MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Anatomi 1-3 (ANAT103)

Ders Oturumu 6

"Thorax ve columna vertebralis II"

Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı (2 ders saati)

Ders özeti

Hareket sisteminin pasif unsurunu iskelet sistemi oluşturmaktadır. İskelet sistemi ise appendiküler ve aksiyel olmak üzere 2 grup altında incelenir. Omurgayı ve göğüs kafesini oluşturan kemikler aksiyel iskelet sisteminin unsurlarıdır.
Öğrenme hedefi: Omurgayı ve göğüs kafesini oluşturan kemiklerinin yapısal özelliklerini, yerleşimlerini, aralarındaki ilişkiyi tanımlar ve klinik ile ilişkilendirir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Bel ve sırt ağrısı Omurga eğriliği olan hastalarda bel ve sırt ağrıları görülebilir.
Boyun ağrısı Servikal omurgayı oluşturan kemik uçlarını çevreleyen kıkırdak doku zamanla aşınarak yıpranabilir, ya da buradaki omurların instabilitesi söz konusu olabilir. Bu kişilerde boyun ağrısı görülebilir.
Fekal inkontinans Dejeneratif disk hatalıklarına bağlı olarak lumbal omurgayı oluşturan omurlarda instabilite gelişebilir. Bu kişilerde bağırsak harketlerini kontrol edememe güçlüğü görülebilir.
Göğüs ağrısı Trafik kazaları, düşme, çarpma ve künt yaralanma sonucunda göğüs kafesini oluşturan unsurlardan kaburgalarımız ve sternum yaralanabilir. Bu durum göğüs ağrısına neden olabilir. Bunun dışında kaburgalarımızda kas spazmları, akciğer iltihabı, kostokondrit ve osteoporoz gibi nedenler ile de ağrı oluşabilir.
Hareket bozuklukları Columna vertebralis'i oluşturan kemiklerdeki aşınma, yıpranmanın söz konusu olduğu bölgede hareket kısıtlılığına neden olabilir.
Kas güçsüzlüğü Boyun disk herniasyonunda kol ve el kaslarında; omurga eğiriliği olan hastalarda karın ve sırt kaslarında, bel fıtıklarında ise bacak ve ayak kaslarında güç kaybı görülebilir.
Kas iskelet sistemi ağrıları (bel, boyun, sırt, kalça ve ekstremite ağrısı) Boyun fıtıklarında, boyunda, sırtta, kolda ve omuzda ağrılar; bel fıtıklarında ise tek veya her iki bacağa yansıyan ağrılar görülebilir.
Parestezi Boyun fıtıklarında kol ve parmaklarda uyuşmalar ve karıncalanma görülür. Bel fıtıklarında tek veya her iki bacakta uyuşma görülür. Bel kireçlenmesi olan kişilerde bacaklarda uyuşma, karıncalanma şikayetleri görülür.
Üriner inkontinans Bel fıtıklarında idrar kaçırma görülebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü