Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 (JINE401)

"Jinekolojik aciller"

Dr. Öğr. Üy. Fatma Kılıç (2 ders saati)

akut batın tablosu acilde sık olarak karşılaşılan durumlar arasındadır.jinekolojik ve non jinekolojik nedenlere bağlı olarak karşımıza çıkabilir.jinekolojik acillerde akut batın tablosuna yol açan kist rüptürü,ektopik gebelik rüptürü,over torsiyonu gibi durumlar kliniğe göre acil cerrahi müdahale gerektirmektedir.bunların dışında dismenore,ovulasyon ağrısı gibi durumlar genelde medikal olarak tedavi edilmektedir.
Öğrenme hedefi: jinekolojik acil durumların tanısını koyabilme ve acil yaklaşımı öğrenme.

Ektopik gebelik tubal patensin bozulmasına neden olan enfeksiyon,cerrahi gibi durumlar ektopik gebeliğe neden olmaktadır.ultrason ile belirli bir hcg değerinde intrauterin gestasyonel kese görülmemesi tanı için önemlidir.
Abdominal distansiyon akut batın tablosuna yol açan kist rüptürü veya ektopik gebelik rüptüründe kanamanın şiddetine ve yaygınlığına göre abdominal distansiyon görülmektedir.
Abortus komplet abortus ve inkomplet abortus klinik durumlarında ağrı,kanama ve parça düşürme şikayetleri ön plandadır.
Amenore ektopik gebelik triadı amenore ,karın ağrısı ve vajinal kanamadır.
Anemi karın içi hemorajiye bağlı olan akut batın tablosunda hemoraji şiddetine bağlı olarak anemi tablosu derinleşir.
Anüri/Oligüri akut batın tablosuna neden olan hemorajiye sekonder gelişen pre-şok veya şok tablosunda hipovolemiye bağlı oligüri veya anüri tablonun şiddetine göre gelişmektedir.
Ateş ateş enfektif durumlara bağlı jinekolojik acillerde (akut pıd) tubo ovarian abse durumlarında karşımıza çıkan semptomlar arasındadır.
Bilinç değişiklikleri jinekolojik acil durumlarda hipovolemiye bağlı gelişen pre-şok ve daha ileri klinik durumlarda bilinç değişiklikleri olabilir.
Bulantı-kusma jinekolojik acil durumlarda akut batın bulgusuna ek olarak bulantı kusma da zaman zaman eşilk edebilir.
Çarpıntı çarpıntı hipovolemiye bağlı akut kanama durumlarında karşımıza çıkan ilk semptomlar arasındadır.jinekolojik aciller arasında akut kanamaya neden olan durumlarda oluşmaktadır.
Deri ve ekleri değişiklikleri (Kuruluk, renk değişikliği, vb.) hipovolemiye neden olan akut jinekolojik acil durumlarda nemli ve solgın cilt bulguları gözlenebilir.
Dismenore dismenore siklik ağrı öyküsü ile klinikte karşımıza çıkmaktadır.adette veya adetten bir iki gün önce başlayan ve birkaç gün süren ağrı dikkat çekicidir.non steroid anti inflamatuar ilaçlar ile genellikle tedavi edilmektedir.
Halsizlik hipovolemiye neden olan jinekolojik acil durumlarda halsizlik sık görülmektedir.
Hipotansiyon hipovolemiye neden olan jinekolojik acil durumlarda hipotansiyon hipovolemi derecesine göre görülmektedir.
İnfertilite (erkek, kadın) infertilite tedavisi gören kadınlarda iatrojenik olan acil durumlardan biri de ovarian hiperstumulasyon sendromudur.
Kanama eğilimi jinekolojik acil durumlardan batın içi hemorajiye neden olan ve erken dönemde fark edilmeyen durumlarda tüketim koagulapatisine bağlı kanama eğilimi oluşabilir.
Karın ağrısı karın ağrısı jinekolojik acillerde gördüğümüz en sık semptomdur.Ağrının lokalizasyonu,süresi ve vasfına göre ayırıcı tanıya gitmek gerekir
Karında şişkinlik akut batın tablosu ile gelen pelvik kitle durumlarında tubo ovarian abse,torsiyone over kisti,myom dejenerasyonu akla gelmelidir.
Senkop jinekolojik acillerde ciddi hipovolemiye bağlı senkop geçiren hastalarda ,hastayı hızlı şeklide stabilize edip hipovolemiye neden olan kanama için acil cerrahi operasyon yapılmaktadır.
Vajinal akıntı akut pıd tablosuna sıklıkla kötü kokulu vajinal akıntı eşlik etmektedir.
Vajinal kanama (gebelikte, postpartum, postmenopozal, diğerleri) ektopik gebelik,abortuslarda vajinal kanama sık görülen semptomlardır.