Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 (JINE401)

"Serviks kanseri"

Dr. Öğr. Üy. Emine Türen Demir (2 ders saati)

serviks kanseri en sık görülen 4. kanserdir. Etyolojisinden büyük oranda HPV sorumludur. Günümüzde tarama yöntemlerinin kullanılması ile inssidansı geçmişe göre azalmış, hastalık prekanseröz evrede tanınıp tedaviye edilmeye başlamıştır. Hastalar postcoital kanama, anormal uterin kanama kötü kokulu akıntı ile başvurur. serviks kanseri klinik olarak evrelendirilir. erken evre hastalık cerahi +KRT ile tedavi edilirken ileri evre hastalıkta cerrahinin yeri yoktur.
Öğrenme hedefi: serviks kanseri etyolojisini,semptomlarını, sınıflandırmasını, evrelemesini ve tedavisini bilmeli

Anemi serviks kanserinde kronik hastalık anemisi olduğu gibi ilerleyen evre hastalıkta lezyondan olan kanamaya bağlı olarak anemi gelişebilir. Serviks kanser bağlı ölümlerin bir kısmından anemi sorumludur.
Anüri/Oligüri ileri evre hastalıkta üreter tutulumuna bağlı oligoüri gelişebilir.
Cinsel işlev sorunları özellikle RT verilen hastalarda vajende gelişen stenoza bağlı olarak coitte sıkıntı, ağrılı coit olabilmektedir.
Hematüri mesane tutulumuna bağlı hematüri gelişir.
Kronik ağrı sinir tutulumu gelişen hastalarda kronik ağrı görülmektedir.
Ödem cerrahi sırasında yapılan lenfadenektomi sonrası özellikle alt ekstremite ödemi gelişebilir.
Vajinal kanama (gebelikte, postpartum, postmenopozal, diğerleri) serviks kanseri vajinal kanama ile gelebilir. Postkoital kanamada serviks kanseri açısından uyanık olmak gerekir. Anormal uterin kanaması olan hastada smearde serviks kanseri tespit edilebilir.