MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Acil Tıp 4-1 (ACIL401)

Ders Oturumu 6

"Astım"

Prof. Dr. Sedat Koçak (1 ders saati)

Ders özeti

Akut astım ataklarının önemli bir kısmı hafif ataklar şeklindedir ve oksijen, beta-2 agonistler ve kortikosteroidlerden oluşan ilk tedavi ile büyük oranda tedavi edilirler. Az bir kısmı ise acil servislere ya ciddi atakla başvururlar ya da atağın seyri esnasında hasta kliniği, ciddi bir tabloya ilerleyebilir. Bu durumda başta antikolinerjik ajanlar, adrenalin, metil ksantinler, magnezyum sülfat, ketamin gibi ajanlardan oluşan yardımcı tedavilerle ya da dahası inhale anestezikler, noninvaziv ve invaziv mekanik ventilasyon gibi ileri müdahalelerle tedavi edilmelidirler. Bu açıdan ciddi atak belirtilerini ve mortaliteye katkı sağlayan faktörleri bilmek ve yukarıda ifade edilen tedavileri belli bir algoritmik yaklaşım içerisinde hastaya sağlamak önemlidir. Ayrıca atağa bağlı kardiyopulmoner arrest durumlarında bu hastalara özgü resüsitatif girişimleri bilmek kardiyopulmoner resüsitayonun başarısı için son derece önemlidir.
Öğrenme hedefi: Akut astım atağının temel tedavisi yanında ciddi atağın semptom ve bulgularını tanımak ve ileri tedavi yöntemlerini bilir

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Asfiksi Şiddetli bronkokonstrüksüyona bağlı asfiktik solunum yetmezliği ciddi atağın önemli bir göstergesidir.
Apne Ciddi astım atağında entübasyon ve mekanik ventilasyon endikasyonudur.
Dispne Bronkokonstrüksüyona bağlı ekspiratuar dispne görülür.
Öksürük Astım atağının semptomları içerisinde yer alır.
Hışıltılı solunum ("wheezing") Daralan havayollarından ekspiryum havasının çıkışı esnasında duyulan sestir. Çoğu atakta steteskopsuz kulağımızı hastaya yaklaştırdığımızda duyulabilir. Havayolu tıkanıklığının derecesi ile wheezing ciddiyeti arasında ilişki yoktur.
Bilinç değişiklikleri Ciddi astım atağında hipoksiye bağlı görülebilir. Entübasyon ve mekanik ventilasyona gidişin habercisidir.
Hipotansiyon Ciddi atak göstergesi olabilir. Tansiyon pnömotoraks gelişiminin bulgusu olabilir. Otopeep ile birlikte hipotansiyon geliştiğinde hasta ventilatör devresinden ayrılarak aktif göğüs masajları ile ekshalasyon yaptırlmalıdır.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü