MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

İç Hastalıkları 4-1 (ICHA401)

Ders Oturumu 19

"Solunum sistemi semiyolojisi"

Prof. Dr. Halil Zeki Tonbul (2 ders saati)

Ders özeti

Solunum sistem ile ilgili sorunu olan hastaya yaklaşım, öykü alma, fizik inceleme yapma ve uygun tetkikleri isteme ve yorumlama; birinci basamakta çözülemeyecek hastalıklar için hastaları doğru zamanda ve doğru yere yönlendirme;solunum sistem hastalıklarından korunma;solunum sistemi hastalıklarında acil durumları ayırt edebilme, ilk müdahaleyi yapma ve uygun bir merkeze sevk edebilme için gerekli bilgi, beceri ve tutumlar anlatılacaktır.
Öğrenme hedefi: 1.Öğrenme Hedefleri: Solunum sistemin anatomi ve fizyolojisini hatırlar, solunum sistem muayenesi yapar, öykü ve muayene bulgularını yorumlar, bu bulgulara dayanarak tanı ve tedaviye yönlendirecek laboratuvar testlerini planlar

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Hışıltılı solunum ("wheezing") Hava yollarının daralması sonucu, genellikle nefes veririken duyulan hırıltılı solunumdur.
Apne Apne, uyku esnasında solunumun durması olarak tanımlanmaktadır.
Dispne Dispne nefes almakta zorluk olarak tanımlanır .Patogenezdeki muhtemel mekanizmalar; sıvı retansiyonu, sol ventrikül yetmezliği, hipoalbuminemi ve pulmoner mikrovasküler geçirgenlik artışıdır.
Hemoptizi Trakeobronşiyal ağaç ya da akciğer parankiminden kaynaklanan kanamanın ekspektorasyonudurbaşlanması hastanın prognozu için önemlidir.
Çomak parmak Parmak uçlarının kütleşmesi, yuvarlak ve belirgin bir hal alması tıpta çomak parmak (veya clubbing) denilen, çeşitli hastalıklarda görülebilen bir bulgu olup; kabaca parmak ve tırnaklardaki bu deformiteyi tanımlar. En sık; akciğer ve kalp hastalıklarında görülmekle beraber, farklı nedenlerle veya bazen nedeni bilinmeden de olabilir.
Ödem Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefrotik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında da ödem gelişebilir. Ödem patogenezinde artmış kapiller hidrostatik basınç, azalmış kapiller onkotik basınç ve artmış kapiller geçirgenlik durumlarından bir ya da bir kaçı sorumludur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü