MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Semptom: "Göğüs ağrısı"

Anabilim Dalı Ders Konusu Katkıları

Yatay Entegrasyon Şeması

(sınıf içi ders ilişki düzeyleri)


Dönem 5 GOCR (4) GOGS (7) KRDY (6) PSKY (3) RDYO (3)
Dönem 4 ACIL (4) ANES (3) GNCR (1) ICHA (9) JINE (1) PEDI (18)
Dönem 3 AILE (2) BYKM (1) GOGS (2) ICHA (1) KRDY (3) PATO (15) PEDI (1) RDYO (2)
Dönem 2 ANAT (5) FZYO (1) HSTO (1)
Dönem 1 ANAT (3) BYKM (1)
(*) Parantez içlerindeki değerler bu semptoma ilişkin olarak dersin o dönem içinde kaç ayrı ders konusu bulunduğunu göstermektedir.

Dikey Entegrasyon Şeması

(preklinik-klinik ders ilişki düzeyleri)


Klinik ACIL (4) ANES (3) GNCR (1) ICHA (9) JINE (1) PEDI (18) GOCR (4) GOGS (7) KRDY (6) PSKY (3) RDYO (3)
Preklinik ANAT (8) BYKM (2) FZYO (1) HSTO (1) AILE (2) GOGS (2) ICHA (1) KRDY (3) PATO (15) PEDI (1) RDYO (2)
(*) Parantez içlerindeki değerler bu semptoma ilişkin olarak dersin o preklinik/klinik dönemler içinde kaç ayrı ders konusu bulunduğunu göstermektedir.

Semptomla İlgili Ders Konu Başlıkları

Ders Anabilim Dalı Ders konusu Eğitmen Tanı Tedavi düzeyleri İlgi düzeyi
Anatomi 1-1 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT İnsan vücudu ve bölgeleri Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı Kalp krizi, pulmoner emboli, pulmoner hipertansiyon, reflü, safra kesesi veya pankreas hastalıkları, fibromiyalji, kostokondrit ve zona göğüs bölgesinde ağrıya neden olan klinik tablolardan bazılarıdır. Regio pectoralis kendi içerisinde çeşitli alt bölümden oluşmaktadır. Tüm bu bölümlemelerin bilinmesi, ağrının tam yerinin lokalizasyonunun tespitini sağlar. Örn; kostokondrit'te, ağrının yeri kalp ile ilişkili göğüs ağrılarından farklıdır.Kostokondritte ağrı öğüs kemiğine veya göğüs kemiğinin kenarında kaburgaların birleştiği noktalara bastırmakla artar. Kalp krizinde ise ağrı daha geniş bir bölgede hissedilir ve genellikle göğüs kemiği üzerinde hassasiyet bulunmaz. Benzer şekilde fibromiyalji'den kaynaklanan göğüs ağrılarında ağrılar kısa süreli olmak ile beraber sınırlı bir alandadır.
Anatomi 1-3 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Thorax ve columna vertebralis I Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı Trafik kazaları, düşme, çarpma ve künt yaralanma sonucunda göğüs kafesini oluşturan unsurlardan kaburgalarımız ve sternum yaralanabilir. Bu durum göğüs ağrısına neden olabilir. Bunun dışında kaburgalarımızda kas spazmları, akciğer iltihabı, kostokondrit ve osteoporoz gibi nedenler ile de ağrı oluşabilir.
Tıbbi Biyokimya 1-1 Temel Tıp Bilimleri - Tıbbi Biyokimya (BYKM)
BYKM Serbest Radikaller Dr. Öğr. Üy. İbrahim Kılınç ÖnT, kalp kasının metbolizmasında oksijenin önemi serbest radikallerin miyokard enfarktüsü kalp kası hasarlarındaki mekanizmalara karşı antioksidan sistem ile doku hasarının azaltılabilmesi önemlidir.
Anatomi 1-3 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Thorax ve columna vertebralis II Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı Trafik kazaları, düşme, çarpma ve künt yaralanma sonucunda göğüs kafesini oluşturan unsurlardan kaburgalarımız ve sternum yaralanabilir. Bu durum göğüs ağrısına neden olabilir. Bunun dışında kaburgalarımızda kas spazmları, akciğer iltihabı, kostokondrit ve osteoporoz gibi nedenler ile de ağrı oluşabilir.
Histoloji 2-3 Temel Tıp Bilimleri - Histoloji ve Embriyoloji (HSTO)
HSTO Kalp histolojisi Prof. Dr. Selçuk Duman Aterosklerotik lezyonlar kan damarlarının ensık görülen kazanılmış anomalileridir. Aterosklerotik hastalıkların en başta gelen komplikasyonları iskemik kalp hastalığı, myokard infaktüsü, stroke ve ekstremite gangrenidir. Lezyonlar genellikle büyük elastik arterlerin tunika intima tabakasında endotel fonksiyon bozukluğuna neden olan endotel hasarını takiben gelişmektedir. Endotel hasarına yanıt olarak, monositler kan dolaşımından tunika intimaya girerler ve makrofajlara farklılaşırlar. Makrofajlar okside olmuş LDL'yi fagosite ederek; sitoplazması lipid içeren veziküllerle dolu sünger görünümlü köpük hücrelerine dönüşürler. Köpük hücreleri ve T lefositler yağlı çizgiyi oluştururlar.
Anatomi 2-3 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Cor ve Pericardium II Doç. Dr. Duygu Akın Saygın Kalp ağrısı kalpten kaynaklanan bir ağrıysa buna anginapektoris adı verilmektedir ve göğüs ağrısı olarak kabul edilir. Bu da tam olarak göğüs orta bölgesinde rahatsızlık, basınç, iki dakikadan uzun süren göğüs bölgesinde huzursuzluk hissi şeklinde görülür.
Anatomi 2-2 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Nervi Spinales II Prof. Dr. İsmihan İlknur Uysal Kardiyak iskemiden, hava yolları ve alveollerden, göğüs duvarından kaynaklanan göğüs ağrısı spinal sinirler içindeki somatik ve visseral afferent lifler ile omuriliğin üst torakal segmentlerine taşınır.
Anatomi 2-4 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Glandulae Salivariae, Pharynx ve Oesophagus Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı Özofagus ile ilgili bazı rahatsızlıklarda retrosternal göğüs ağrısı görülebilir.
Anatomi 2-3 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Cor ve Pericardium I Doç. Dr. Duygu Akın Saygın Kalp ağrısı kalpten kaynaklanan bir ağrıysa buna anginapektoris adı verilmektedir ve göğüs ağrısı olarak kabul edilir. Bu da tam olarak göğüs orta bölgesinde rahatsızlık, basınç, iki dakikadan uzun süren göğüs bölgesinde huzursuzluk hissi şeklinde görülür.
Fizyoloji 2-3 Temel Tıp Bilimleri - Fizyoloji (FZYO)
FZYO Endotel ve İşlevleri Prof. Dr. Selim Kutlu Aterosklerotik sireçler sonucu oluşan koroner arter hastalığı anjina pektorise yol açar. Miyokart infarktüsü esnasında oluşan göğüs ağrısı öğütücü, yanıcı tarzdadır, sırta, sol omuz ve kola, alt çeneye yayılabilir.
Anatomi 2-1 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Musculi dorsi ve Musculi thoracis II Doç. Dr. Gülay Açar Toraks kaslarının patolojileri ağrıya neden olur.
Semptomdan Ayırıcı Tanıya 3-3 Dahili Tıp Bilimleri - Aile Hekimliği (AILE)
AILE Radyolojik yaklaşım (SAT 3-3) Doç. Dr. Necdet Poyraz T, I, K, Ağır travma öyküsü olan şiddetli göğüs ağrılı bir hastada tanı ve buna bağlı tedavileri geciktirmemek için toraks BT ilk tercih görüntüleme yöntemi olabilir.
Semptomdan Ayırıcı Tanıya 3-4 Dahili Tıp Bilimleri - Aile Hekimliği (AILE)
AILE Pulmoner emboli Doç. Dr. Kadir Küçükceran A, I, K, Pulmoner emboli ölümcül göğüs ağrısı yapan 5 hastalıktan bir tanesidir. Pulmoner arter deki trombozdan dolayı şok ve sekonder koroner iskemi meydana gelir.
Göğüs Hastalıkları 3-3 Dahili Tıp Bilimleri - Göğüs Hastalıkları (GOGS)
GOGS Göğüs hastalıklarında tanısal incelemeler Prof. Dr. Şebnem Yosunkaya solunum hastalıklarında göğüs ağrısı yapan sebepler, patofizyolojisi ve diğer göğüs ağrısı yapan sebeplerden ayırıcı tanısı
Patoloji 3-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Plevral Hastalıklar Prof. Dr. Lema Tavlı Pnömotoraks, Hemotoraks ve Şilotoraks
Patoloji 3-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Restriktif akciğer hastalıkları Prof. Dr. Lema Tavlı Primer pulmoner hipertansiyon genç erişkinlerde özellikle kadınlarda daha sık olup göğüs ağrısına neden olabilir.
Dahiliye 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Romatoloji) Romatolojik hastalıklarda laboratuvar akut faz cevabı Prof. Dr. Adem Küçük vaskülitlerde olabilir.
Kardiyoloji 3-3 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Kardiyak Semptomlar ve Fizik Muayene 3 Dr. Öğr. Üy. Ahmet Lütfü Sertdemir A, ÖnT, T, Koroner arter tıkanıklığı veya darlığı durumlarda özellikle retrosternal bölgeden boyna, çeneye ve sol kola yayılan eforla artan ve istirahatle azalan göğüs ağrısı olur.
Radyoloji 3-3 Dahili Tıp Bilimleri - Radyoloji (RDYO)
RDYO Solunum Sistemi Hastalıklarında radyolojik algoritma Doç. Dr. Necdet Poyraz T, I, K, Ağır travma öyküsü olan şiddetli göğüs ağrılı bir hastada tanı ve buna bağlı tedavileri geciktirmemek için toraks BT ilk tercih görüntüleme yöntemi olabilir.
Patoloji 3-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Akciğer Tümörleri Prof. Dr. Lema Tavlı Akciğer tümörlerinde grülebilir.
Patoloji 3-3 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO KALP KAPAK HASTALIKLARI ve ENDOKARDİT Prof. Dr. Salim Güngör Aort kapak stenozunda Hipertrofik kalp kası iskemiye yatkın olduğundan göğüs ağrısı gelişir.
Patoloji 3-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Pulmoner Enfeksiyonlar Prof. Dr. Lema Tavlı Pnömonilerde görülebilir.
Patoloji 3-3 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Kalp yetersizliği ve kor pulmonale, Myokard ve Perikard Hastalıkları Prof. Dr. Salim Güngör ÖnT, Sağ kalp yetersizliğinde transuda tarzında plevral (özellikle sağ) ve perikardiyal efüzyonlar gelişebilir. Plevral efüzyon akciğerde parsiyel atelektaziye neden olabilir. Romatizmal ateş, üremi ve sistemik lupus eritematozusda seröz veya fibrinöz perikardit, bakteriyel enfeksiyonlarda pürülan perikardit, tüberkülozda hemorajik ya da kazeöz perikardit gelişebilir. Perikardial efüzyon: tamponada ilerleyebilir, rüptüre myokard infarktüsü, travmatik perforasyon veya rüptüre aort diseksiyonu sonucu gelişebilir.
Patoloji 3-3 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Hipertansif Kalp Hastalığı ve Kalp tümörleri, İskemik Kalp hastalıkları Prof. Dr. Salim Güngör ÖnT, Myokard infarktüsünün komplikasyonlarından bazıları aritmiler, kardiyak rüptür, perikardit, infarktın genişlemesi, mural trombüs, ventriküler anevrizmadır.
Kardiyoloji 3-3 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Kardiyak Semptomları ve Fizik Muayene 1, 2 Dr. Öğr. Üy. Ahmet Lütfü Sertdemir A, ÖnT, T, Koroner arter tıkanıklığı veya darlığı durumlarda özellikle retrosternal bölgeden boyna, çeneye ve sol kola yayılan eforla artan ve istirahatle azalan göğüs ağrısı olur.
Pediatri 3-3 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Dolaşım sistemi muayenesi x Prof. Dr. Mehmet Burhan Oflaz A, ÖnT, K, Göğüs ağrısı çocuklarda sık görülen semptomlardan biridir. Gerçek kardiyak nedenli göğüs ağrısı nadir ancak ciddi patolojilerin işareti olabilir. Koroner patolojiler, myokardit ve perikardit gibi kardiyak patolojilerde göğüs ağrısı ilk bulgu olabilir. Özellikle egzersizle ortaya çıkan ya da uykudan uyandıran ve yatınca artan göğüs ağrısı varsa kardiyolojik testlerin yapılması gereklidir.
Patoloji 3-2 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Bakteri infeksiyonları 1, 2 Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç ÖnT, Tüberkülozda plevra tutulumu olduğu zaman seröz plevral efüzyon, tüberküloz ampiyem ve fibröz plörit görülür.
Patoloji 3-2 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Akut iltihap 3 Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç ÖnT, Miyokard infarktüsü gibi akut koroner sendromların sonrasında özellikle reperfüzyon sırasında lökositler, hasarı daha da arttırabilir.
Patoloji 3-2 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Bakteri infeksiyonları 3, 4 Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç ÖnT, Psödomonas pnömonisinde ortası beyaz kremsi nekrotik, irinli, periferi kırmızı hemorajik alanlar içeren granülasyon dokusu ile çevrilinekrotizan inflamasyon gelişir.
Patoloji 3-2 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Mantar hastalıkları tıbbi patolojisi, Virüs enfeksiyonları tıbbi patolojisi Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç ÖnT, Aspergillus immünsuprese ve düşkün bireylerde çevresi hemorajik lezyonlar şeklinde nekrotizan pnömoni oluşturabilir.
Patoloji 3-2 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Akut iltihap 6, Kronik iltihap 1, 2 Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç ÖnT, Ateroskleroz, endojen toksik plazma yağ komponentlerine karşı damar duvarında gelişen kronik iltihabi süreçtir
Patoloji 3-2 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Immünohistokimya Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç Akciğerde karşılaşılan bir tümörde primer orjin ya da metastatik tümör ayrımı için immünohistokimya kullanılır.
Patoloji 3-4 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Çevresel hastalıkların Tıbbi Patolojik sonuçları Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç ÖnT, Tütün kullanımı iskemik kalp hastalığı ve myokard infarktüsü etyolojisinde yer alır.
Kardiyoloji 3-3 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Akut Koroner Sendrom Doç. Dr. Ahmet Seyfeddin Gürbüz akut koroner sendromlarda ağrı viseral karakterde olduğundan göğüs üzerinde yeri lokalize değildir, geniş alana yayılan bir ağrıdır. Ektremite hareketleri ile ağrı değişmez.
Biyokimya 3-3 Temel Tıp Bilimleri - Tıbbi Biyokimya (BYKM)
BYKM Kardiyak biyomarkerlar Dr. Öğr. Üy. İbrahim Kılınç A, ÖnT, T, TT, Anjina pektoris veya akut koroner sendrom ayrıcı tanısında kardiyak markerler önemlidir.
Göğüs Hastalıkları 3-3 Dahili Tıp Bilimleri - Göğüs Hastalıkları (GOGS)
GOGS Göğüs hastalıklarında tanısal incelemeler Prof. Dr. Şebnem Yosunkaya solunum hastalıklarında göğüs ağrısı yapan sebepler, patofizyolojisi ve diğer göğüs ağrısı yapan sebeplerden ayırıcı tanısı
Patoloji 3-2 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO İltihabın iyileşmesi ve onarım Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç ÖnT, Miyokard infarktüsü sonrası iskemik nekroza uğrayan hasarlı dokuda parankimal hücrelerin yerini kollojenin aldığı skar oluşumu sözkonusudur.
Radyoloji 3-3 Dahili Tıp Bilimleri - Radyoloji (RDYO)
RDYO Solunum Sistemi Hastalıklarında Algoritma ve Olgu Örnekleri Doç. Dr. Necdet Poyraz T, I, K, Toraks içi yapılardan kaynaklanan ağrılar kalp, büyük damarlar, mediasten, özefagus ve akciğer kaynaklı olabilir. Akciğer kaynaklı ağrılar, parankimde ağrı lifi bulunmadığından plevra ile ilişkilidir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Pediatrik tromboz Prof. Dr. Hüseyin Tokgöz A, ÖnT, T, TT, I, K, pulmoner emboli durumunda görülebilir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Dolaşım Sistemi Muayenesi Prof. Dr. Mehmet Burhan Oflaz A, ÖnT, K, Göğüs ağrısı çocuklarda sık görülen semptomlardan biridir. Gerçek kardiyak nedenli göğüs ağrısı nadir ancak ciddi patolojilerin işareti olabilir. Koroner patolojiler, myokardit ve perikardit gibi kardiyak patolojilerde göğüs ağrısı ilk bulgu olabilir. Özellikle egzersizle ortaya çıkan ya da uykudan uyandıran ve yatınca artan göğüs ağrısı varsa kardiyolojik testlerin yapılması gereklidir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Konjenital kalp hastalıkları (Asiyanotik) Prof. Dr. Mehmet Burhan Oflaz A, ÖnT, K, Göğüs ağrısı çocuklarda sık görülen semptomlardan biridir. Gerçek kardiyak nedenli göğüs ağrısı nadir ancak ciddi patolojilerin işareti olabilir. Koroner patolojiler, myokardit ve perikardit gibi kardiyak patolojilerde göğüs ağrısı ilk bulgu olabilir. Özellikle egzersizle ortaya çıkan ya da uykudan uyandıran ve yatınca artan göğüs ağrısı varsa kardiyolojik testlerin yapılması gereklidir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Akut romatizmal ateş Prof. Dr. Tamer Baysal ÖnT, T, K, Ağır kardit, perikardit durumlarında ARA'da göğüs ağrısı görülür.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Kalp yetersizliği Prof. Dr. Mehmet Burhan Oflaz A, ÖnT, T, Altta yatan etyolojiye göre (Miyokardit, Kawasaki, Taşiaritmiler vb) kalp yetersizliğinde göğüs ağrısı görülebilir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Göğüs ağrısı Doç. Dr. Fatih Şap A, ÖnT, K, Çocuklarda kalp ve kalp dışı nedenli göğüs ağrısı görülebilir, ancak kalbe bağlı nedenler diğer nedenlerin yanında çok nadirdir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Miyokardit - Kardiyomiyopati Prof. Dr. Tamer Baysal A, ÖnT, T, TT, Miyokardit ve kardiyomiyopatilerde miyokardda iskemi/enflamasyon sonucunda göğüs ağrısı görülebilir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Endokardit Doç. Dr. Fatih Şap ÖnT, T, K, Enfektif endokarditin meydana getirdiği hemadinamik değişikliğe göre göğüs ağrısı görülebilir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Perikard hastalıkları Prof. Dr. Tamer Baysal A, ÖnT, Perikarditte serozanın iritasyonuna bağlı göğüs ağrısı görülür. Ağrının pozisyonla değişmesi; öne eğilince azalır, yatınca veya derin inspirasyonda artar.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Astım Tanı ve Tedavisi Prof. Dr. Şükrü Nail Güner A, ÖnT, T, TT, I, Atak esnasında sık öksürük ve dispneye bağlı olarak gelişebilir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI EKG Prof. Dr. Tamer Baysal A, ÖnT, Göğüs ağrısı nedenleri araştırılırken EKG değişikliklerine bakılmalıdır.Özellikle taşikardiler, bradikardiler ve t dalga değişiklikleri belirtilmelidir.
Acil Tıp 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Acil Tıp (ACIL)
ACIL Göğüs ağrısı Prof. Dr. Zerrin Defne Dündar A, Göğüs ağrısının ölümcül sebeplerine yönelik klinik değerlendirme acil servise başvuru sonrasında hızla yapılmalıdır.
Acil Tıp 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Acil Tıp (ACIL)
ACIL Akut koroner sendromlar Prof. Dr. Zerrin Defne Dündar A, Göğüs ağrısı olan her hastada akut koroner sendrom dışlanmalıdır.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Kan ve kan ürünleri transfüzyon reaksiyonları Dr. Öğr. Üy. Atakan Tekinalp A, ÖnT, T, TT, I, Kan ürünleriyle ilgili tüm reaksiyonlarda farklı şiddete göğüs ağrısı görülebilir. Özellikle transfüzyona bağlı akciğer hasarı ve sıvı yüklenmesinde daha sık beklenilen bir bulgudur.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Anemili hastaya yaklaşım Dr. Öğr. Üy. Atakan Tekinalp A, ÖnT, T, TT, I, Anemiye bağlı kardiyak oksijenizasyonun azalması, kompanzasyon amacıyla kardiyak yükün artması, özellikle yaşlı ve kardiyak hastalık öyküsü olan hastalarda göğüs ağrısına neden olabilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Ödemli hastaya yaklaşım Dr. Öğr. Üy. Mevlüt Hakan Göktepe Akut miyokard infarktüsü gibi akut kalp yetmezliğine sebep olan durumlarda göğüs ağrısı ile birlikte akciğer ödemi ve periferik ödem görülebilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Fonksiyonel Gastrointestial Sistem hastalıkları Doç. Dr. Muharrem Keskin A, ÖnT, T, I, K, Kalp dışı göğüs ağrısı hem GÖRH hem de fonksiyonel bozukluklarda görülebilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Demir eksikliği anemisi x Dr. Öğr. Üy. Atakan Tekinalp A, ÖnT, T, TT, I, K, Anemiye bağlı kardiyak oksijenizasyonun azalması, kompanzasyon amacıyla kardiyak yükün artması, özellikle yaşlı ve kardiyak hastalık öyküsü olan hastalarda göğüs ağrısına neden olabilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Megaloblastik anemiler Dr. Öğr. Üy. Atakan Tekinalp A, ÖnT, T, TT, I, K, Anemiye bağlı kardiyak oksijenizasyonun azalması, kompanzasyon amacıyla kardiyak yükün artması, özellikle yaşlı ve kardiyak hastalık öyküsü olan hastalarda göğüs ağrısına neden olabilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Otoimmün hemolitik anemiler x Dr. Öğr. Üy. Atakan Tekinalp A, ÖnT, T, TT, Anemiye bağlı kardiyak oksijenizasyonun azalması, kompanzasyon amacıyla kardiyak yükün artması, özellikle yaşlı ve kardiyak hastalık öyküsü olan hastalarda göğüs ağrısına neden olabilir.
Genel Cerrahi 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Genel Cerrahi (GNCR)
GNCR Diyafragma Hastalıkları Dr. Öğr. Üy. Mehmet Aykut Yıldırım A, ÖnT, T, Hiatal hernilerde reflüye bağlı göğüs ağrısı görülebilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Kanser kemoterapisi ve sitotoksik İlaçlar Doç. Dr. Murat Araz T, Kemoterapi ilaçları koroner arter hastalığını tetikleyerek göğüs ağrısına neden olabilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Kardiyovasküler sistem semiyolojisi Prof. Dr. Kültigin Türkmen A, ÖnT, T, TT, I, K, Göğüs ağrısı, hayatı tehdit eden hastalıklara bağlı olabileceği gibi daha tehlikesiz hatta ayaktan tedavi edilebilecek hastalıklara da bağlı olabilir. Kalp hastalıklarında sık görülen semptomlardan biridir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Kontraseptif yöntemler Doç. Dr. Jule Eriç A, ÖnT, I, K, Oral kontraseptifler koagülabiliteyi artırdıklarından emboli nedenli göğüs ağrısı yapar.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Anesteziyoloji ve Reanimasyon (ANES)
ANES Kan - kan ürünleri Doç. Dr. Şule Arıcan A, T, TT, I, K, Gögüs ve sırt ağrısı Hemolitik reaksiyon sırasında görülebilir.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Anesteziyoloji ve Reanimasyon (ANES)
ANES Hemodinamik monitörizasyon Doç. Dr. Gamze Sarkılar A, ÖnT, T, TT, I, K, Anamnez ve 12 derivasyon elektrokardiyografi ile ST segment ve T dalga analizleri yapılarak göğüs ağrısının ayırıcı tanısı yapılabilir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Solunum sistemi muayenesi ve tanı yöntemleri Prof. Dr. Sevgi Pekcan A, ÖnT, T, TT, solunum sistemi hastalıklarında muayenede değerlendirilir
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Toplum kökenli pnömoni ve komplikasyonları Prof. Dr. Sevgi Pekcan A, ÖnT, T, TT, I, K, özellikle pnömoni komplikasyonlarından abse ve plevral efüzyonda gözlenebilir
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI FMF Prof. Dr. Bülent Ataş A, ÖnT, TT, I, K, Periyodik olarak atak sırasında genellikle tek taraflı olarak görülür, karın ağrısından daha az görülür.
Acil Tıp 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Acil Tıp (ACIL)
ACIL Pulmoner emboli Doç. Dr. Kadir Küçükceran A, I, K, Pulmoner emboli ölümcül göğüs ağrısı yapan 5 hastalıktan bir tanesidir. Pulmoner arter deki trombozdan dolayı şok ve sekonder koroner iskemi meydana gelir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Tüberküloz Prof. Dr. Sevgi Pekcan ÖnT, T, TT, I, K, tbc de plevral efüzyonda görülür
Anesteziyoloji ve Reanimasyon 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Anesteziyoloji ve Reanimasyon (ANES)
ANES Lokal Anestezikler ve toksiteleri Prof. Dr. Ruhiye Reisli A, ÖnT, T, TT, I, K, Lokal anestezik sistemik toksiiste erken bulgularındandır.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Çocukluk Çağı Lenfomları Prof. Dr. Hüseyin Tokgöz A, ÖnT, T, TT, I, K, mediastinal kitle, büyük damar invazyonu, solunum yollarına bası durumunda görülebilir
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Çocuklarda İmmünglobulin Tedavisi Prof. Dr. İsmail Reisli ÖnT, I, K, Uygulama sırasında ortaya çıkan anaflaksiye bağlı olarak görülebilir
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Konjenital kalp hastalıkları (Siyonatik) Prof. Dr. Mehmet Burhan Oflaz A, ÖnT, K, Göğüs ağrısı çocuklarda sık görülen semptomlardan biridir. Gerçek kardiyak nedenli göğüs ağrısı nadir ancak ciddi patolojilerin işareti olabilir. Koroner patolojiler, myokardit ve perikardit gibi kardiyak patolojilerde göğüs ağrısı ilk bulgu olabilir. Özellikle egzersizle ortaya çıkan ya da uykudan uyandıran ve yatınca artan göğüs ağrısı varsa kardiyolojik testlerin yapılması gereklidir.
Acil Tıp 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Acil Tıp (ACIL)
ACIL Şok Prof. Dr. Sedat Koçak A, T, TT, Kardiyojenik şokta en sık sebep akut miyokard enfarktüsü, onun da en yaygın semptomu göğüs ağrısıdır.
Radyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Radyoloji (RDYO)
RDYO Pulmoner Emboli – DVT Dr. Öğr. Üy. Pınar Diydem Yılmaz A, ÖnT, T, TT, K, Klinik bulgular: dispne, göğüs ağrısı, taşikardi, hemoptizi ve derin ven trombozuna ait alt ekstremitede şişlik, gerginlik ve yüzeyel kollateral vasküler yapılar vardır.
Radyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Radyoloji (RDYO)
RDYO Pulmoner embolide görüntüleme yöntemleri Doç. Dr. Necdet Poyraz T, I, K, Olgularda plöritik göğüs ağrısı 2. sıklıkta görülür.
Kardiyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY KV risk faktörleri ve stabil Angina Pektoris Doç. Dr. Ahmet Seyfeddin Gürbüz kronik kroner sendromda agrı genellikle istirahatte olmaz, efor veya emosyonel stres ile ortaya çıkar, dinlenmek veya nitrat kullanımı ile geçer, genellikle 10 dk dan kısa sürer ve ağrı lokalize değil genelde geniş alana yayılır.
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Ruh Sağlığı ve Hastalıkları (PSKY)
PSKY Psikosomatik Bozukluklar Prof. Dr. Faruk Uğuz ÖnT, Psikosomatik hastalıkların seyri esnasıda izlenebilir.
Kardiyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Kardiyomyopatiler Doç. Dr. Ahmet Seyfeddin Gürbüz hipertrofik kardiyomiyopati ve ileri aort darlığında koroner arterler normal olsa bile mikrovasküler nedenlerle angina olabilir.
Göğüs Hastalıkları 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Göğüs Hastalıkları (GOGS)
GOGS Göğüs hastalıklarında olguya yaklaşım (Mediasten hast.) Doç. Dr. Hülya Vatansev Mediasten hastalıklarında saptanabilen semptomdur.
Göğüs Hastalıkları 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Göğüs Hastalıkları (GOGS)
GOGS Akciğer Kanseri Prof. Dr. Adil Zamani ÖnT, T, Göğüs duvarı, plevra veya mediasten tutulumuna bağlı olarak gelişir.
Göğüs Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Göğüs Cerrahisi (GOCR)
GOCR Göğüs duvarı tümörleri Doç. Dr. Burhan Apilioğulları A, ÖnT, I, K, Göğüs duvarı tümörlerinde sinir basısı, periost tutulumu vb. nedenlerle göğüs ağrısı sık görülmektedir.
Göğüs Hastalıkları 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Göğüs Hastalıkları (GOGS)
GOGS Göğüs hastalıklarında olguya yaklaşım (Pulmoner Vaskülit) Prof. Dr. Adil Zamani ÖnT, Behçet hastalığı,Takayasu arteriti ve nekrotizan sarkoid granülomatoziste görülebilir.
Göğüs Hastalıkları 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Göğüs Hastalıkları (GOGS)
GOGS Plevra hastalıkları Prof. Dr. Turgut Teke A, ÖnT, T, TT, I, K, Plevral efüzyonlarda pariyetal ağrı liflerinden zengin plevranın etkilenmesine bağlı olarak nefes alıp vermeyle artan, ince batıcı yan ağrısı şeklinde bir göğüs ağrısı olur. Bu ağrı plöretik tipte göğüs ağrısı olarak ifade edilir. Sıvı miktarı arttığında plöretik sürtünmenin azalmasına bağlı olarak ağrının şiddeti bir miktar azalabilir.
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Ruh Sağlığı ve Hastalıkları (PSKY)
PSKY Psikiyatrik Belirti ve Bulgular Doç. Dr. Şakir Gıca Somatizasyon bozukluğu, depresif bozukluk ve anksiyete bozukluklarında görülebilir.
Kardiyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Aort hastalıkları Dr. Öğr. Üy. Ahmet Lütfü Sertdemir A, ÖnT, T, TT, I, K, Koroner arter tıkanıklığı veya darlığı durumlarda özellikle retrosternal bölgeden boyna, çeneye ve sol kola yayılan eforla artan ve istirahatle azalan göğüs ağrısı olur.
Göğüs Hastalıkları 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Göğüs Hastalıkları (GOGS)
GOGS Malign plevral hastalıklar ve Mezotelyoma Prof. Dr. Turgut Teke A, ÖnT, T, K, Plevral efüzyonlarda ve mezotelyomada pariyetal ağrı liflerinden zengin plevranın etkilenmesine bağlı olarak nefes alıp vermeyle artan, ince batıcı yan ağrısı şeklinde bir göğüs ağrısı olur. Bu ağrı plöretik tipte göğüs ağrısı olarak ifade edilir. Sıvı miktarı arttığında plöretik sürtünmenin azalmasına bağlı olarak ağrının şiddeti bir miktar azalabilir.
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Ruh Sağlığı ve Hastalıkları (PSKY)
PSKY Duygudurum Bozuklukları Doç. Dr. Şakir Gıca ÖnT, T, I, K, Depresif bozuklukta görülebilir.
Göğüs Hastalıkları 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Göğüs Hastalıkları (GOGS)
GOGS Pulmoner hipertansiyon Prof. Dr. Adil Zamani ÖnT, Aşırı yüklenmiş sağ ventrikül ile ilgili sık görülen bir semptomdur.Substernal göğüs ağrısı (sağ kalp anjinası) sıklıkla eforla tetiklendiğinden, klasik anjina pektoristen ayırt edilmesi zor olabilir.Çoğu durumda, göğüs ağrısının sağ ventrikülün artan iş yükü ve sağ ventrikül iskemisi ile ilişkili olduğu varsayılır, ancak bazı vakalarda, genişlemiş pulmoner arter, sol ana koroner artere bası yaparak gerçek sol ventriküler iskemiye neden olabilir.
Radyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Radyoloji (RDYO)
RDYO Toraks travmalarında radyolojik yaklaşım Doç. Dr. Necdet Poyraz T, I, K, Göğüs duvarını oluşturan kas ve kemik yapılarda yaralanma ve fraktürler göğüs ağrısı nedeni olabilir.
Kardiyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Senkop Dr. Öğr. Üy. Ahmet Lütfü Sertdemir A, ÖnT, T, TT, I, K, Koroner arter tıkanıklığı veya darlığı durumlarda özellikle retrosternal bölgeden boyna, çeneye ve sol kola yayılan eforla artan ve istirahatle azalan göğüs ağrısı olur.
Kardiyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Perikard ve miyokard hastalıkları Dr. Öğr. Üy. Ahmet Lütfü Sertdemir A, ÖnT, T, TT, I, K, Koroner arter tıkanıklığı veya darlığı durumlarda özellikle retrosternal bölgeden boyna, çeneye ve sol kola yayılan eforla artan ve istirahatle azalan göğüs ağrısı olur.
Kardiyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Perikardit, Miyokardit Dr. Öğr. Üy. Ahmet Lütfü Sertdemir A, ÖnT, T, TT, I, K, Koroner arter tıkanıklığı veya darlığı durumlarda özellikle retrosternal bölgeden boyna, çeneye ve sol kola yayılan eforla artan ve istirahatle azalan göğüs ağrısı olur.
Göğüs Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Göğüs Cerrahisi (GOCR)
GOCR Göğüs cerrahisinde tanısal ve cerrahi işlemler Prof. Dr. Tamer Altınok A, ÖnT, K, Göğüs cerrahisinde yapılan tanısal cerrahi işlemler sonrasında interkostal sinir basısı, kot fraktürü, periost hasarı vb. gibi nedenlerden dolayı göğüs ağrısı görülebilmektedir.
Göğüs Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Göğüs Cerrahisi (GOCR)
GOCR Göğüs duvarı deformiteleri Prof. Dr. Tamer Altınok ÖnT, T, I, Anormal göğüs duvarı oluşumuna bağlı sinir basısı sonucu sırt ağrısı görülebilmektedir.
Göğüs Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Göğüs Cerrahisi (GOCR)
GOCR Plevranın hastalıkları (ampiyem, pnömotoraks, mezotelyoma) Dr. Öğr. Üy. Murat Kuru A, ÖnT, T, TT, I, K, Özellikle parietal plevradaki duyu sinirlerinden dolayı plevrayı etkileyen tüm hastalıklarda göğüs ağrısı görülebilmektedir.
Göğüs Hastalıkları 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Göğüs Hastalıkları (GOGS)
GOGS Pulmoner Emboli Doç. Dr. Hülya Vatansev Ani başlangıçlı göğüs ağrısının ayırıcı tanısında pulmoner emboli düşünülmelidir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü