MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Semptom: "Ödem"

Anabilim Dalı Ders Konusu Katkıları

Yatay Entegrasyon Şeması

(sınıf içi ders ilişki düzeyleri)


Dönem 5 ADLI (1) DERM (1) ENFH (1) GOCR (2) GOGS (2) GOZH (2) KRDY (5) NORO (1) NORS (1) ORTO (2) RDYO (3) UROL (1)
Dönem 4 ACIL (2) ANES (3) GNCR (2) ICHA (15) JINE (8) PEDI (11) PLCR (2)
Dönem 3 BYKM (2) GOGS (1) ICHA (18) JINE (2) KRDY (2) PATO (12) PEDI (2) RONK (6)
Dönem 2 ANAT (2) BYKM (2) FZYO (8)
Dönem 1 ANAT (2) BYKM (1) FZYO (1)
(*) Parantez içlerindeki değerler bu semptoma ilişkin olarak dersin o dönem içinde kaç ayrı ders konusu bulunduğunu göstermektedir.

Dikey Entegrasyon Şeması

(preklinik-klinik ders ilişki düzeyleri)


Klinik ACIL (2) ANES (3) GNCR (2) ICHA (15) JINE (8) PEDI (11) PLCR (2) ADLI (1) DERM (1) ENFH (1) GOCR (2) GOGS (2) GOZH (2) KRDY (5) NORO (1) NORS (1) ORTO (2) RDYO (3) UROL (1)
Preklinik ANAT (4) BYKM (5) FZYO (9) GOGS (1) ICHA (18) JINE (2) KRDY (2) PATO (12) PEDI (2) RONK (6)
(*) Parantez içlerindeki değerler bu semptoma ilişkin olarak dersin o preklinik/klinik dönemler içinde kaç ayrı ders konusu bulunduğunu göstermektedir.

Semptomla İlgili Ders Konu Başlıkları

Ders Anabilim Dalı Ders konusu Eğitmen Tanı Tedavi düzeyleri İlgi düzeyi
Anatomi 1-4 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Viscerocranium I: Mandibula, Os nasale, Concha nasalis inf, Vomer Prof. Dr. Aynur Emine Çiçekcibaşı Os nasale kırıklarına bağlı burunda şişlik (ödem) görülebilir.
Anatomi 1-4 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Viscerocranium II: Maksilla, Os Palatinum, Os Zygomaticum, Os Lacrimale Prof. Dr. Aynur Emine Çiçekcibaşı Maxilla, os zygomaticum kırıklarına bağlı göz kapaklarında şişlik (ödem) görülebilir.
Fizyoloji 1-4 Temel Tıp Bilimleri - Fizyoloji (FZYO)
FZYO Monosit - Makrofaj Sistemi Dr. Öğr. Üy. Faik Özdengül İnflamasyonun tespitinde ödem belirgin bir bulgudur
Tıbbi Biyokimya 1-2 Temel Tıp Bilimleri - Tıbbi Biyokimya (BYKM)
BYKM Yapısal proteinler Prof. Dr. Sevil Kurban albümin azlığı ödem ile sonuçlanır
Biyokimya 2-4 Temel Tıp Bilimleri - Tıbbi Biyokimya (BYKM)
BYKM Na, K, Cl metabolizması Öğr. Gör. Dr. Cemile Topcu Sodyum metabolizması bozukluklarında görülebilir.
Biyokimya 2-2 Temel Tıp Bilimleri - Tıbbi Biyokimya (BYKM)
BYKM Mineraller ve beslenme durumunun değerlendirilmesi Prof. Dr. Mehmet Gürbilek Sodyum hücre dışı sıvıların ana katyonudur.Sodyum ve ekstrasellüler sıvı arasında yakın ilgi vardır. İdrarla çıkarılan sodyum azaldığında kanda ve intersellüler sıvıda sodyum birikir. Buna koşut olarak intravasküler sıvı artar böylece hidrostatik basınç yükselir, ödem başlar.
Anatomi 2-3 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Pulmones, Mediastinum ve Pleura Prof. Dr. Mehmet Tuğrul Yılmaz Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları'na bağlı olalarak görülebilir.
Fizyoloji 2-4 Temel Tıp Bilimleri - Fizyoloji (FZYO)
FZYO Vücut Sıcaklığının Düzenlenmesi Dr. Öğr. Üy. Faik Özdengül Özellikle yanıklarda ve donma halinde bül şeklinde ortaya çıkabilmektedir
Anatomi 2-3 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Larynx ve Trachea Prof. Dr. Mehmet Tuğrul Yılmaz Bölgedeki organlarda çeşitli sebeplerle ödem şekillenebilir.
Fizyoloji 2-3 Temel Tıp Bilimleri - Fizyoloji (FZYO)
FZYO Mikrodolaşım ve lenfatik sistem, doku kan akımının kontrolü Prof. Dr. Selim Kutlu Plazma kolloit ozmotik basıncının azalmasına, kapiller basıncın artmasına, lenfatik drenajın bozulmasına vb. neden olan faktörler dokularda veya vücutta ödeme yol açabilirler.
Fizyoloji 2-3 Temel Tıp Bilimleri - Fizyoloji (FZYO)
FZYO Mikrodolaşım ve Lenfatik Sistem Prof. Dr. Selim Kutlu Plazma kolloit ozmotik basıncının azalmasına, kapiller basıncın artmasına, lenfatik drenajın bozulmasına vb. neden olan faktörler dokularda veya vücutta ödeme yol açabilirler.
Fizyoloji 2-5 Temel Tıp Bilimleri - Fizyoloji (FZYO)
FZYO Tiroit Hormonlarının İşlevleri Prof. Dr. Selim Kutlu Hipotiroidide mixödem görülebilir.
Fizyoloji 2-5 Temel Tıp Bilimleri - Fizyoloji (FZYO)
FZYO Glomeruler Filtrasyon Öğr. Gör. Dr. Ayşe Özdemir GFR'nin bozulmasına bağlı olarak idrar çıkışının azalması sonucu oluşabilir
Fizyoloji 2-5 Temel Tıp Bilimleri - Fizyoloji (FZYO)
FZYO Adrenal Korteks Hormonları Prof. Dr. Selim Kutlu Cushing sendromunda yüzde ödem artışı ve aydede yüz görünümü oluşabilir.
Fizyoloji 2-3 Temel Tıp Bilimleri - Fizyoloji (FZYO)
FZYO Endotel ve İşlevleri Prof. Dr. Selim Kutlu Miyokard infarktüsü sonrası gelişen kardiyak yetmezlik pretibiyal ödeme neden olabilir.
Fizyoloji 2-5 Temel Tıp Bilimleri - Fizyoloji (FZYO)
FZYO Vücut sıvıları ve ödem Öğr. Gör. Dr. Ayşe Özdemir Ekstraselüler sıvı miktarındaki artışa bağlı gelişir
Radyasyon Onkolojisi 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - Radyasyon Onkolojisi (RONK)
RONK Kemik ve yumuşak doku tümörlerinde radyoterapi Doç. Dr. Berrin Benli Yavuz ÖnT, T, I, lenf nod metastazına bağlı ve radyoterapiye bağlı oluşabilir
Dahiliye 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Nefroloji) Sıvı elektrolit dengesi ve dehidratasyon 1 Prof. Dr. Halil Zeki Tonbul A, ÖnT, T, TT, I, K, Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefrotik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında da ödem gelişebilir. Ödem patogenezinde artmış kapiller hidrostatik basınç, azalmış kapiller onkotik basınç ve artmış kapiller geçirgenlik durumlarından bir ya da bir kaçı sorumludur.
Dahiliye 3-5 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Gastro) Karın ağrısı Doç. Dr. Muharrem Keskin Karın ağrısı ve ödemle başvuran olgularda karaciğer sirozuna bağlı PHT ve kalp yetmezliği ayırıcı tanıda taranmalıdır.
Göğüs Hastalıkları 3-3 Dahili Tıp Bilimleri - Göğüs Hastalıkları (GOGS)
GOGS Solunum Sistemi Fizik Muayenesi Prof. Dr. Turgut Teke A, ÖnT, T, TT, Yüz, boyun, göğüsün üst kısmı ve kollarda yerel ödem, yüzeyel venlerde kollateral ve yaygınlıkta artma, vena kava superior sendromu için tipiktir. Ayrıca pulmoner hastalıklara bağlı olarak gelişen kronik kor pulmonalede sağ kalp yetmezliğinin bir bulgusu olarak pretibial ödem muayene bulgusu olarak saptanabilir.
Dahiliye 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Nefroloji) Proteinüriler Prof. Dr. Halil Zeki Tonbul Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefrotik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında da ödem gelişebilir. Ödem patogenezinde artmış kapiller hidrostatik basınç, azalmış kapiller onkotik basınç ve artmış kapiller geçirgenlik durumlarından bir ya da bir kaçı sorumludur.
Dahiliye 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Nefroloji) Hematüriler Prof. Dr. Halil Zeki Tonbul Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefritik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında ödem gelişebilir. Hematüri ile birlikteliğinde nefritik sendrom ayırcı tanıda akla gelmelidir.
Biyokimya 3-5 Temel Tıp Bilimleri - Tıbbi Biyokimya (BYKM)
BYKM Karaciğer fonksiyon testleri Dr. Öğr. Üy. İbrahim Kılınç A, ÖnT, T, TT, I, Albümin karaciğerde sentez edilir. KC hastalıklarında albumin düzeyleri değişikliğine bağlı ödem oluşur.
Dahiliye 3-5 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Gastro) Malabsorbsiyon testleri ve bozuklukları Doç. Dr. Muharrem Keskin ÖnT, T, I, K, Malabsorbsiyon sendromlarında protein malnutrisyonuna bağlı periferik ödem gelişebilir.
Dahiliye 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Romatoloji) Romatolojik hastalıklarda laboratuvar akut faz cevabı Prof. Dr. Adem Küçük renal tutulum varsa görülebilir.
Dahiliye 3-5 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Gastro) İshal-kabızlık Doç. Dr. Mehmet Asıl Kronik ishale neden olan malabzorbsiyon sendromlarında hipoalbüminemi ve ödem görülebilir
Dahiliye 3-5 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Endokrinoloji) Paratiroid hastalıkları, Hipotiroidi Doç. Dr. Melia Karaköse Hipotiroidizmde intertisyel dokuda madde birikimine bağlı ödem görülebilir.
Kardiyoloji 3-3 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Kardiyak Semptomlar ve Fizik Muayene 3 Dr. Öğr. Üy. Ahmet Lütfü Sertdemir A, ÖnT, T, Sağ veya sol kalp yetmezliği ve kalp kapak hastalıklarında ve venöz göllenmeye sebep olan durumlarda izlenebilmektedir.
Dahiliye 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Nefroloji) Glomerüler hastalıklara yaklaşım ve Akut Glomerülonefritler Prof. Dr. Nedim Yılmaz Selçuk Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefritik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında ödem gelişebilir. Hematüri ile birlikteliğinde nefritik sendrom ayırcı tanıda akla gelmelidir.
Dahiliye 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Nefroloji) Böbrek hastalıklarında anamnez ve fizik muayene, Böbrek hastalıklarında belirtiler, bulgular Prof. Dr. Nedim Yılmaz Selçuk Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefritik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında ödem gelişebilir. Hematüri ile birlikteliğinde nefritik sendrom ayırcı tanıda akla gelmelidir.
Kardiyoloji 3-3 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Kardiyak Semptomları ve Fizik Muayene 1, 2 Dr. Öğr. Üy. Ahmet Lütfü Sertdemir A, ÖnT, T, Sağ veya sol kalp yetmezliği ve kalp kapak hastalıklarında ve venöz göllenmeye sebep olan durumlarda izlenebilmektedir.
Radyasyon Onkolojisi 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - Radyasyon Onkolojisi (RONK)
RONK Ürogenital sistem tümörlerinde radyoterapi Doç. Dr. Berrin Benli Yavuz prostat, mesane, endometrıum ve servıks kanserlerinde lenf nodu basısına bağlı oluşabilir
Radyasyon Onkolojisi 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - Radyasyon Onkolojisi (RONK)
RONK Kemik ve yumuşak doku tümörlerinde radyoterapi Doç. Dr. Berrin Benli Yavuz lenf nod metastazına bağlı ve radyoterapiye bağlı oluşabilir
Radyasyon Onkolojisi 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - Radyasyon Onkolojisi (RONK)
RONK Beyin (Santral Sinir Sistemi) tümörlerinde radyoterapi Doç. Dr. Berrin Benli Yavuz tümörün kitle etkisine bağlım olarak peritümöral ödem görülebilir
Biyokimya 3-6 Temel Tıp Bilimleri - Tıbbi Biyokimya (BYKM)
BYKM Böbrek fonksiyon testleri Prof. Dr. Sevil Kurban bazı böbrek hastalıklarında görülür.
Patoloji 3-3 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Konjenital Kalp Hastalıkları Prof. Dr. Salim Güngör ÖnT, Konjestif kalp yetersizliği geliştiğinde görülebilir.
Patoloji 3-3 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Kalp yetersizliği ve kor pulmonale, Myokard ve Perikard Hastalıkları Prof. Dr. Salim Güngör ÖnT, Sağ kalp yetersizliğinde asit oluşabilir. Barsaklarda kronik ödem ve emilim bozukluğu gelişebilir. Periferik dokularda özellikle ayak bileği ve pretibial bölgede, yatan hastalarda presakral bölgede ya da yaygın şiddetli ödem (anazarka) gelişebilir.
Pediatri 3-2 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Yenidoğan Bebeğin Muayenesi I Prof. Dr. Hüseyin Altunhan A, ÖnT, T, TT, I, K, Ödem varlığı yenidoğanda her zaman patolojik değildir. Ancak pek çok hastalığın bulgularından biridir.
Pediatri 3-2 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Yenidoğan Bebeğin Muayenesi II Prof. Dr. Hüseyin Altunhan A, ÖnT, T, TT, I, K, Ödem varlığı yenidoğanda her zaman patolojik değildir. Ancak pek çok hastalığın bulgularından biridir.
Patoloji 3-2 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Bakteri infeksiyonları 3, 4 Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç ÖnT, Riketsiyalar akciğer ve beyinde endotel hücrelerine girerek fagolizozom oluşmadan sitoplazmaya kaçar, burada çoğalarak hücreyi patlatır. Endotel hasarına bağlı vasküler sızıntı sonucu periferik ödem, hipovolemik şok, pulmoner ödem, böbrek yetersizliği ve koma gelişebilir.
Patoloji 3-2 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Mantar hastalıkları tıbbi patolojisi, Virüs enfeksiyonları tıbbi patolojisi Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç ÖnT, Hepatit B virüsünün uzun süreli replikasyonu siroza neden olabilir ve hepatosellüler karsinom riskini artırabilir.
Patoloji 3-2 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Akut iltihap 4, 5 Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç ÖnT, Vasküler geçirgenlik artışı ve ödem oluşumundan sorumlu başlıca mediatörler: histamin, serotonin, C3a, C5a, lökotrien C4, D4, E4, prostoglandin D2, E2, platelet aktive edici faktör, substans P ve bradikinindir.
Patoloji 3-2 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Sifiliz tıbbi patolojisi Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç ÖnT, I, Gomların santralinde nekroz, çevresinde plazma hücreleri, makrofajlar, dev hücreler bulunur. Nekrotik materyalin absorbsiyonu ile iyileşir ve fibrozise uğrar. Karaciğerde gomların skarlaşması sonucu hepar lobatum gelişebilir.
Patoloji 3-2 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO İltihabın iyileşmesi ve onarım Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç ÖnT, Karaciğer sirozunda kronik inflamasyon sonrası parankimal hücrelerin yerini yoğun kollojen birikimi alır.
Patoloji 3-4 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Çevresel hastalıkların Tıbbi Patolojik sonuçları Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç ÖnT, Kronik alkol kullanımı karaciğerde yağlı değişiklik, alkolik hepatit ve siroza neden olur. Sirozda portal hipertansiyon ve karaciğer kanseri riski artar. Eroin yüksek dozda alımı solunum depresyonu, aritmi, kardiak arrest ve pulmoner ödem sonucu ani ölümle sonuçlanabilir. Kwashiorkorda viseral protein kompartmanında belirgin protein kaybı ve hipoalbüminemi sonucu yaygın veya lokalize ödem gelişir.
Kadın Doğum 3-5 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Preeklampsi-eklampsi Dr. Öğr. Üy. Hasan Energin A, ÖnT, T, TT, I, K, Generalize ödem, osmotik basınçta azalma. (protein kaybına bağlı)
Kadın Doğum 3-5 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Normal gebelikler Dr. Öğr. Üy. Hasan Energin A, ÖnT, T, TT, I, K, bacaklarda ve ayak bileklerinde ödem,Kısmi vena kava oklüzyonu,nterstisyelkolloidozmotikbasınçtaazalma
Patoloji 3-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Patolojiye Giriş Dersi Prof. Dr. Hacı Hasan Esen Patoloji laboratuarında kullanılan kimyasal maddeler temas ettiklerde bölgelerde (özellikle asidik olanlar) ödeme neden olabilir
Patoloji 3-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Hücre zedelenmesi 1: Genel Bakış ve Adaptif Cevaplar Prof. Dr. Hacı Hasan Esen Hücre hasarında hücresel ödem görülür
Patoloji 3-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Kan akımı bozuklukları 1: Ödem-Hiperemi ve Konjesyon Prof. Dr. Hacı Hasan Esen ÖnT, T, I, Hemodinamik bozukluklar sonucu vücudun hemen her yerinde ödem görülebilir
Dahiliye 3-5 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Gastro) Karın ağrısı Doç. Dr. Muharrem Keskin A, ÖnT, I, K, Karın ağrısı ve ödemle başvuran olgularda karaciğer sirozuna bağlı PHT ve kalp yetmezliği ayırıcı tanıda taranmalıdır.
Dahiliye 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Nefroloji) Proteinüriler Prof. Dr. Halil Zeki Tonbul A, ÖnT, T, TT, I, K, Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefrotik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında da ödem gelişebilir. Ödem patogenezinde artmış kapiller hidrostatik basınç, azalmış kapiller onkotik basınç ve artmış kapiller geçirgenlik durumlarından bir ya da bir kaçı sorumludur.
Dahiliye 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Nefroloji) Hematüriler Prof. Dr. Halil Zeki Tonbul A, ÖnT, T, TT, I, K, Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefritik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında ödem gelişebilir. Hematüri ile birlikteliğinde nefritik sendrom ayırcı tanıda akla gelmelidir.
Dahiliye 3-5 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Gastro) İshal-kabızlık Doç. Dr. Mehmet Asıl A, ÖnT, T, TT, I, Kronik ishale neden olan malabzorbsiyon sendromlarında hipoalbüminemi ve ödem görülebilir
Dahiliye 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Nefroloji) Ödem fizyo-patolojisi Prof. Dr. Kültigin Türkmen A, ÖnT, T, TT, I, K, Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefrotik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında da ödem gelişebilir. Ödem patogenezinde artmış kapiller hidrostatik basınç, azalmış kapiller onkotik basınç ve artmış kapiller geçirgenlik durumlarından bir ya da bir kaçı sorumludur.
Dahiliye 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Nefroloji) Kronik böbrek hastalığı Prof. Dr. Kültigin Türkmen A, ÖnT, T, TT, I, K, Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefrotik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında da ödem gelişebilir. Ödem patogenezinde artmış kapiller hidrostatik basınç, azalmış kapiller onkotik basınç ve artmış kapiller geçirgenlik durumlarından bir ya da bir kaçı sorumludur.
Dahiliye 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Nefroloji) Böbrek hastalıklarında anamnez ve fizik muayene, Böbrek hastalıklarında belirtiler, bulgular Prof. Dr. Nedim Yılmaz Selçuk Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefritik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında ödem gelişebilir. Hematüri ile birlikteliğinde nefritik sendrom ayırcı tanıda akla gelmelidir.
Dahiliye 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Nefroloji) Glomerüler hastalıklara yaklaşım ve Akut Glomerülonefritler Prof. Dr. Nedim Yılmaz Selçuk Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefritik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında ödem gelişebilir. Hematüri ile birlikteliğinde nefritik sendrom ayırcı tanıda akla gelmelidir.
Patoloji 3-2 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Akut iltihap 1, 2 Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç ÖnT, İltihabi olaylar dizisinde vazodilatasyon sonucu kan akımı artar, hidrostatik basınç artışı ile transuda vasfındaki ödem gelişir. Daha sonra vasküler geçirgenlik artışı ile ekstravasküler alana proteinden zengin sıvı geçişi sonucu ödem, iltihaba özgü olan eksuda vasfına geçer. Ödem iltihabın kardinal bulgularından ağrı ve fonksiyon kaybına neden olur.
Radyasyon Onkolojisi 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - Radyasyon Onkolojisi (RONK)
RONK Ürogenital sistem tümörlerinde radyoterapi Doç. Dr. Berrin Benli Yavuz ÖnT, T, TT, I, K, prostat, mesane, endometrıum ve servıks kanserlerinde lenf nodu basısına bağlı oluşabilir
Radyasyon Onkolojisi 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - Radyasyon Onkolojisi (RONK)
RONK Beyin (Santral Sinir Sistemi) tümörlerinde radyoterapi Doç. Dr. Berrin Benli Yavuz ÖnT, T, I, tümörün kitle etkisine bağlım olarak peritümöral ödem görülebilir
Plastik Cerrahi 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi (PLCR)
PLCR Maksillofasiyal yaralanmalar Prof. Dr. Bilsev İnce A, ÖnT, I, K, Travmaya bağlı gelişir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Over kanseri Dr. Öğr. Üy. Emine Türen Demir salınan vazoaktif maddelere bağlı olarak ödem gelişir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Miyokardit - Kardiyomiyopati Prof. Dr. Tamer Baysal A, ÖnT, T, TT, Kalp yetersizliği (Miyokardit ve KMP lerde) ağır olursa periferik ödem, jugular venöz dolgunluk ve göz kapaklarında ödem görülebilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Hipertansiyonda klinik ve tedavi Prof. Dr. Halil Zeki Tonbul A, ÖnT, T, TT, I, K, Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Hipervolemi özellikle böbrek yetmezlikli hastalarda hipertansiyona neden olabilir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Endokardit Doç. Dr. Fatih Şap ÖnT, T, K, Ayak, bacak ve karında şişlikler görülebilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Çölyak Hastalığı Doç. Dr. Muharrem Keskin A, ÖnT, I, K, Total atrofiye ilerlemiş Çölyak hastalığı olgularında protein malnutrisyonuna bağlı ödem görülebilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Kan ve kan ürünleri transfüzyon reaksiyonları Dr. Öğr. Üy. Atakan Tekinalp A, ÖnT, T, TT, I, Hızlı ya da fazla miktarda transfüzyon, özellikle yaşlı ya da kalp yetmezliği olan hastalarda dolaşım yüklenmesine bu da periferal ödem gelişmesine neden olabilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Kanserde moleküler hedeflere yönelik tedaviler Doç. Dr. Melek Karakurt Eryılmaz A, ÖnT, T, TT, I, K, Anti-anjiyojenik hedefli ilaçlarla gelişebilen proteinüriye sekonder hastalarda ödem gelişebilir.
Acil Tıp 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Acil Tıp (ACIL)
ACIL Anaflaksi Prof. Dr. Sedat Koçak A, T, TT, Dil, dudak, uvula ve göz kapaklarında anjio ödem tarzında görülür.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Pankreatitler x Doç. Dr. Mehmet Asıl A, ÖnT, T, TT, I, K, Kronik pankreatit hastalıklarında malabzorbsiona bağlı hipoalbüminemi ve ödem görülebilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Nefrotik sendromda klinik ve tedavi Prof. Dr. Kültigin Türkmen A, ÖnT, T, TT, I, K, Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefrotik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında da ödem gelişebilir. Ödem patogenezinde artmış kapiller hidrostatik basınç, azalmış kapiller onkotik basınç ve artmış kapiller geçirgenlik durumlarından bir ya da bir kaçı sorumludur.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Ödemli hastaya yaklaşım Dr. Öğr. Üy. Mevlüt Hakan Göktepe Bacaklarda, yüzde, karın cildinde şişme şeklinde ödem belirtileri görülebilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Hipotansiyon Dr. Öğr. Üy. Hilal Akay Çizmecioğlu İleri derece kalp yetmezlilerinde ödemle birlikte hipotansiyon görülebilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Siroz ve komplikasyonları Prof. Dr. Murat Bıyık A, ÖnT, T, TT, I, K, Ödem ve asit sirozlu hastalarda sık görülür. Albumin sentezi azaldığından intravaskuler osmotik basınç azalır ve boşluklara sıvı kaçışı kolaylaşır.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Kardiyovasküler sistem semiyolojisi Prof. Dr. Kültigin Türkmen A, ÖnT, T, TT, I, K, Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefrotik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında da ödem gelişebilir. Ödem patogenezinde artmış kapiller hidrostatik basınç, azalmış kapiller onkotik basınç ve artmış kapiller geçirgenlik durumlarından bir ya da bir kaçı sorumludur.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Solunum sistemi semiyolojisi Prof. Dr. Halil Zeki Tonbul A, ÖnT, T, TT, I, K, Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefrotik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında da ödem gelişebilir. Ödem patogenezinde artmış kapiller hidrostatik basınç, azalmış kapiller onkotik basınç ve artmış kapiller geçirgenlik durumlarından bir ya da bir kaçı sorumludur.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Kronik Böbrek Hastalığı Prof. Dr. Kültigin Türkmen A, ÖnT, T, TT, I, K, Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefrotik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında da ödem gelişebilir. Ödem patogenezinde artmış kapiller hidrostatik basınç, azalmış kapiller onkotik basınç ve artmış kapiller geçirgenlik durumlarından bir ya da bir kaçı sorumludur.
Acil Tıp 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Acil Tıp (ACIL)
ACIL Bilinç değişiklikleri Prof. Dr. Sedat Koçak A, T, TT, Travmatik ya da nontravmatik nedenlerle gelişebilen beyin ödemi, şuur değişikliği ve koma nedeni olabilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Primer Glomerülonefritler ve Kronik Glomerülonefritler Prof. Dr. Nedim Yılmaz Selçuk Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefritik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında ödem gelişebilir. Hematüri ile birlikteliğinde nefritik sendrom ayırcı tanıda akla gelmelidir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Nefrotik sendrom Prof. Dr. Bülent Ataş A, ÖnT, K, Hastalığın ağırlığına işaret eder.
Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Serviks kanseri Dr. Öğr. Üy. Emine Türen Demir cerrahi sırasında yapılan lenfadenektomi sonrası özellikle alt ekstremite ödemi gelişebilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Kontraseptif yöntemler Doç. Dr. Jule Eriç A, ÖnT, I, K, Minerolokortikoid etkili olan progesteron içeren kontraseptif ler , neden olur
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Diyaliz Prof. Dr. Kültigin Türkmen A, ÖnT, T, TT, I, Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefrotik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında da ödem gelişebilir. Ödem patogenezinde artmış kapiller hidrostatik basınç, azalmış kapiller onkotik basınç ve artmış kapiller geçirgenlik durumlarından bir ya da bir kaçı sorumludur. Diüretik ile yetersiz ödem tedavisi diyaliz bir tedavi seçeneğidir.
Plastik Cerrahi 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi (PLCR)
PLCR Kronik yara - yara bakımı Prof. Dr. Zeynep Altuntaş ÖnT, T, I, K, Ödem kronik yaralar eşlik eder
Anesteziyoloji ve Reanimasyon 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Anesteziyoloji ve Reanimasyon (ANES)
ANES Kardiyopulmoner İleri Yaşam Desteği (erişkin) Doç. Dr. Şule Arıcan A, ÖnT, T, TT, I, K, KPR sonrası beyin ödemi gelişimi görülebilmekte, hasta sedatize edilerek tedavisinin planlanması gerekmektedir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Ovarian Hiperstimülasyon Sendromu Prof. Dr. Hüseyin Görkemli üçüncü boşluklara sıvı geçişi sonucu ödem ve kilo artışı gelişir.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Anesteziyoloji ve Reanimasyon (ANES)
ANES Kan - kan ürünleri Doç. Dr. Şule Arıcan A, T, TT, I, K, Kan transfüzyon sonrası geçici akciğer hasarının yanında yüklenmeye bağlı pulmoner ödem gelişebilmektedir.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Anesteziyoloji ve Reanimasyon (ANES)
ANES Solunum yetmezliği (Havayolu sağlanması) Prof. Dr. Atilla Erol A, ÖnT, T, TT, I, K, Doğru boyutta endotrakeal tüp kullanılmaması veya uzun süreli entübasyonlar sonrası havayolunda ödem gelişebilir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Akut böbrek hastalığı + Kronik böbrek hastalığı Prof. Dr. Bülent Ataş A, ÖnT, TT, K, Sıvı yüküne işaret edebilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Preeklampsi ve Eklampsi Dr. Öğr. Üy. Hasan Energin A, ÖnT, T, TT, I, K, Generalize ödem, osmotik basınçta azalma. (protein kaybına bağlı)
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Malabsorbsiyon Dr. Öğr. Üy. Aylin Yücel A, ÖnT, Protein malabsorbsiyonu yapan hastalıklarda hipoalbuminemi ve ödem görülebilir
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Çocukluk çağı kronik karaciğer hastalıkları Dr. Öğr. Üy. Aylin Yücel Kronik karaciğer hastalığına bağlı hipoalbuminemi ödeme neden olabilir
Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Diabetes Mellitus ve Gestasyonel Diabet Prof. Dr. Mehmet Cengiz Çolakoğlu Diabetes Mellitus ve Gestasyonel Diabet durumunda ödem görülebilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Normal gebeliklerx Prof. Dr. Kazım Gezginç Normal gebelik süresince ödem görülebilmektedir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Gebelikte maternal fizyoloji Prof. Dr. Kazım Gezginç Maternal fizyolojik değişikliklerle ödem görülebilir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Kompleman sistemi defektleri Prof. Dr. İsmail Reisli A, ÖnT, I, K, Herediter anjioödem atağında kol, bacak, karın, yüz, boyun ve genital bölgelerde görülebilir
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Turner sendromu Prof. Dr. Mehmet Emre Atabek A, ÖnT, T, TT, I, K, Turner sendromlu yenidoğanlarda lenfödeme bağlı el ve ayak sırtında şişlik görülebilir.
Genel Cerrahi 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Genel Cerrahi (GNCR)
GNCR Yanıklar Dr. Öğr. Üy. Alper Varman Yanık alanı çevresinde ödem görülür.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Döküntülü hastalıklar Doç. Dr. Özge Metin Akcan A, ÖnT, T, TT, I, K, Tanı kriterlerinden biri döküntü olan kawasaki hastalığında el ayaklarda ödem görülebilir. Enfeksiyoz mononükleozda göz çevresinde ödem görülebilir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Kalp yetersizliği Prof. Dr. Mehmet Burhan Oflaz A, ÖnT, T, Kalp yetersizliğinde periferde ve göz kapaklarında ödem görülebilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Obezite ve tedavisi Prof. Dr. Feridun Karakurt obeziteye bağlı alt ekstremite venöz dönüşü bozulur ve sıklıkla ödem eşlik eder.
Genel Cerrahi 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Genel Cerrahi (GNCR)
GNCR Retroperitoneal Hastalıklar Dr. Öğr. Üy. Selman Alkan A, ÖnT, T, TT, I, K, Retroperitoneal kitle ve fibrozise bağlı olarak bilateral pretibial ödem ve venöz konjesyona bağlı görülen durumdur.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Göğüs ağrısı Doç. Dr. Fatih Şap A, ÖnT, K, Ciddi kalp yetersizliklerine (KY) bağlı ödem görülebilir. Ciddi KY olan olgularda kardiyak nedenli göğüs ağrısı olabilir.
Adli Tıp 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Adli Tıp (ADLI)
ADLI Boğulmalarda otopsi bulguları Prof. Dr. Şerafettin Demirci ÖnT, T, I, K, Akciğerlerde ödem görülebilir.
Nöroloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Nöroloji (NORO)
NORO Serebrovasküler hastalıklar Prof. Dr. Osman Serhat Tokgöz A, ÖnT, T, TT, I, K, Akut iskemik ve hemorajik olaylarda beyin ödemi özellikle ilk beş gün olmak üzere 15 günlük akut dönemde görülebilir.
Radyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Radyoloji (RDYO)
RDYO Pulmoner Emboli – DVT Dr. Öğr. Üy. Pınar Diydem Yılmaz A, ÖnT, T, TT, K, İnspeksiyonda alt ekstremitede şişlik, kızarıklık ve ödem bulguları görülür.
Radyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Radyoloji (RDYO)
RDYO Myozit-Fasiit-Tendinit radyolojik yaklaşım Dr. Öğr. Üy. Pınar Diydem Yılmaz A, ÖnT, TT, K, Ultrason bulguları; tendon kılıfı içerisinde sıvı artışı, tendonda ve tendon kılıfında kalınlaşma karakterize ödem ve inflamasyon bulguları ile Doppler US’de hiperemi yer alır.
Üroloji 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Üroloji (UROL)
UROL Testis Tümörü Prof. Dr. Mehmet Mesut Pişkin ileri evre tümörlerde alt ekstremitede ödem görülebilir
Deri ve Zührevi Hastalıklar 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Deri ve Zührevi Hastalıklar (DERM)
DERM Ürtiker-anjioödem Prof. Dr. Recep Dursun A, ÖnT, T, TT, I, K, Anjioödem mukozalar başta olmak üzere tüm vücutta görülebilmektedir.
Radyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Radyoloji (RDYO)
RDYO İntrakranial anevrizmalarda endovasküler tedavi Prof. Dr. Osman Koç SAK sonrası beyin ödemi gelişebilir.
Beyin ve Sinir Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Beyin ve Sinir Cerrahisi (NORS)
NORS Spinal Travmalar I Prof. Dr. Fatih Keskin Servikal travmalarda malign spinal kord ödemi hastanın hayatını tehdit eder.
Göğüs Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Göğüs Cerrahisi (GOCR)
GOCR TOS Doç. Dr. Burhan Apilioğulları TT, I, K, vaskuler basıya bağlı
Göğüs Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Göğüs Cerrahisi (GOCR)
GOCR Vena Kava Superior Sendromu Doç. Dr. Burhan Apilioğulları ÖnT, T, TT, I, K, Boyun ve üst ektremite bölgesinde damarsal obst sonucu görülebilir.
Göğüs Hastalıkları 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Göğüs Hastalıkları (GOGS)
GOGS KOAH Prof. Dr. Adil Zamani A, ÖnT, T, TT, K, Hipoksemik ve hiperkapnik hastalarda sağ kalp yetmezliği ve ödem gelişir.
Göğüs Hastalıkları 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Göğüs Hastalıkları (GOGS)
GOGS Pulmoner hipertansiyon Prof. Dr. Adil Zamani ÖnT, Sağ kalp yetersizliğinin eklendiği progresif dönemde bacaklarda ödem ortaya çıkar.
Kardiyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Perikardit, Miyokardit Dr. Öğr. Üy. Ahmet Lütfü Sertdemir A, ÖnT, T, TT, I, K, Sağ veya sol kalp yetmezliği ve kalp kapak hastalıklarında ve venöz göllenmeye sebep olan durumlarda izlenebilmektedir.
Göz Hastalıkları 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Göz Hastalıkları (GOZH)
GOZH Göz kapağı hastalıkları Prof. Dr. Nazmi Zengin Göz kapağı ödemi tanısı konulmalı, nedenleri açıklanabilmelidir.
Göz Hastalıkları 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Göz Hastalıkları (GOZH)
GOZH Göz travmaları Dr. Öğr. Üy. Enver Mirza A, ÖnT, T, TT, I, K, Sensoriyal retinanın sarsıntısı sonucu kommosyo retina (retinada ödem) görülebilir.
Ortopedi ve Travmatoloji 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Ortopedi ve Travmatoloji (ORTO)
ORTO Diz Muayenesi Prof. Dr. Faik Türkmen akut travmalarda ödem görülebilir
Kardiyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Kardiyak şok, Akut akciğer ödemi Doç. Dr. Ahmet Seyfeddin Gürbüz korunmuş EF ve düşük EF'li kalp yetersizliğinde, orta ve ileri dereceli kapak hastalıklarında, pulmoner hipertansiyonda, kardiyomiyopati ve kontrsriktif perikardit vb kardiyak nedeler ile periferik ödem görülebilir.
Ortopedi ve Travmatoloji 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Ortopedi ve Travmatoloji (ORTO)
ORTO Diz Bağ Yaralanmaları Prof. Dr. Faik Türkmen akut ve kronik yaralanmalarda ödem görülebilir,genellikle akut travma bağ yaralanmalarında olabilir
Kardiyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Aort hastalıkları Dr. Öğr. Üy. Ahmet Lütfü Sertdemir A, ÖnT, T, TT, I, K, Sağ veya sol kalp yetmezliği ve kalp kapak hastalıklarında ve venöz göllenmeye sebep olan durumlarda izlenebilmektedir.
Kardiyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Senkop Dr. Öğr. Üy. Ahmet Lütfü Sertdemir A, ÖnT, T, TT, I, K, Sağ veya sol kalp yetmezliği ve kalp kapak hastalıklarında ve venöz göllenmeye sebep olan durumlarda izlenebilmektedir.
Kardiyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Perikard ve miyokard hastalıkları Dr. Öğr. Üy. Ahmet Lütfü Sertdemir A, ÖnT, T, TT, I, K, Sağ veya sol kalp yetmezliği ve kalp kapak hastalıklarında ve venöz göllenmeye sebep olan durumlarda izlenebilmektedir.
Enfeksiyon Hastalıkları 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji (ENFH)
ENFH Akut ve kronik viral hepatitler Doç. Dr. İbrahim Erayman A, ÖnT, T, TT, I, K, Kronik karaciğer hasarı, dekompanse siroz ile assit gelişir

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü