Göğüs Hastalıkları 3-3 (GOGS303)

"Solunum Sistemi Fizik Muayenesi"

Prof. Dr. Turgut Teke (2 ders saati)

Solunum sistemi fizik muayenesi sadece göğüs değil bütün vücudu kapsayan sistemli ve metodlu olmalıdır. Hasta yarı beline kadar soyularak mümkünse bir tabureye oturtarak yapılmalıdır. Toraks muayenesinde göğüs kafesinin inspeksiyonu, palpasyonu, perküsyonu ve oskültasyonu sırasıyla ve metoduna uygun bir şekilde yapılmalıdır.
Öğrenme hedefi: Hastanın rızasını alarak, hasta mahremiyetine özen göstererek, hastanın kültür, inanç ve onuruna saygılı bir şekilde klinik bulgulara neden olan temel patofizyolojik ve anatomik değişiklikleri ortaya çıkarabilmek için klinik tablo ile ilişkili uygun solunum sistemi fizik muayene yöntemlerini seçmek

Hışıltılı solunum ("wheezing") Oskültasyonda duyulan ronküslerin ekspiryumda kulakla (steteskosuz) duyulabilecek düzeyde olmasıyla karakterize dispne şeklidir. Solunum yolları kapanırken, birbirine çok yaklaşan hava yolu duvarından kaynaklanan osilasyonun bir göstergesidir. Müzikal karakterde bir solunum sesi olan hırıltılı solunum, hem bir semptom hem de bir muayene bulgusudur.
Ödem Yüz, boyun, göğüsün üst kısmı ve kollarda yerel ödem, yüzeyel venlerde kollateral ve yaygınlıkta artma, vena kava superior sendromu için tipiktir. Ayrıca pulmoner hastalıklara bağlı olarak gelişen kronik kor pulmonalede sağ kalp yetmezliğinin bir bulgusu olarak pretibial ödem muayene bulgusu olarak saptanabilir.
Pitozis Muayenede pitozis, miyozis, enoftalmus ve anhidrozisle karakterize horner sendromu saptanması akciğerin apekslerini tutan pancoast tümörlerini düşündürmelidir.
Ses kısıklığı Akciğer tümörleri, lenf bezlerine metastazlar, granülomatöz hastalıklar, aort anevrizması ve mitral kapak darlığında gelişen sol atrium dilatasyonurekürren siniri invaze ederek veya sinire bası yaparak ses kısıklığı yapabilir.
Stridor Larenks ve trakeada darlık bulunduğunu gösteren kaba gürültülü yüksek tonda müzikal solunum sesini tanımlar. Daha çok inspiryumda duyulur. Acil gelişen bir larenks ödeminde, bir yabancı cisimde hızlı tanınması hayat kurtarıcıdır. Stridorlu hastalarda sternum ve skapula üstü çukurlar ile kaburga aralıklarının içeri çekilmesi Tiraj olarak tanımlanır.
Göğüs duvarı anomalileri KOAH (amfizem ağırlıklı) hastalarında inspeksiyonda göğüs ön arka çapında artma veya fıçı göğüs görünümü olabilir. Bilateral plevra fibrozisinde yassı göğüs görünümü olabilir. İnspeksiyonda izlenen diğer göğüs duvarı bozuklukları; yelken göğüs, kifoz, skolyoz, kifoskolyoz, donmuş göğüs, kunduracı ğöğsü, güvercin göğsü ve sternokostal bileşkede gelişebilen raşitik rozeler, harrison oluğu ve skorbutik rozelerdir.
Çomak parmak Parmaklarda çomaklaşma, el ve ayak parmaklarının uç falankslarının, ağrısız dokunmakla hassasiyet göstermeyen tamburumsu genişlemesidir. Çomak parmak, inspeksiyonda tırnak yatağı ile tırnak kökü arasındaki açının 180 dereceden fazla olması veya distal falengeal genişliğin interfalengeal genişlikten daha fazla olması ile anlaşılır. Pulmoner veya ekstrapulmoner sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Çomak parmağa sebep olan pulmoner patolojiler sırasıyla; akciğer kanseri, bronşektazi, akciğer absesi, ampiyem, idiyopatik pulmoner fibrozis ve mezotelyomadır.