MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Kardiyoloji 5-1 (KRDY501)

Ders Oturumu 19

"Kardiyak şok, Akut akciğer ödemi"

Doç. Dr. Ahmet Seyfeddin Gürbüz (2 ders saati)

Ders özeti

kardiyojenik şok, hipertansif akciğer ödemi ve kalp yetersizliğinin dekompansasyonun tanısı, nedenleri ve tedavisi
Öğrenme hedefi: akut kalp yetersizği nedenleri ve tedavisiin öğrenilmesi

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Jinekomasti kalp yetersizliği ve hipertansiyon tedavisinde kullanılan sipirinolakton (mineralokortikoid reseptör antagonisti) ağrılı jinekomastiye neden olabilir. Yerine selektif aldosteron blokeri olan eplerenon kullanılabilir.
Anemi uzun süreli derin anemiler hipervolemiye ve kalp yetersizliğine neden olabilir.
Apne Obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) aterosklerotik kalp hastalığı, hipertansiyon ve atrial fibrilasyon riskini arttırır. Gece uyku sırasında tansiyonları yükselen hastalarda OSAS akılda tutulmalıdır.
Dispne hipertansif akciğer ödemi ile gelen hastalarda ölüm korkusu, dispne ve anksiyete görürülür. Çoğunlukla bu hastalarda korunmuş ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği mevcuttur.
Hipertansiyon ani gelişen hipertansiyon, hipertansif akciğer ödemine neden olabilir.
Hipotansiyon kardiyojenik şoka bağlı hipotansiyon diğer şoklardan farklı olarak kalbe gelen kan miktarı yeterli (pulmoner kapiller wedge basınç >15) olmasına rağmen kalpte pompa yetersizliği nedeniyle gelişir.
İşitme bozukluğu ve Tinnitus kalp yetersizliği tedavisinde kullanılan loop diüretik olan furosemid ototoksiktir. İşitme kaybına neden olabilir.
Kaşıntı hipertansiyon ve kalp yetersizliğinde diüretik kullanımına bağlı hiperürisemi gelişimi kaşıntıya neden olabilir.
Ödem korunmuş EF ve düşük EF'li kalp yetersizliğinde, orta ve ileri dereceli kapak hastalıklarında, pulmoner hipertansiyonda, kardiyomiyopati ve kontrsriktif perikardit vb kardiyak nedeler ile periferik ödem görülebilir.
Öksürük kalp yetersizliği ve hipertansiyon tedavisinde kullanılan ACE inhibitörleri öksürüğe neden olabilir. nadiren angioödeme neden olabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü