MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Patoloji 3-3 (PATO303)

Ders Oturumu 100

"Kalp yetersizliği ve kor pulmonale, Myokard ve Perikard Hastalıkları"

Prof. Dr. Salim Güngör (100 ders saati)

Ders özeti

Konjestif kalp yetersizliği bozulmuş kardiyak atım (ileriye doğru yetersizlik) veya kanın venöz sistemde göllenmesi (geriye doğru yetersizlik) veya her ikisi ile karakterlidir. En sık nedeni iskemik kalp hastalığı ve hipertansiyondur. 5 majör mekanızmanın 1 veya daha fazlası ile kardiyovasküler disfonksiyon gelişir: pompalama yetersizliği, akışta tıkanma, akımın regürgitasyonu, iletim bozuklukları, dolaşım sisteminin devamlılığında bozulma. Korpulmonale akciğer hastalıkları veya akciğer damar hastalıkları sonucu pulmoner hipertansiyona sekonder sağ ventrikül hipertrofisi, dilatasyonu ve olasılıkla yetersizliğidir. Kardiyomyopatiler inflamatuar, immünolojik, metabolik, genetik, idiopatik ve toksik nedenlerle ve distrofilerde gelişebilir. Başlıca üç çeşit kardiyomyopati: dilate kardiyomyopati, hipertrofik kardiyomyopati ve restriktif kardiyomyopatidir. Dilate kardiyomyopatinin 3 temel nedeni: myokardit, alkol ve adriyamisindir. Perikardit etyoljiye göre seröz, fibrinöz, pürülan, hemorajik, kazeöz, kronik paternlerde oluşabilir.
Öğrenme hedefi: Kalbin temel yapısal ve fonsiyonel özelliklerini, kardiyovasküler disfonksiyonun başlıca mekanizmalarını ve klinik bulgularını bilir. Korpulmonalenin tanımını, etyolojisini, morfolojik ve klinik bulgularını bilir. Myokardı etkileyen başlıca patolojik durumları bilir. Kardiyomyopatilerin temel özelliklerini kavrar. Perikardial efüzyonları ve perkarditleri tanımlar.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Splenomegali Sağ kalp yetersizliğinde dalak konjesyona bağlı büyür ve gergindir (konjestif splenomegali).
Dispne Sol kalp yetersizliğinde dispne en erken ve ana klinik bulgulardandır. Yetersizlik ilerledikçe ortopne ve paroksismal nokturnal dispne görülür. Pulmoner ven basıncı geriye doğru kapiller ve pulmoner arterlere aktarılır, pulmoner konjesyon ve ödem oluşur. Ödem sıvısı alveol boşluklarında toplanır, hemosiderin içeren makrofajlar (kalp hatası hücreleri) görülür.
Anüri/Oligüri Sol kalp yetersizliğinde renal perfüzyonun azalmasıyla renin anjiotensin aldosteron sistemi aktive olur, su ve tuz tutulumu artar. Renal perfüzyon bozukluğu ciddi boyuta ulaşırsa azotlu ürünlerin atılımı bozulur; prerenal azotemi.
Çarpıntı Dilate kardiyomyopatide 4 kalp boşluğunda dilatasyon, hipertrofi, mikroskopik olarak interstisyel fibrozis görülür. Hipertrofik kardiyomyopatide boşlukların volümü, sistolik ve diyastolik volüm azalır, mikroskopide masif hipertrofi, interstisyel fibrozis, myositlerde düzensizlik görülür. Restriktif kardiyomyopatide başlıca diyastol etkilenir, ventrikül kompliansı azalır.
Göğüs ağrısı Sağ kalp yetersizliğinde transuda tarzında plevral (özellikle sağ) ve perikardiyal efüzyonlar gelişebilir. Plevral efüzyon akciğerde parsiyel atelektaziye neden olabilir. Romatizmal ateş, üremi ve sistemik lupus eritematozusda seröz veya fibrinöz perikardit, bakteriyel enfeksiyonlarda pürülan perikardit, tüberkülozda hemorajik ya da kazeöz perikardit gelişebilir. Perikardial efüzyon: tamponada ilerleyebilir, rüptüre myokard infarktüsü, travmatik perforasyon veya rüptüre aort diseksiyonu sonucu gelişebilir.
Hepatomegali Sağ kalp yetersizliğinde karaciğerde pasif konjesyon sonucu karaciğerin boyutu ve ağırlığı artar (konjestif hepatomegali). Histolojisinde merkezi kırmızı konjesyon, periferi soluk bazen yağlı alanlar görülür. Uzun süreli yetersizlikte santral alanlar fibrotikleşir (kardiyak siroz).
Kalpte üfürüm Başlıca myokardit etkenleri mikrobiyal (Coxackie A ve B virüsleri, tripanozoma cruzi ..), immünolojik (post-viral, romatik, SLE, ilaç hipersensitivitesi) nedenlerdir.
Ödem Sağ kalp yetersizliğinde asit oluşabilir. Barsaklarda kronik ödem ve emilim bozukluğu gelişebilir. Periferik dokularda özellikle ayak bileği ve pretibial bölgede, yatan hastalarda presakral bölgede ya da yaygın şiddetli ödem (anazarka) gelişebilir.
Bilinç değişiklikleri Sol kalp yetersizliğinde yetersizlik çok ilerlediğinde serebral hipoksi sonucu hipoksik ensefalopati gelişebilir; irritabilite, dikkat kaybı, halsizlik, stupor ve koma gelişebilir. Sağ kalp yetersizliğinde benzer bulgular olabilir, venöz konjesyona ve merkezi sinir sistemi hipoksisine bağlı bulgular görülür.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü