MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 (JINE401)

Ders Oturumu 22

"Obstetrik hastaya yaklaşım"

Prof. Dr. Ali Acar (1 ders saati)

Ders özeti

gebelerin anatomi ve fizyolojisi normalden farklı olup gebe hastaya yaklaşırken bu değişimler göz önüne alınmalıdır. Ayrıca gebeye yapılacak her müdahalenin, verilecek her ilacın fetusa olabilecek etkileri konusunda dikkatli olunmalıdır.
Öğrenme hedefi: gebelikte meydana gelen obstetrik ve anatomik değişiklikleri bilebilmelidir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Ateş ateşe etkenleri fetal ve maternal kayba neden olabileceği için, maternal ateş için daha da dikkatli olunmalı gebe ek olarak koryoamnionit açısından da değerlendirilmelidir.
Başağrısı başağrısı olan gebede preeklampsi açısından uyanık olunmalıdır.
Hipertansiyon gebeliğin indüklediği hipertansiyon ciddi morbidite ve mortalite nedenidir.
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri gebelikte kullanılacak ilaç sayısı sınırlıdır. İlaçların fetusa olan teratojen etkisi nedeni ile gebelikte ilaç kullanımı açısından dikkatli olunmalıdır.
Pelvik ağrı gebeler ağrı konusunda uyarılmalıdır. Kanama obstetrik acil bir durumu işaret etmektedir.
Vajinal kanama (gebelikte, postpartum, postmenopozal, diğerleri) gebeler kanama konusunda uyarılmalıdır. Kanama obstetrik acil bir durumu işaret etmektedir.
Anemi gebelikte dilusyonel olarak anemi göülmektedir. Gebeler için hgb sınırı 11mg/dl dir. Gebelere 16. hafta sonrasında demir takviyesi önerilmektedir.
Bulantı-kusma ilk trimester olan bulantı kusmalar dehidratasyona neden olabilir. Üçüncü trimesterda olan bulantı kusma servikal dilatasyonun habercisi olabilir.
Dizüri gebeler idrar yolu enfeksiyonu için riskli gruptadır. İdrar yolu enfeksiyonuna bağlı EMR,EDT gelişebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü