MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Histoloji 2-3 (HSTO203)

Ders Oturumu 1

"Kalp histolojisi"

Prof. Dr. Selçuk Duman (2 ders saati)

Ders özeti

Kan dolaşım sistemi kalp, arterler, arteriyoler,kapiller,postkapiler venüller ve venlerden oluşan kapalı bir sistemdir. Kalp ve kan damarlarının ana yapısı; epitel, kas ve bağ doku birlikte oluşturur. Bu üç ayrı doku yerine göre kalınlıkları değişen üç ayrı katman halinde organize olmuştur: epitel dokusu en içte intima katmanını, kas dokusu ortada mediya katmanını, bağ dokusu en dışta adventisya katmanını oluşturur. Bu üç tabaka kalpte ve değişik çaptaki damarlarda mekanik ve metabolik nedenlere bağlı olarak özel farklılaşmalar gösterebilir.
Öğrenme hedefi: Kalp ve kan damarlarının ana histolojik yapısını bilmeli, arter çeşitlerinin vücutta bulundukları yerleri bilmeli; kalp histolojisi ve kalbin fibröz iskelet yapısını bilmelidir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Hipertansiyon Kalp kası kronik hipertansiyondan etkilenmektedir ve aşırı basınç yüklenmesi sol ventrikül hipertrofisi ile sonuçlanmaktadır. Ventrikül hipertrofisinde kalp kası hücrelerinin çapı artar ve büyük dikdörtgen şekilli nükleuslar görülür. Tedavi edilmeyen hipertansif kalp hastalığı kalp yetmezliğine neden olabilir.
Göğüs ağrısı Aterosklerotik lezyonlar kan damarlarının ensık görülen kazanılmış anomalileridir. Aterosklerotik hastalıkların en başta gelen komplikasyonları iskemik kalp hastalığı, myokard infaktüsü, stroke ve ekstremite gangrenidir. Lezyonlar genellikle büyük elastik arterlerin tunika intima tabakasında endotel fonksiyon bozukluğuna neden olan endotel hasarını takiben gelişmektedir. Endotel hasarına yanıt olarak, monositler kan dolaşımından tunika intimaya girerler ve makrofajlara farklılaşırlar. Makrofajlar okside olmuş LDL'yi fagosite ederek; sitoplazması lipid içeren veziküllerle dolu sünger görünümlü köpük hücrelerine dönüşürler. Köpük hücreleri ve T lefositler yağlı çizgiyi oluştururlar.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü