarpmasında görülebilir.
Laringeal Obstrüksiyon Boyun bölgesi yaralanma ve yanıklarında ödem gelişimine bağlı olarak görülebilir.
Melena‐hematemez Hem elektrik hem de yıldırım çarpmasında görülebilir.
Baş dönmesi Özellikle kafa bölgesini etkileyen yıldırım çarpması yaralanmalarında beyin sarsıntısı, beyin ödemi, artmış kafaiçi basıncı ya da hemorajilere bağlı görülebilir.
Karın ağrısı Solid ya da içi boş organ perforasyonuna bağlı görülebilir.
Bulantı-kusma Kafa ve GİS'i etkileyen yaralanmalarda görülebilir.
Çarpıntı Katekolamin deşarjına bağlı görülebilir.
Hematokezya/rektal kanama GİS komplikasyonlarına bağlı görülebilir.
İşitme bozukluğu ve Tinnitus İşitme kaybı görülebilir.
Ağızda yara Özellikle küçük çocuklarda açıktaki elektrik kablolarını ağzına götürme nedeniyle ağız içi yaralanmalar görülebilir. Bunların tespiti ve tedavisi çocukta sağlıklı ağız, diş, çene ve konuşma gelişimi için önemlidir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü