MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 (JINE401)

Ders Oturumu 15

"Adneksial kitlelere yaklaşım"

Prof. Dr. Ali Acar (2 ders saati)

Ders özeti

over, tuba,etraf vasküler-lenfatik doku ve bağ dokudan köken alan kitleler adneksiyal kitleleri oluşturmaktadır. Benign malign olabilirler. Akut batın tablosu ile gelebilirler.
Öğrenme hedefi: ADNEKSİYAL KİTLELERİN AYIRICI TANISINI YAPABİLMELİ VE ACİL MÜDAHALE GEREKTİREN DURUMLARI AYIRTEDEBİLMELİ

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Kilo artışı/fazlalığı malign adneksiyal kitlelerde ödeme ve asite bağlı olarak kilo artışı olabilmektedir.
Karında şişkinlik çok büyük boyuta ulaşan kitleler palpasyonda ele gelir.
Amenore endokrin olarak aktif kitlelerden salınan hormonlara bağlı olarak amenore görülebilir. Bununla birlikte ayırıcı tanıda akla gelmesi gereken ektopik gebelikte amenore görülmektedir.
Ektopik gebelik gebelik materyalinin uterin kavite dışarısında yerleşmesidir. En sık tubalarda izlenir ve tubada adneksiyal kitleye neden olur
Pelvik ağrı adneksiyal kitlesi olan hastalarda en sık görülen semptom pelvik ağrıdır. Ağrı kronik olabileeği gibi torsiyon, kist rüptürü gibi durumla akut batın kliniğine neden olur.
Puberte bozuklukları (erken, geç) hormonal aktif kitleden salınan hormonlara bağlı olarak özellikle juvenil granüloza hücreli tümörlerde puberte prekoks izlenebilir.
Abdominal distansiyon özellikle büyük boyutlara oluşan kitleler ve vaskuler permeabilite artışına bağlı olarak batında oluşan asit abdominal distansiyona yol açar
Vajinal kanama (gebelikte, postpartum, postmenopozal, diğerleri) hormonal aktif kitleden salınan hormonlara bağlı olarak anormal uterin kanama görülebilmektedir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü