MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Acil Tıp 4-1 (ACIL401)

Ders Oturumu 18

"Bilinç değişiklikleri"

Prof. Dr. Sedat Koçak (2 ders saati)

Ders özeti

Acil servise zihinsel durumu değişmiş hastalar akut konfüzyon (deliryum), demans ve koma tabloları ile gelebilir. Bu tablolara yol açabilecek Metabolik, Sistemik, Yapısal veya Psikojenik çok sayıda etiyolojik faktör mevcuttur. İyi anamnez ve iyi fizik muayenenin değeri tartışılmazdır. Ancak özellikle koma tablosu, potansiyel olarak hayatı tehdit edici olduğundan anamnez, FM, Laboratuar-Görüntüleme ve hasta stabilizasyonu bir ekip bütünlüğü içerisinde eş zamanlı yürütülmelidir. Hemen tespit edilebilir ve hemen düzeltilebilir nedenleri öncelemek hızlı sonuç almakta önemli rol oynar.
Öğrenme hedefi: Acil servise akut şuur değişikliği ile başvuran hastalarda özellikle hayati önemi haiz, hemen tespit edilip hemen düzeltilebilir nedenlerin, tespit ve tedavisini öğrenir

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Başağrısı Vasküler ya da kitle etkisi oluşturan santral nedenlere bağlı gelişebilir.
Bilinç değişiklikleri Acil servise sık başvuru nedenlerindendir. Hastalar akut konfüzyondan komaya kadar değişen şuur seviyelerinde başvurabilirler. Metabolik-Toksik, Sistemik, Yapısal veya Psikojenik çok sayıda etiyolojik faktör mevcuttur.
Gerçeği değerlendirme sorunları (sanrı, varsanı) Deliryum ve psikiyatrik hastalık kaynaklı şuur değişikliklerinde karşılaşılabilmektedir.
Hareket bozuklukları Deliryum seyri esnasında asteriksis, tremor tarzında görülebilir.
Hipertansiyon Hipertansif ensefalopati, hipertansif intrakraniyal kanamalar akut şuur değişikliği nedenlerindendir.
Konvulsiyonlar Santral, nörolojik, toksik, metabolik nedenler, PRES sendromu, kafa travması gibi pek çok şuur değişikliği oluşturan nedenlere eşlik edebilir.
Nöbet geçirme Nöbet sonrası değişen sürelerde postiktal konfüzyon görülür.
Pitozis 3. Kraniyal sinir (N. Oculomotorius) felci, o taraf göz kapağında düşüklük, midriyazis, sabit dışa bakan bir göze neden olur.
Tremor Deliryum seyri esnasında görülebilir.
Ağız kokusu Hepatik ensefalopatide fetor hepatikus denilen küf kokusu ya da alkol intoksikasyonlarında alkol kokusu hissedilebilir.
Ajitasyon Akut konfüzyon (deliryum)'un karakteristiklerindendir. Geceleyin artma eğilimi gösterir.
Ateş Merkezi sinir sistemi enfeksiyonları veya sepsise bağlı şuur değişikliklerine eşlik edebilir.
Öfke ve saldırganlık Deliryum seyri esnasında görülebilir.
Parezi, paralizi Akut şuur değişikliğinin merkezi sinir sistemi ile ilgili yapısal nedenlerinin, eşlik eden bulguları olarak karşımıza çıkabilir.
Muhakeme yetisinde bozulma Akut şuur değişikliğine yol açan bir çok etiyolojide bozulabilir.
Bilişsel bozukluklar/unutkanlık Demansta psikososyal düzey ve bilişsel beceriler bozulur ve davranış sorunları gelişir. İsimlendirme problemleri, öğeleri unutmak, okuma ve yön kaybı, dezoryantasyon, kişisel bakım görevlerini yerine getirememe ve kişilik değişiklikleri gelişir.
Ödem Travmatik ya da nontravmatik nedenlerle gelişebilen beyin ödemi, şuur değişikliği ve koma nedeni olabilir.
Pupil değişiklikleri Pupil muayenesi şuur kaybı etiyolojisi hakkında fikir verebilir. Küçük (<2mm) pupiller, opiod toksisitesi veya pons lezyonu; Orta büyüklükte (4-6mm) ve ışığa cevapsız pupiller orta beyin lezyonları; Tek taraflı pupil dilatasyonu ve komadaki bir hastada reaktivite kaybı, uncal herniasyon belirtileridir ve acil nöroşirürji konsültasyonu ve müdahalesini gerektirir; İyice büyümüş (>8mm) pupiler ilaç toksisitesi (amfetamin, kokain vb) ya da okülomotor sinir patolojisi; Tek taraflı sabit pupil 3. kraniyal sinir lezyonu düşündürür.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü