Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 (JINE401)

"Prenatal tanı yöntemleri"

Prof. Dr. Ali Acar (1 ders saati)

özellikle toplumda sık görğlen konjenital anomalilerin tanısı için prenatal tarama ve tanı testleri bulnmaktadır. Prenatal tarama testleri trizomi 13-trizomi 18 ve trizomi 21 için olup rikli grupta invaziv tanı testleri gerekir.
Öğrenme hedefi: prenatal tanı yöntemleri nelerdir, ne için kullanılır, nasıl değerlendirilir bilmeli

Abortus invaziv tanı testlerinde abortus riski artmaktadır
Anemi fetal anemi bulguları olması durumunda hem tanı hem tedavi için kordosentez yapılmaktadır
Doğuştan yapısal anomaliler fetal anomali varlığında veya fetal anomalilili çocuk öyküsünün olması halinde prenatal tanı yöntemleri gerekir