MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1

(Büyük Staj - 32 gün)

Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)

Eğitim Sorumlusu (ADES): Dr. Öğr. Üy. Fatma Kılıç Anabilim Dalı Sekreteri: Hicran Yılmaz Tel: +90 332 223 641 e-posta: y_hicran@hotmail.com

Genel Bilgiler Klinik Bilgileri Eğitim Bilgileri

DERS OTURUMLARI

Konu Başlığı Süre Anlatım Tipi Sıra No Eğitmen Özet Kazanım
Jinekolojik anamnez ve muayene usülleri 2 Klinik Staj (Teorik) 1 Prof. Dr. Mehmet Cengiz Çolakoğlu Jinekolojik muayene sırasında kadınların anksiyetelerinin azaltılmasında, hasta ile kurulacak iletişimin önemli rolü vardır. İyi bir iletişim rahat,güvenli,kişinin mahremiyetine saygı gösterildiği, yargılamadan uzak ortamlarda gerçekleşir. Hastanın muayene odasına alınmasından muayenin bitimine kadar soyunması, giyinmesi, masaya alınması, mahremiyetinin gözetilmesi gibi bütün safhalarıda hasta ile iletişimin sürdürülmesi çok önemlidir jinekolojik anamnezde neler sorgulanır ve muayene yöntemleri nelerdir bunlar hakkında bilgi sahibi olma.
Jinekolojik ve obstetrik açıdan şok 2 Klinik Staj (Teorik) 2 Prof. Dr. Mehmet Cengiz Çolakoğlu Şok dolaşım bozukluğu nedeniyle oksijen sunumunun veya dokulara kan dağılımının yetmediği durumların tamamını kapsayan klinik bir tablodur.Dolaşım yetersizliği ve doku anoksisi oluşunca önce hücre işlevlerinde bozulma, sonra hücre ölümü meydana gelir.obstetrik kanamalara bağlı hipovolemik şok görülürken,koryoamniyonit gibi enfeksiyöz durumlarda septik şok tablosu gelişebilmektedir. obstetri ve jinekolojide şoka neden olan durumları öğrenme ve şoka yaklaşım.
Menopoz 1 Klinik Staj (Teorik) 3 Prof. Dr. Mehmet Cengiz Çolakoğlu Son 1 yıl adet görmeme durumu olarak bilinen menapoz over menopozun tanımı,semptomları ve hangi durumlarda hormon replasman tedavisi gerekliliğini öğrenme.
Erkek ve kadın infertilitesi 1 Klinik Staj (Teorik) 4 Prof. Dr. Mehmet Cengiz Çolakoğlu infertilite korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalamama durumudur.Erkek ve kadına bağlı nedenler infertil çift değerlendirilirken araştırılmalıdır.Erkek değerlendirilirken spermiogram analizi yapılır.Kadında ise over rezerv testleri ve tubal açıklık değerlendirilmesi için HSG istenir. infertilitenin tanımı ve kadın,erkek infertilitesine yaklaşımı öğrenme
Polikistik over hastalıkları 2 Klinik Staj (Teorik) 5 Prof. Dr. Mehmet Cengiz Çolakoğlu Kadınlarda %6,5 - %8 oranda görülen en sık endokrinopatilerden biridir. PCOS hem adet düzensizliği hem de androjen fazlalığının önemli bir sebebidir. PCOS ta hirsutizm,irregüler menstrüel siklus ,obezite, usg de polikisitik over morfolojisi görünümü izlenebilir..Klasik bulguların hepsi olmadığında spesifik tanı kriterleri oldukça tartışmalıdır. polikistik over hastalığı ve sendromu tanı kriterlerini öğrenme ve pcoslu hastaya yaklaşım.
Erken gebelik kayıpları 2 Klinik Staj (Teorik) 6 Prof. Dr. Mehmet Cengiz Çolakoğlu Erken gebelik kayıpları çoğunluğu ilk trimesterın erken dönemlerinde meydana gelen kayıplardır. Birçok nedeninin olması yanında günümüzde hala bir kısmının etyolojisi saptanamamaktadır. Etlojisi belirli olgularda tedavi ile sağlıklı gebelik elde etme ihtimali gebelik kaybı olma ihtimaline göre yüksek olmaktadır. Erken gebelik kayıpları tanısı, etyolojisi ve yaklaşımı öğrenmek.
ABO ve RH uygunsuzluğu 2 Klinik Staj (Teorik) 7 Prof. Dr. Mehmet Cengiz Çolakoğlu ABO ve RH uygunsuzluğu toplumda oldukça sık görülen, günümüzde proflaksi ile oluşabilecek maternal ve fetal komlikasyoların önüne geçilebilen bir durumdur. Fetus ile anne kan grubu arasında oluşan ve oluşan antikorla ile geri dönüşü mümkün olmayan ciddi sonuçlar doğurabildiğinden oldukça önemlidir. ABO ve RH uygunsuzluğu tanısı, proflaksisi ve tedavisini öğrenmek.
Post menopozal kanamalar 2 Klinik Staj (Teorik) 8 Prof. Dr. Mehmet Cengiz Çolakoğlu menapoz sonrası kanama çeşitli organik veya iyatrojenik durumlara bağlı olabilir.Kanama şikayeti ile gelen hasta detaylı anamnez sonrası olası jinekolojik maligniteler açısından ultrason ile değerlendirmeli ve gerektiğinde biyopsi yapılmalıdır. postmenopozal kanama nedenlerini ve kanaması olan kadında tanı koymak için yapılan işlemleri öğrenmek.
Diabetes Mellitus ve Gestasyonel Diabet 2 Klinik Staj (Teorik) 9 Prof. Dr. Mehmet Cengiz Çolakoğlu Diabetes Mellitus ve Gestasyonel Diabet fetal ve maternal açıdan oldukça önemli sonuçlara neden olabilen bir durumdur. Erken tanı ve gerekli tedavi ile komplikasyon oranları azaltılabildiğinden gebelikte taraması yapılan durumların başında gelmektedir. Diabetes Mellitus ve Gestasyonel Diabet tanısı, tedavisi, yönetim algoritmasını öğrenmek.
Hirsutismus 2 Klinik Staj (Teorik) 10 Prof. Dr. Mehmet Cengiz Çolakoğlu Aksiller ve pubik bölge dışındaki androjene duyarlı alanlarda (yüz, sırt, göğüs, alt abdominal bölge, kol ve bacaklarda) terminal kıllardaki artışa hirsutizm denir.Kadınların %5’inde görülür. tedavi üç grupta sınıflanır; 1- Androjen üretimini azaltmak için kaynağa yönelik medikal tedavi. 2- Hedef organda androjenik etkiyi bloke etmek amacıyla yapılan medikal tedavi. 3- Mekanik yöntemlerle kılların alınması hirsutismus tanımı,nedenleri ve tadavisini öğrenme.
Menstrüel düzen bozuklukları 2 Klinik Staj (Teorik) 11 Prof. Dr. Mehmet Cengiz Çolakoğlu mensrüel düzen bozuklukları klinik pratikte en sık karşılaşılan jinekolojik yakınmalar arasında olup hayat boyunca kadınların %30’unu etkiler. menstüel düzen bozukluklarını ve tedavisini öğrenme.
Obstetride anamnez ve muayene usülleri 2 Klinik Staj (Teorik) 12 Prof. Dr. Ali Acar obstetrik anamnezde kişinin yaşı medikal hastalıkları geçirilmiş cerrahileri, kaçıncı gebeliği olduğu, önceki gebelik hikayeleri, genetik geçişli hastalık varlığı, aşıları, öz ve soygeçmişi araştırılmalıdır. Her muayenede kilo, kan basıncı ölçümü yapılmalıdır. obstetrik anamnezi alabilmeli bu anamnezden yola çıkarak gebelikte karşılaşılabilecek riskli durumları öngörebilmeli.
İntrauterin enfeksiyonlarx 2 Klinik Staj (Teorik) 13 Prof. Dr. Ali Acar Gebelikte görülen bazı enfeksiyonlar fetusta konjenital anomalilere yol açabilmektedir ve tedavi ile bu durum engellenebilmektedir. Gebelikte sık görülen enfeksiyon ajanlarna yönelik tarama ilk muayenede yapılmalı şüpheli durumlarda fetal geçiş için amniosentez yapılmalı ve uygun tedavi başlanmalıdır. bazı enfeksiyonlar teratojen olması nedeni ile termine edilebilirken bazı enfeksiyonlarda erken doğum söz konusu olabilmektedir. sık görülen perinatal enfksiyon patojenlerini tanıma, fetal ve maternal bulguları tanı ve tedaviyi öğrenebilmeli
Fetal distres 2 Klinik Staj (Teorik) 14 Prof. Dr. Ali Acar fetal distres fetusun intrauterin maruz kaldığı hipoksiyi göstermektedir. NST, doppler usg, fetal hareketler ile tespit edilmektedir. NST, asidotik olmayan veya nörolojik yönden depreşe olmayan fetüsün kalp atışının fetal hareketler sebebiyle geçici olarak hızlanacağı temeline dayanmaktadır. Fetal kalp atımlarının reaktif olması, normal fetal otonomik fonksiyonun iyi belirleyicisidir. Non-Stres Test sonuçları reaktif veya non-reaktif olarak kategorize edilir. fetal distres nedir, nasıl tanınır, nasıl yönetilir bilmeli.
Adneksial kitlelere yaklaşım 2 Klinik Staj (Teorik) 15 Prof. Dr. Ali Acar over, tuba,etraf vasküler-lenfatik doku ve bağ dokudan köken alan kitleler adneksiyal kitleleri oluşturmaktadır. Benign malign olabilirler. Akut batın tablosu ile gelebilirler. ADNEKSİYAL KİTLELERİN AYIRICI TANISINI YAPABİLMELİ VE ACİL MÜDAHALE GEREKTİREN DURUMLARI AYIRTEDEBİLMELİ
Endometrial hiperplaziler 2 Klinik Staj (Teorik) 16 Prof. Dr. Ali Acar endometrial hiperplaziler endometriumun prekanseröz non invaziv proliferasyonudur. WHO ya göre basit,kompleks,atipili ve atipisiz olarak sınıflandırılmaktadır. 2000 yılından itibaren EIN klasifikasyonu kullanılmaktadır. Anormal uterin kanama ile semptom vermekte ve patolojik olarak tanı almaktadır. medikal veya cerrahi tedavi seçenekleri bulunmaktadır. endometrial hiperplazileri, risk faktörlerini, semptom ve tedavilerini bilebilmelidir.
Doğum travmasıx 2 Klinik Staj (Teorik) 17 Prof. Dr. Ali Acar Doğum süreci esnasında, mekanik güç sonucu bebeğin yaralanmasına doğum travması denir. Uzamış veya hızlı eylem, anormal fetal geliş, distosi.. sonucu gelişebilir. doğuma baelişen travmaları, risk faktörlerini bilmelidir.
Normal doğum 2 Klinik Staj (Teorik) 18 Prof. Dr. Ali Acar Doğum eylemi sonuçda serviks dilatasyonuna neden olan ve giderek sıklaşarak şiddeti artan kontraksiyonlarla beraber fetus ve eklerinin dışarı atılması ile karakterize bir klinik süreçtir. Üç fazdan oluşur. Doğumun gerçekleşmesi için efektif bir itici güç ve uygun doğum yolu ile fetus olması gerekmektedir. normal doğumu, başlatan faktörleri, doğumun evrelerini bilmeli. Anormal durumları ayırtedebilmeli.
Erken membran rüptürü 2 Klinik Staj (Teorik) 19 Prof. Dr. Ali Acar EMR doğum eylemi başlamadan önce membranların yırtılmasıdır. En büyük risk faktörleri önceki gebelikte EMR öyküsünün olması ve intraamniotik enfeksiyon varlığıdır. Serviksten amnion mayi gelişini görmek kesin tanı koydurur. Tanı aldığı gebelik haftasına göre yönetimi değişmektedir. erken membran rüptürü nedir, risk fgaktörleri nelerdir, tanı nasıl konur, yönetimi nasıldır bilmeli.
Prenatal tanı yöntemleri 1 Klinik Staj (Teorik) 20 Prof. Dr. Ali Acar özellikle toplumda sık görğlen konjenital anomalilerin tanısı için prenatal tarama ve tanı testleri bulnmaktadır. Prenatal tarama testleri trizomi 13-trizomi 18 ve trizomi 21 için olup rikli grupta invaziv tanı testleri gerekir. prenatal tanı yöntemleri nelerdir, ne için kullanılır, nasıl değerlendirilir bilmeli
Postpartum kanamalarx 1 Klinik Staj (Teorik) 21 Prof. Dr. Ali Acar peripartum kanamalar daha çok postpartum kanama için kullanılır. postpartum kanamalar vajinal doğum sonrası 500 ml, sezaryen sonrası 1000 ml üzerinde olan kanamalardır. En sık nedeni uterin atonidir. Genital trakt yaralanmalarına, uterin rüptüre veya kanama bozukluklarına bağlıda gelişebilir. Önlenebilir anne ölümlerinin başta gelen nedenidir. postpartum kanama nedir, etyolojisi nedir nasıl yönetilmelidir bilmeli.
Obstetrik hastaya yaklaşım 1 Klinik Staj (Teorik) 22 Prof. Dr. Ali Acar gebelerin anatomi ve fizyolojisi normalden farklı olup gebe hastaya yaklaşırken bu değişimler göz önüne alınmalıdır. Ayrıca gebeye yapılacak her müdahalenin, verilecek her ilacın fetusa olabilecek etkileri konusunda dikkatli olunmalıdır. gebelikte meydana gelen obstetrik ve anatomik değişiklikleri bilebilmelidir.
Çoğul gebelikler 1 Klinik Staj (Teorik) 23 Prof. Dr. Ali Acar artan YÜT kullanımı ile çoğul gebelik oranları artmıştır. Çoğul gebeliklerde karşılaşılan temel sorun spontan erken doğum ve buna bağlı meydana gelen yenidoğan morbidite ve mortalitesidir. Çoğul gebeliklerde koryonisite önemlidir ve ultrasonografi ile tespit edilmektedir. monokoryonik gebeliklerde fetal kayıp, ıugr gibi komplikasyon gelişme oranı dikoryonik gebelere göre daha fazladır. çoğul gebelikler risk faktörleri, yönetimi hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Antenatal kontroller 2 Klinik Staj (Teorik) 24 Prof. Dr. Ali Acar ilk antenatal kontrol kapsamlı bir şekilde olmalıdır. Tercihen gebelik öncesi dönemde yapılmalıdır. Ayrıntılı bir özgeçmiş alınmalı, hastanın hemogram değeri, kan grubu, hepatit markerları sifiliz testleri, hıv testi istenmeli, smear testi yapılmalıdır. folik aist başlanmalıdır. 28. haftaya kadar ayda bir 28-37 hafta arası iki haftada bir ve sonrasında haftalık kontrol yapılmalıdır. ilk ve ikinci trimester testleri, 20-24. haftada fetal anatomi taraması, 24-28. haftada ogtt yapılmalı, rh uyuşmazlığı olanlarda indirekt cooms bakılarak 28. haftada anti-d immunglobulin yapılmalıdır. antenatal kontrol sıklığı, antenatal kontrollerde dikkat edilmesi gerekenler, istenmesi gereken tahliller bilinmelidir.
Geç gebelik kanamaları 2 Klinik Staj (Teorik) 25 Prof. Dr. Ali Acar üçüncü trimester kanamalarında neden genellikle plasenta yerleşme/yapışma anomalileri, dekolman plasentadır bununla birlikte servikal polipler, vasa previa, vajinitlerde kanama nedeni olabilirler. üçüncü trimester kanaması nedir etyolojisinde ne vardır nasıl yönetilir bilmeli
Yardımcı üreme teknikleri 2 Klinik Staj (Teorik) 26 Prof. Dr. Hüseyin Görkemli 1 yıl korunmasız ilişkiye rağmen gebelik sahibi olamayan infertil hastalarda gebelik için yardımcı üreme tekniklerine başvurulur. Ovulasyon indüksiyonu sonucu İCSI, IVF,IUI yapılır. yardımcı üreme teknikleri nelerdir, endikasyonları nelerdir bilmeli.
Abortuslar 2 Klinik Staj (Teorik) 27 Prof. Dr. Hüseyin Görkemli 500 gr altı veya 20 haftadan önce olan gebelik kayıpları abortus olarak isimlendirilir. Kanama ve ağrı ile semptom verirler. Serviksin açıldığı abortus incipiensde gebelik kaybı kaçınılmazdır. Serviksin kapalı olduğu abortus immineslerde gebelik genellikle devam eder. tıbbı endikasyon halinde terapotik abortus yaptırılır. abortus nedir, çeşitleri nelerdir, nasıl tedavi edilir bilmeli
Endometriozis, Adenomyozis 2 Klinik Staj (Teorik) 28 Prof. Dr. Hüseyin Görkemli endometrial dokununu myometrium içerisinde yerleşmesine adenomyozis, uterus dışarısında yerleşmesine endometriozis denmektedir.seconder dismenorenin en sık nedenleridir. İnfertilite, adet düzensizliğine neden olabilir. Hormonal tedavi veya cerrahi tedavi gerekebilir. endometriozis, adenomyozis tanımını bilmeli, kliniği hakkında fikir sahibi olmalı, etyolojik faktörleri ve tedavi motilitelerini bilmelidir.
Dismenore ve pelvik ağrı 2 Klinik Staj (Teorik) 29 Prof. Dr. Hüseyin Görkemli menstruel kanamalarda olan ağrılara dismenore denilmektedir. Menarşdan beri olabileceği gibi sonradan da gelişebilir. Seconder dismenorelerin en sık sebebi endometriozistir. Primer dismenoreler artmış prostoglandin salınımı sonucu gelişir. Tedavide NSAİD'ler OKS'ler tercih edilir. şiddetli pelvik ağrıya neden olan endotrioziste cerrahi gerekir. dismenore nedir, etyolojisi nelerdir, tedavide neler yapılır bilmeli.
Ovarian Hiperstimülasyon Sendromu 2 Klinik Staj (Teorik) 30 Prof. Dr. Hüseyin Görkemli overlerin aşırı uyarılması sonucu artan VEGF e bağlı vasküler permeabilite artışı olur ve üçüncü boşlıklara sıvı kaybının geliştiği duruma OHSS denmektedir. OHSS nedir, ne zaman gelişir, şiddetli OHSS de neler görülür, nasıl tedavi edilir bilmeli.
Kadın genital sisteminin anatomisi 2 Klinik Staj (Teorik) 31 Prof. Dr. Kazım Gezginç Kadın genital sistemi doğumdan puberteye kadar bir gelişim halindedir. Puberte ile birlikte endokrin mekanizmaların etkisi ile gelişimini devam ettirir. Normal anatomik gelişimin yanında bazı semptomlarla kendini gösteren patolojik durumları bilmek gerekir. Kadın geital sistemi anatomisini öğrenmek.
Normal gebeliklerx 2 Klinik Staj (Teorik) 32 Prof. Dr. Kazım Gezginç Normal gebelikler; gebelik süresi boyunca gebe veya fetusta herhangi bir patolojik durumun gözlemlenmediği gebeliklerdir. Gebelik süresi ilerledikçe izlem aralığını daraltılarak takibe devam edilmelidir. Normal gebelik süresince olan maternal ve fetal süreci öğrenmek
Gebelikte maternal fizyoloji 2 Klinik Staj (Teorik) 33 Prof. Dr. Kazım Gezginç Normal gebelik sürecinde bazı fiziksel, hormonal ve anatomik değişiklikler meydana gelir. Bu süreç hem maternal hem de fetal birlikteliğin uyum halinde devam etmesi için mutlak gereklidir. Gebelikte maternal fizyoloji ve doğurduğu sonuçları öğrenmek.
Erken ve gecikmiş puberte 2 Klinik Staj (Teorik) 34 Prof. Dr. Kazım Gezginç Erken ve gecikmiş puberte bazı patolojik durumlarla birlikte olabilceği gibi bazı durumlarda konstitüsyonel olarak da olabilemektedir. Öncelikle ve ilk yapılması gereken sekonder seks karakterlerini değerlendimek olmalıdır. Tedavileri de etyolojiye yönelik yapılmalıdır. Erken ve gecikmiş puberte nedenleri, semptomları, tanısı ve tedavisi neler olduğunu öğrenmek.
Gebeliğin sonlandırılması 2 Klinik Staj (Teorik) 35 Prof. Dr. Kazım Gezginç Gebeliğin her evresinde bazı maternal veya fetal ednikasyonlarla gebeliğin sonlandırılması gerekekebilmektedir. Bu gibi durumlarda aileye ayrıntılı bilgi verilmeli ve iş birliği içinde olunmalıdır. Gebeliğin sonlandrılması işlemi için uygulanabilcek birçok yöntem mevcuttur. Yöntemlere kar-zarar oranına göre karar verilmelidir. Gebeliğin sonlandırılma endikasyonları, yöntemleri ve komplikasyonlarını öğrenmek.
Kontraseptif yöntemler 2 Klinik Staj (Teorik) 36 Doç. Dr. Jule Eriç İstenmeyen gebeliklerin önlenmesidir.Hormonal, cerrahi, mekanik ,doğal yöntemler mevcuttur.Hormonal kontraseptifler en popüler geri dönüşümlü yöntemler arasındadır.Progestin kompenenti oral kontraseptiflerin etkisini belirler ,Monofazik, difazik ve multifazik oks bulunur.OKS ler Hem hipofiz hem de hipotalamusa etkir ve gonadotropin salınımını azaltıp ovulasyonu engeller.Estrojen içeriği tromboz ayatlımnlık oluşturur. Over CA riskini azaltır.RİA lar 2. sıklıkla kullanılan yöntemler arasındadır. Levonorgestrel salan RIA lar tedavi ve kontrasepsiyon amaçlı kullanılabilirler. Kontraseptif yöntemleri, endikasyon ve kontendikasyonları bilir. Uygun danışmanlık verebilir.
Üriner sistem enfeksiyonları 2 Klinik Staj (Teorik) 37 Doç. Dr. Jule Eriç Üriner ürotelyumun iltihabı olup ;mesanede asemptomatik bakteriyel kolonizasyon durumundan, sepsis ile seyredebilen, ciddi morbidite ve mortaliteye neden olabilen ileri derecede klinik durumları ifade eden genel bir terimdir.Bakteriüri: İdrarda enfeksiyon olmaksızın bakteri varlığıdır. Santifirüj edilmemiş idrar numunesinde mikroskobik incelemede büyük büyütmede her alanda 1 bakteri görülmesi ya da santifirüj edilmiş idrarda 15 ve üzeri bakteri görülmesidir.Piyüri: İdrarda lökosit bulunmasıdır. Santifirüj edilmemiş idrarda büyük büyütmede mL’de 8 ve üzeri ya da santifirüj edilmiş idrarda 2-5 lökosit görülmesidir.Genelliklşe Ecoli sorumludur . Adölesan ,gebelik ve komplike durumlarda hastane yatışı gerekir. Parenteral Tedavide kinolon,(2x400mg/gün, siprofloksasin)aminoglikozid, 3. kuşak sefalosporin (1g/gün) önerilir . Üriner enfeksiyonlar, etkenleri, yatış endikasyonları ve tedavi modalitelerini bilinir.
Amenore x 2 Klinik Staj (Teorik) 38 Doç. Dr. Jule Eriç Primer ve sekonder amenore nedenleri vardır.Gebelik, Laktasyon,Menarş Öncesi, Menopoz Sonrası fizyolojik amenore nedenleridir.Normogonadotropik,Hipogonadotropik,Hipergonadotropik olabilir.Öykü ve FM- Emosyonel stres - Aile öyküsü (genetik anomaliler) - Fiziksel problemler, beslenme- Normal bir gelişim ve reprodüktif öykü, Gebeliğin ekarte edilmeliFSH,LH,ESTRODİOL,TSH, Prolaktin (galaktore), CT, MRI incelemesi, gerektiğinde karyotip istenmelidir. Progesteron challenge test, E2+PRG testi uygulanır. Etyolojiye göre tedavi planlanır. Amenore nedenlerini bilir, ayırıcı tanıya gider gerekli labaratuvar incelemelerini ister, yönlendirme yapar.
Preterm eylem 2 Klinik Staj (Teorik) 39 Doç. Dr. Jule Eriç Preterm doğum (PTD), gebeliğin 37. haftasından önce (≤366/7) gerçekleşen doğumlardır .Preterm doğum eylemi: %40-50 Preterm membran rüptürü: %20-30 Tıbbi ve obstetrik endikasyonlar ile gerçekleşen doğumlar: %20-30 .Çoğul gebelikler (%30-50), makrozomi, polihidramnios (%40),Uterin faktörler (septum, bicornuat uterus, myoma uteri) (%30), Kısa serviks, servikal cerrahi öyküsü (konizasyon, LEEP) Tekrarlayan ilk ve ikinci trimester vajinal kanamaları.Maternal iş yükü, stres, anksiyete, depresyon Düşük sosyoekonomik durum, Beslenme yetersizliği, düşük/yüksek VKİ, Kısa boy, Anemi, Sigara kullanımı, madde bağımlılığı>40 yaş, 18 yaş altı,Tanı:Progresif servikal değişikliklerin eşlik ettiği, ≥30 sn süren kontraksiyonlar (vajinal kanama ve EMR’nin eşlik etmesi) 20 dakikada 4 veya 60 dakikada 8 kontraksiyon varlığı>2 cm servikal dilatasyon≥%80 servikal effesman ile oluşturulur.Tedavi amacı; antenatal steroidlerin maksimum fetal/neonatal etkileri için doğumu 48 saat geciktirmek Uygun neonatal bakım amacıyla gebenin transportunun sağlanması Güvenli ise gebelik süresini uzatmaktır. Pretem eylem nedenlerini ve tanısını bilir. Ayırıcı tanı oluşturur,tedevi ve önlenme yöntemlerini tanır.
Disfonksiyonel uterin kanamalar 2 Klinik Staj (Teorik) 40 Doç. Dr. Jule Eriç Üreme çağında en sık jinekolojik durumlardan bir tanesidir.18-50 yaş arası yıllık prevelansı 53/1000 Premenopzal dönemde jinekolojik muayene başvurularının yaklaşık 1/3’ü AUK nedenlidir. Perimenopozal ve postmenopozal kadınlar içinse bu oran % 70’den fazladır. Sınıflandırmanın PALM bölümü; görüntüleme yöntemleri ile ve/veya histopatolojik olarak gösterilebilen yapısal anormallikleri tanımlarken; COEIN grubu ise, görüntüleme veya histopatolojik yöntemlerle tanımlanamayan bölümü belirler. AUK hayatın kalitesini etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. AUK sebebi saptandıktan sonra Uygun tedavi seçeneği ile kontrol altına alınabilir ve önlenebilir. Anaormal uterin kanamalarda progesteronlar, GnRh Analogları, Estrojen, OKS,Cerrahi olarak ,DC,Histeroskopi Ablasyon--%70-95 etkili , %20-40 tekrar işlem gerekir.İlk basamak tedavi değil.4 yıl sonra medikal tedavi ile benzer etki. Histerektomi Uterin arter embolizasyonu Anormal uterin kanama nedenleri, ayırıcı tanı yönetim ve tedaviyi blilir.
Genital organlarda yer değiştirmesi 2 Klinik Staj (Teorik) 41 Doç. Dr. Jule Eriç Prolapsus : Bir organın yapısal yetersizlik veya bağlarının gevşemesi nedeniyle bulunduğu yerden ayrılarak aşağıya sarkması; sarkma . İlk olarak semptomlar sorgulanmalı yaşam aktivitesine olan etkisi belirlenmelidir.De lancey e göre:Level 1: Kardinal ve sakrouterin lig ( kaf prolapsusui enterosel,uterin) Level 2: Arkus tendineusi fasia pelvis, arkus tendineus levatör ani( sistosel, rektosel,paravajinal, stres inkontinansLevel 3: Füzyon: distal vajina üretranın çevre dokular ile birleşmesi: distal rektosel, perineal düşme, anal inkontinans olarak tanımlanır.Asemptomatik kadında izlem, Belirgin prolpsus da cerrehi tedaviler veya cerrahi dıişı tedaviler seçilebilir .Risk faktörleri:Doğum (özellikle vajinal doğum) şişmanlıkyaşlanma,Yaralanma (örn. Pelvik cerrahi nedeniyle),Kronik zorlanma konjenital malformasyonlar,Artmış karın basıncı (örn., Asit, karın tümörleri v.eya kronik solunum bozuklukları nedeniyle), sakral sinir bozuklukları ve bağ dokusu bozukluklarI.Abdominal sakrokolpopeksi,Sakrosipnöz ligament Fiksasyonu (SSLF),Uterosakral ligament vajinal kaf süspansiyonu yapılabilir. Organ Prolapsusları inkontinanas ile birlikte olabilir. Genital organlarda yer değiştirmesini, nedenlerini,üriner inkontinas tiplerini tedavisini blir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar 2 Klinik Staj (Teorik) 42 Dr. Öğr. Üy. Hasan Energin Cinsel yolla bulaşan hastalıklar önemli bir halk sağlığı problemidir. Sıklık üreme çağındaki bireylerde görülen bu hastalıklar infertiliteninde önemli bir kaynağıdır. Cinsel yolla bulaşan hastalıkları ayrıcı tanısını, yönetimini ve bulaşını engellemeyi öğrenme.
Gebelikte ilaç kullanımı 2 Klinik Staj (Teorik) 43 Dr. Öğr. Üy. Hasan Energin Günümüzde yenidoğanların yaklaşık % 2-3’ ünde majör doğumsal anomaliler görülmektedir ve bunlar neonatal ölümlerin yaklaşık %20’ sinden sorumludurlar. Teratojene maruz kalma esnasındaki fetal gelişim evresi önemlidir. 1- Duyarsız dönem (Ya hep ya hiç kuralı-Wilson) 2- Maksimum duyarlılık dönemi (embriyonal dönem) 3- Azalmış duyarlılık dönemi (fetal dönem). Gebelikte ilaç kullanımı ve buna bağlı oluşabilecek teratojenitenin öğrenilmesi.
Makadi gelişler 2 Klinik Staj (Teorik) 44 Dr. Öğr. Üy. Hasan Energin En sık rastlanan prezantasyon anomalisi. • Gebeliğin 24. haftasında %45. • Gebeliğin 36. haftasından sonra > %5 • Miada geldikçe kalçanın ağırlığı artar ve geniş olan fundusa doğru yer değiştirir. Makat geliş risk faktörlerini öğrenmek. • Makat geliş tanı ve yönetimi hakkında bilgi sahibi olmak. • Makat gelişte yapılabilen manevraları öğrenmek. • Diğer Malprezentasyonlar hakkında bilgi sahibi olmak.
Preeklampsi ve Eklampsi 2 Klinik Staj (Teorik) 45 Dr. Öğr. Üy. Hasan Energin Preeklampsi ve eklampsi maternal ve fetal mortalite ve morbiditenin önemli bir sebebidir. Anne ölümü nedenleri arasında 2. sırada gelmektedir. 20. gebelik haftasından sonra 140/90 • 24 saatlik idrarda >300 mg protein yada spot idrar + yada idrarda protein/ kreatinin >0.3 olması Preeklampsi ve eklampsi ayrıcı tanısını öğrenmek patofizyolojisini anlamak ve yönetimi için gerekli bilgilere sahip olmak.
Cinsel işlev problemleri 1 Klinik Staj (Teorik) 46 Dr. Öğr. Üy. Hasan Energin Kadınlarda cinsel işlev bozukluklarına sebep olabilecek bir çok sebep vardır. Geçirilmiş operasyonlar, enfeksiyonlar, çeşitli ilaç kullanımları ve menapoz bunlarda önde gelenleridir. Kadınlarda cinsel işlev problemlerinin ayrıcı tanısını koyabilme, yönetimini yapabilme
Gestasyonel Trofoblastik Hastalıklar 2 Klinik Staj (Teorik) 47 Dr. Öğr. Üy. Hasan Energin Heterojen bir grup. • Herhangi bir gestasyonel durumu takip edebilir. Abort, kürtaj, ektopik yada normal gebelik. • Özeldir çünkü lezyonlar fetal orijinlidir. • Çoğu GTH BHCG üretir. • Geniş yayılım durumlarında bile tedavi edilebilinir. Gestasyonel Trofoblastik hastalıkların patogenezini, ayırıcı tanısını ve yönetimini öğrenmek
HPV'nin jinekolojide yeri 2 Klinik Staj (Teorik) 48 Dr. Öğr. Üy. Hasan Energin Dünyadaki en sık görülen enfeksiyonlardan • Zarfsız, Çift-sarmal DNA (kapsidi olan) • HPV Enfeksiyonu • Pik 20’li Yaşlar %35 • 25-30 yaş üzeri %10 • 40-55 yaş arası 2. Peak • Seksüel, Horizontal, Vertikal • >200 HPV Tipi • Düşük Risk: 6,11 Servikal Kanser Riski x1 • Yüksek Risk: 16, 18, 45, 31, 33, 52, 58, 35, 59, 56, 51, 39, 68, 73, 82 • Servikal Kanser Riski x300-500 (Tütün-AC Kanseri x10) • Servikal Kanser %99.7 HPV ile İlişkili HPV'nin serviks kanserindeki patogenezini öğrenme. HPV aşıları hakkında bilgi sahibi olma.
Genital kanserlerde tarama yöntemleri 1 Klinik Staj (Teorik) 49 Dr. Öğr. Üy. Emine Türen Demir Dünya üzerinde her 3 kadından biri kanser teşhisi almakta, ve her dört kadından biri de kanser nedeni ile ölmektedir. Jinekolojik kanserler tüm kanserlerin %12 sini oluşturmaktadır. Günümüzde kanserle mücadelede temel hedef kişiyi kanser öncülü hastalık sırasında (prekanseröz lezyonlar) veya erken evrede teşhis etmek ve tedavi etmektir. Jinekolojik kanserlerden serviks kanseri sitoloji ve HPV ile taranmaktadır. Diğer jinekolojik kanserlerin tarama programı bulunmamaktadır jinekolojik kanserlerde tarama yöntemlerinin öğrenilmesi
Genitoüriner sistem travmaları 2 Klinik Staj (Teorik) 50 Dr. Öğr. Üy. Emine Türen Demir GÜS travmaları etyolojisine göre obstetrik veya jinekolojik olabilir. Uterus kemik pelvis içerisinde yer aldığı için travmaya karşı korunaklıdır ancak ilerleyen gebelik haftalarında abdomene çıktığında travmaya açık hale gelir. Çocuklarda vulvar yağ doku henüz yeterince oluşmadığı için çocuklar vulva travmalarına açıktır. erişkinlerde en sık doğuma bağlı travma ve laserasyonlar olmaktadır. travmaların adli boyutunun olabileceği her zaman akılda olmalıdır. GÜS travmalarının ayırıcı tanısını yapabilmeli, oluşabilecek komplikasyonları öngörebilmelidir.
Serviks kanseri 2 Klinik Staj (Teorik) 51 Dr. Öğr. Üy. Emine Türen Demir serviks kanseri en sık görülen 4. kanserdir. Etyolojisinden büyük oranda HPV sorumludur. Günümüzde tarama yöntemlerinin kullanılması ile inssidansı geçmişe göre azalmış, hastalık prekanseröz evrede tanınıp tedaviye edilmeye başlamıştır. Hastalar postcoital kanama, anormal uterin kanama kötü kokulu akıntı ile başvurur. serviks kanseri klinik olarak evrelendirilir. erken evre hastalık cerahi +KRT ile tedavi edilirken ileri evre hastalıkta cerrahinin yeri yoktur. serviks kanseri etyolojisini,semptomlarını, sınıflandırmasını, evrelemesini ve tedavisini bilmeli
Over kanseri 2 Klinik Staj (Teorik) 52 Dr. Öğr. Üy. Emine Türen Demir Over kanseri gelişmiş ülkelerde 2., gelişmekte olan ülkelerde 3. en sık jinekolojik malignitedir.Over, tuba ve periton kaynaklı epitelyal kanserler benzer klinik özellikler ve davranışlar sergiler. Bu nedenle klinik çalışmalar ve klinik uygulamalarda bir araya getirilerek epitelyal over kanseri olarak (EOC) tanımlanırlar. Epitelyal over karsinomunun en yaygın histolojik alt tipi olan yüksek dereceli seröz karsinomdur. Adölasan dönemde en sık görülen overyan kitleler germ hücreli tümörlerdir. Kitleler genellikle asemptomatik olup, semptom verebilir veya insidental olarak saptanmış olabilir. En sık semptom karın ağrısı ve batında gerginliktir. Bunun dışında bulantı kusma, düzensiz kanama, disparoni, dismenore,üriner semptomlar.. Gibi semptomlar görülebilir. Tedavisi kanser cerrahisi ve RKT’dir. over kanseri etyolojisini,semptomlarını, sınıflandırmasını, evrelemesini ve tedavisini bilmeli
Over benign hastalıkları 2 Klinik Staj (Teorik) 53 Dr. Öğr. Üy. Emine Türen Demir Overden kaynaklanan kitleler her zaman malign değildir. Ayırıcı tanıda yaş önemlidir. En sık fizyolojik kistler görülür. Kitleler kistik olabilir veya solid olabilir. Kitleler genellikle asemptomatik olup, semptom verebilir veya insidental olarak saptanmış olabilir. En sık semptom karın ağrısı ve batında gerginliktir. Bunun dışında bulantı kusma, düzensiz kanama, disparoni, dismenore,üriner semptomlar.. Gibi semptomlar görülebilir. Kitleler torsiyone veya rüptüre olabilir. Ovaryan kitlelerin ayırıcı tanısında pelvik görüntüleme, biomarkerlar, cerrahi ve patolojik inceleme kullanılır. overyal kitle semptomlarını tanıyabilmeli, benign malign ayırımında nelere dikkat etmesi gerektiğini bilmeli ve tedavi seçeneklerini bilmelidir.
CST, NST (Non Stres Test) değerlendirilmesi 1 Klinik Staj (Teorik) 54 Dr. Öğr. Üy. Emine Türen Demir NST, asidotik olmayan veya nörolojik yönden depreşe olmayan fetüsün kalp atışının fetal hareketler sebebiyle geçici olarak hızlanacağı temeline dayanmaktadır. Fetal kalp atımlarının reaktif olması, normal fetal otonomik fonksiyonun iyi belirleyicisidir. Non-Stres Test sonuçları reaktif veya non-reaktif olarak kategorize edilir. NST'nin ne amaçla kullanıldığını, fetal stresi tarifleyebilmeli, NST'yi değerlendirebilmelidir.
Vulva kanseri 2 Klinik Staj (Teorik) 55 Dr. Öğr. Üy. Emine Türen Demir Vulvar kanseri nadir görülmektedir. Ortalama tanı yaşı 68’dir ve hastaların çoğu erken evrede tanı almaktadır. Vakaların >%75’ini Skuamöz hücreli karsinom oluşturur. Diğer histolojiler arasında melanom, bazal hücreli karsinom, Bartholin bezi adenokarsinomu, sarkom ve Paget hastalığı bulunur. HPV vulvar skuamöz hücreli karsinomların çoğunluğu ile ilişkilidir. Ek olarak, vulvar liken sklerozus, vulvar kanseri riskinde artışa neden olmaktadır. Tanısal değerlendirmenin amacı vulvar lezyonları tespit etmek ve biyopsinin endike olup olmadığını belirlemektir. Tedavi cerraki ve KRT dir. vulva kanseri etyolojisini, ayırıcı tanısını, tanının nasıl konulduğunu, evrelemesini ve tedavisini bilmelidir.
Ektopik gebelik 2 Klinik Staj (Teorik) 56 Dr. Öğr. Üy. Fatma Kılıç ektopik gebelik uterin kavitede normalde olması gereken yer dışında gebelik ürününün implante olmasıdır.Tubal geçirgenliği etkileyen enfeksiyonlar ,cerrahi müdahaleler,yapışıklıklar gibi nedenlere bağlı olabilmektedir.yerleşim yerine göre erken ve geç dönemde bulgu verebilir.Geç farkedildiğinde batın içi kanama ve akut batın tablosuna neden olabilmektedir.Tedavide hastanın durumuna göre medikal ve cerrahi yöntemler tercih edilebilir. ektopik gebelik tanısı koyabilme,yerleşim yerlerin,acil müdahale edilmesi gereken durumlar,medikal ve cerrahi tedavi yaklaşımlarına hakim olma
Yüksek riskli gebelikler 2 Klinik Staj (Teorik) 57 Dr. Öğr. Üy. Fatma Kılıç gebelik fizyolojik bir süreçtir.Eşlik eden komorbid hastalıklar,yaş,fetüse bağlı durumlar,kronik ilaç kullanımı,tekrarlayan gebelik kayıpları,kötü obstetrik öykü,madde bağımlılığı gibi durumlarda riskli gebelik söz konusudur.yüksek riskli gebelerin takibi multidisipliner olmalıdır. yüksek riskli gebelikleri tanımlayabilme ve takibinde dikkat edilecek hususlar.
Jinekolojik aciller 2 Klinik Staj (Teorik) 58 Dr. Öğr. Üy. Fatma Kılıç akut batın tablosu acilde sık olarak karşılaşılan durumlar arasındadır.jinekolojik ve non jinekolojik nedenlere bağlı olarak karşımıza çıkabilir.jinekolojik acillerde akut batın tablosuna yol açan kist rüptürü,ektopik gebelik rüptürü,over torsiyonu gibi durumlar kliniğe göre acil cerrahi müdahale gerektirmektedir.bunların dışında dismenore,ovulasyon ağrısı gibi durumlar genelde medikal olarak tedavi edilmektedir. jinekolojik acil durumların tanısını koyabilme ve acil yaklaşımı öğrenme.
İntrauterin Büyüme Kısıtlığı IUGR 1 Klinik Staj (Teorik) 59 Dr. Öğr. Üy. Fatma Kılıç intrauterin gelişme geriliği temel olarak simetrik ve asimetrik gelişme geriliği olarak 2 ye ayrılır.konstusyonel gelişme geriliği ekarte edildikten sonra, simetrik gelişme geriliğine neden olan etkenler konjenital enfeksiyonlar,kromozomal enfeksiyonlar gibi durumlar iken asimetrik gelişme geriliğinde plasental yetmezlik ön planda olup beyin koruyucu etki nedeniyle kafa çevresi korunmuştur. intrauterin gelişme geriliğine neden olan maternal,plasental ve fetal nedenleri tanımlayabilme ve yaklaşım.
Genital, Vajinal Estetik 1 Klinik Staj (Teorik) 60 Dr. Öğr. Üy. Fatma Kılıç jinekolojik estetik cerrahi son dönemlerde giderek artmaktadır. Labial hipertrofiye bağlı tekrarlayan vajinitler,doğum travmalarına bağlı vajinal laksisitede artış,sistosel rektosel gibi durumlar hayat kalitesinde azalmaya neden olmaktadır.cerrehi öncesi hasta detaylı değerlendirilmeli ,cerrahi ile hangi şikayetleri tedavi edilebileceği hastaya anlatılmalı ve uygun olan cerrahi planlanmalıdır. son zamanlarda populer olan jinekolojik estetik ameliyatlar nelerdir, hangi durumlarda yapılmalıdır
Endometrium kanseri 2 Klinik Staj (Teorik) 61 Dr. Öğr. Üy. Fatma Kılıç endometrium kanseri en sık görülen jinekolojik maligniteler arasında yer almaktadır.postmenopozal kanama ile gelen hastaların yapılan endometrial biopsilerinde %20 oranında endomerium kanseri görülmektedir.Genellikle anormal kanama şikayeti ile başvuran hastalarda biyopsi ile tanı konulur.tedavisi ve evrelemesi cerrahidir. endometrium kanseri risk faktörleri ,görülme sıklığı ve tadavisi hakkında bilgi sahibi olmak.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü