MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 (JINE401)

Ders Oturumu 12

"Obstetride anamnez ve muayene usülleri"

Prof. Dr. Ali Acar (2 ders saati)

Ders özeti

obstetrik anamnezde kişinin yaşı medikal hastalıkları geçirilmiş cerrahileri, kaçıncı gebeliği olduğu, önceki gebelik hikayeleri, genetik geçişli hastalık varlığı, aşıları, öz ve soygeçmişi araştırılmalıdır. Her muayenede kilo, kan basıncı ölçümü yapılmalıdır.
Öğrenme hedefi: obstetrik anamnezi alabilmeli bu anamnezden yola çıkarak gebelikte karşılaşılabilecek riskli durumları öngörebilmeli.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Amenore amenore süresi ne kadar sorulmalıdır. (son adet tarihi)
Abortus daha önceden abort öyküsü varmı varsa kaç tane, kaçıncı haftada sorgulanmalı, bu gebelikte abort riski oldumu sorulmalıdır.
Büyüme-gelişme geriliği daha önceki gebeliklerde büyüme gelişme geriliği oldumu, bu gebelikte varsa ne zaman tespit edildi, anne ve babanın doğum kiloları mevcut durumları sorgulanmalıdır.
Dizüri dizüri her kontrolde sorulmalı, tarifliyorsa tit ve idrar kültürü görülmelidir.
Doğuştan yapısal anomaliler ailede veya önceki gebelikte konjenital anomali öyküsü varmı sorulmalı. Hasta tarama testleri hakkında bilgilendirilmelidir.
Ektopik gebelik ektopik gebelik öyküsü özellikle ilk trimester kontrolünde sorgulanmalıdır.
Hipertansiyon hastanın hipertnsiyon öyküsü varmı önceki gebeliklerde preeklampsi gelişmiş mi sorgulanmalı. Her kontrolde mutlaka tansiyon ölçümü yapılmalı.
İnfertilite (erkek, kadın) tedavi gebeliği sorgulanmalı. Hasta veya eşinde infertiliteye neden olan faktör varmı sorgulanmalı
Kilo artışı/fazlalığı her kontrolde kilo ölçümü yapılmalıdır. BMI normal olan hastalarda gebelik boyunca 10-15 kg almak idealdir.
Konvulsiyonlar eklampsi, epilepsi öyküsü sorgulanmalıdır. Epilepsisi olan hastalarda folik asit desteğine yüksek doz başlanmalı, ilaç tedavisi ayarlanmalıdır.
Vajinal kanama (gebelikte, postpartum, postmenopozal, diğerleri) vajinal kanama olup olmadığı sorgulanmalıdır

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü