Anatomi 1-1 (ANAT101)

"İnsan vücudu ve bölgeleri"

Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı (2 ders saati)

İnsan vücudu, 5 bölüm altında incelenir. Her bir bölüm kendi içerisinde regio'lara ayrılmaktadır. Vücudumuzda yer alan anatomik oluşumlar sınırları belirlenmiş bu bölgelşer yardımı ile rahatlıkla tarif edilebilmektedir.
Öğrenme hedefi: Öğrenim hedefi: Vücut bölgelerini açıklar.

Boyun ağrısı Regio colli, ön ve arka olmak üzere 2 kısımda incelenir. Arka bölüm boyun omurları ile ön bölüm ise solunum ve sindirim sistemi yapıalrı ile ilişkilidir. Ayrıca ön bölüm de çok önemli nörovasküler yapılar seyretmektedir. Bu yapılar boyun bölgesinin alt bölümlerine göre lokaliazsyonlarının bilinmesi ağrının yerinin tepiti için önemlidir.
Boyunda kitle Baş ve boyun bölgesinde yerleşen ve yerleştiği bölgede şekil değişikliği oluşturan her türlü tümöral oluşum yani şişlik “baş ve boyun kitlesi” olarak tanımlanır. Genellikle buradaki şilikler lenf bezlerinin ya da lenf düğümlerinin iltihabına bağlı olarak gelişmektedir. Vücuttaki lenf düğümleri ise bulunduğu bölgeye göre isimlendirilmektedir. Vücut bölümlerinin ve alt bölümlerinin bilinmesi bu lenf bezlerinin tanımlamasının daha kolay yapılmasını ve lokalizasyonun tespitini sağlar.
Karında şişkinlik Abdominal kitle, karnın bir bölgesinde saptanan, lokalize siskinlik veya büyüme olarak tanimlanabilir. Karinda kitle bulgusu veren pek çok neden (konjenital, hematom, abse, malign ve bening tümörler) sıralanabilir. Karın bölgesi kitleleri lokasyonlarına göre değerlendirilir. Örn; sağ üst kadrandaki (regio hypochondriaca dextra) kitleler genellikle hepatik orjinlidir. Regio abdominalis ve alt bölümlerinin bilinmesi buradaki kitlelerin sınıflandırılmasında kolaylık sağlar.
Göğüs ağrısı Kalp krizi, pulmoner emboli, pulmoner hipertansiyon, reflü, safra kesesi veya pankreas hastalıkları, fibromiyalji, kostokondrit ve zona göğüs bölgesinde ağrıya neden olan klinik tablolardan bazılarıdır. Regio pectoralis kendi içerisinde çeşitli alt bölümden oluşmaktadır. Tüm bu bölümlemelerin bilinmesi, ağrının tam yerinin lokalizasyonunun tespitini sağlar. Örn; kostokondrit'te, ağrının yeri kalp ile ilişkili göğüs ağrılarından farklıdır.Kostokondritte ağrı öğüs kemiğine veya göğüs kemiğinin kenarında kaburgaların birleştiği noktalara bastırmakla artar. Kalp krizinde ise ağrı daha geniş bir bölgede hissedilir ve genellikle göğüs kemiği üzerinde hassasiyet bulunmaz. Benzer şekilde fibromiyalji'den kaynaklanan göğüs ağrılarında ağrılar kısa süreli olmak ile beraber sınırlı bir alandadır.
Karın ağrısı Karın boşluğunda mide, bağırsaklar, karaciğer, pankreas, safra kesesi, safra yolları, dalak, apandis, böbrek ve idrar yolları, mesane, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar, erkekte prostat bulunmaktadır. Bütün bu organlardan ve karın duvarından kaynaklanan birçok akut ve kronik ağrı vardır. Regio abdominalis ve alt bölümlerinin bilinmesi, karın ağrılarında genellikle tanıya daha kolay ulaşılmasını sağlar. Örn; peptik ülser, gastritler, mide kanseri, safra kesesi ve yolları rahatsızlıkları, mezenter iskemi, kronik pankreatit, pankreas kanserleri regio epigastrica'da ağrıya sebep olan klinik tablolardır. Safra kesesi ve yolları rahatsızlıkları, karaciğer nedenli ağrılar, kalın bağırsak tümörlerine bağlı ağrılar regio hypochondriaca dextra'da ağrıya neden olurlar. Kadın genital sistem rahatsızlıkları, mesane retansiyonu, sistit ise regio hypogastricum'da ağrıya neden olurlar.
Bel ve sırt ağrısı Sırt ağrıları, sedanter yaşam tarzı, yaralanmalar, fibromiyalji, sırt fıtığı, kemik erimesi, romatizmal hastalıklar, skolyoz, kifoz gibi deformite kaynaklı, tümörler, dejeneratif hastalıklar kaynaklı olabildiği gibi yansıyan ağrılar sonucunda da görülebilir. Bel ağrıları da , kemik, kıkırdak, kas, eklem kapsülü, bağ, disk veya damar kaynaklı olabilir.Regio dorsalis kendi içerisinde çeşitli alt bölümlerden oluşmaktadır. Tüm bu bölümlemelerin bilinmesi, ağrının tam yerinin lokalizasyonunun tespitini sağlar. Örn; kolesistitte ağrı sırtın sağ alt kadranına yansıyabilir.
Başağrısı Regio capitis kendi içerisinde çeşitli alt bölümden oluşmaktadır. Tüm bu bölümlemelerin bilinmesi, ağrının tam yerinin lokalizasyonunun tespitini sağlar. Örn; parotitis'de regio parotidea'da şişlik ve buna bağlı olarak baş ağrısı görülür.