Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 (JINE401)

"Ovarian Hiperstimülasyon Sendromu"

Prof. Dr. Hüseyin Görkemli (2 ders saati)

overlerin aşırı uyarılması sonucu artan VEGF e bağlı vasküler permeabilite artışı olur ve üçüncü boşlıklara sıvı kaybının geliştiği duruma OHSS denmektedir.
Öğrenme hedefi: OHSS nedir, ne zaman gelişir, şiddetli OHSS de neler görülür, nasıl tedavi edilir bilmeli.

Bilinç değişiklikleri şiddetli OHSS de bozulan sıvı elektrolit dengesi sonucu bilinç bozulabilir, muhakeme yetisinde bozulma görülebilir.
Dispne plevral sıvı birikimine bağlı dispne glişir.
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri OHSS overlerin gonadotropinlerle aşırı uyarılmasına bağlı oluşan iatrojenik bir durumdur.
Kilo artışı/fazlalığı üçüncü boşluklara sıvı geçişi sonucu ödem ve kilo artışı gelişir.
Muhakeme yetisinde bozulma şiddetli OHSS de bozulan sıvı elektrolit dengesi sonucu bilinç bozulabilir, muhakeme yetisinde bozulma görülebilir.
Ödem üçüncü boşluklara sıvı geçişi sonucu ödem ve kilo artışı gelişir.
Anüri/Oligüri şiddetli OHSS de üçüncü boşluğa sıvı kaybı sonucu oligüri/anüri gelişmektedir.