MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Anesteziyoloji ve Reanimasyon 4-1 (ANES401)

Ders Oturumu 8

"Anestezik ilaçlar (inhalasyon anestezikler)"

Prof. Dr. Alper Kılıçaslan (2 ders saati)

Ders özeti

Solunum yolu ile alınan ihalojenli volatil anestezik ajanlar alveollerden kana ve beyin dokusunda yeterli konsantrasyona ulaştıklarında anestezik etki oluşturururlar. Anesteziğin alınımı ve indüksiyoın hızı gazın çözünürlüğü, kardiyak output ve alveoler-venöz parsiyel basınç farkı gibi etkiler bağlıdır.Günümüzde en çok kullanılan inhalasyon anestezikler; nitrik oksit (azot protoksit), desfluran ve Sevofluron'dır.Minimum alveoler konsantrasyon (MAK) potensi gösteren çok yaygın bir ölçütdür. İnhalasyon anesteziklerinin sistemlere etkilerinin bilinmesi farklı hastalarda ajan seçimi için önemlidir.
Öğrenme hedefi: İnhalasyon anesteziklerinin etki mekanizmalarını, sınıflandırılmasını, kullanım ve komplikasyonlarını öğrenir

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Bilişsel bozukluklar/unutkanlık Postoperatif deliryum ve kognitif bozukluklar özellikle yaşlılarda anestezi ve cerrahi sonrasında sık görülen bir komplikasyondur.
Anksiyete Hem cerrahi, hem de anestezi ile ilişkili olarak preoperatif dönemde korku, endişe hissedilebilir
Hipotansiyon inhalasyon ajanları miyokardiyal depresyon ve atım hacminde düşmeye neden olabilirler.
Hipotermi/Hipertermi Özellikle halojenli olanlar maruz kalmaya bağlı olarak oluşan genetik bazı hastalıklara sahip hastalarda oluşan maling hipertermi döneminde görülebilir.
Laringeal Obstrüksiyon Sevofluran dışındaki ajanlar indüksiyon sırasında kullanılırlarsa laringospazma neden olabilirler
Öğrenme güçlüğü Erken çocukluk döneminde birden fazla anestezi maruziyeti ileri yaşlarda öğrenme güçlüğü yapabileceği ile ilgili bir çok çalışma yapılmaktadır ancak net bir sonuç elde edilememiştir.
Öfke ve saldırganlık İnhalasyon anestezisinden derlenme sırasında görülebilir.
Pupil değişiklikleri Pupil büyüklüğü ve ışığa reaksiyon değişebilir.
Tetani Özellikle halojenli olanlar maruz kalmaya bağlı olarak oluşan genetik bazı hastalıklara sahip hastalarda oluşan maling hipertermi döneminde görülebilir.
Ajitasyon İnhalasyon anestezisinden derlenme sırasında ağlama, huzursuzluk, hırçınlık, oryantasyon bozukluğu görülebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü