MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 (JINE401)

Ders Oturumu 24

"Antenatal kontroller"

Prof. Dr. Ali Acar (2 ders saati)

Ders özeti

ilk antenatal kontrol kapsamlı bir şekilde olmalıdır. Tercihen gebelik öncesi dönemde yapılmalıdır. Ayrıntılı bir özgeçmiş alınmalı, hastanın hemogram değeri, kan grubu, hepatit markerları sifiliz testleri, hıv testi istenmeli, smear testi yapılmalıdır. folik aist başlanmalıdır. 28. haftaya kadar ayda bir 28-37 hafta arası iki haftada bir ve sonrasında haftalık kontrol yapılmalıdır. ilk ve ikinci trimester testleri, 20-24. haftada fetal anatomi taraması, 24-28. haftada ogtt yapılmalı, rh uyuşmazlığı olanlarda indirekt cooms bakılarak 28. haftada anti-d immunglobulin yapılmalıdır.
Öğrenme hedefi: antenatal kontrol sıklığı, antenatal kontrollerde dikkat edilmesi gerekenler, istenmesi gereken tahliller bilinmelidir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Abortus abort tehlikesi olup olmadığına dikkat edilmelidir.hasta kanama ağrı konusunda bilgilendirilmelidir.
Bulantı-kusma bulantı kusma şikayeti olan gebede dehitrasyon konusunda uyanık olunmalıdır.
Büyüme-gelişme geriliği IUGR tespit edilen gebelerde 2 haftadabir fetal gelişim değerlndirilmeli gebeler haftada 2 kez NST takibine çağırılmalıdır
Anemi hastanın hgb değeri her ay görülmeli 16. hafta sonrasında demir desteği başlanmalıdır.
Dizüri dizüri tarifleyen hastalardan tit ve idrar kültürü istenmelidir. EMR,EDT nedeni olabileceği için asemptomatik bakteriüri açısından dikkatli olunmalıdır.
Hipertansiyon hastanın her kontrolde tansiyonu ölçülmelidir. Riski olan veya tansiyon yüksekliği saptanan hastalar daha sık kontrole çağırılmalı ve hasta evde tansiyon ölçümü konusunda bilgilendirilmelidir.
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri hastanın kullandığı ilaçlar sorgulanmalı gebelikte kullanımı kontrendike olan ilaçlar bırakılmalı veya değiştirilmelidir
Kilo artışı/fazlalığı her kontrolde kilo ölçümü yapılmalıdır. BMI normal olan hastalarda gebelik boyunca 10-15 kg almak idealdir.
Tütün kullanımı sigara kullanımı IUGR gibi komplikasyonlara neden olur. Hastanın sigara içip içmediği sorgulanmalı, sigarayı bırakma konusunda teşvik edilmelidir.
Vajinal kanama (gebelikte, postpartum, postmenopozal, diğerleri) vajinal kanama sorgulanmalı hastanın kanama olması halinde hastaneye başvurması konusunda uyarılmalıdır
Doğuştan yapısal anomaliler 11-14 hafta arasında birinci tarama testleri, 16-20 hafta arasında ikinci trimester testleri ve 20-24 hafta arasında fetal anatomi taraması yapılır. Hasta konjenital anomaliler tanı ve tarama testleri için bilgilendirilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü