Patoloji 3-3 (PATO303)

"KALP KAPAK HASTALIKLARI ve ENDOKARDİT"

Prof. Dr. Salim Güngör (100 ders saati)

Kalp kapaklarının hastalıkları, stenoz, kapak yetmezliği (regürjitasyon) ya da beraberce her ikisi ile sonlanır.Stenoz (darlık) bir kapağın tam olarak açılamaması ve ileri doğru geçen kan akışını kısmen ya da tamamen tıkamasıdır. Kapak yetersizliği bir kapağın tamamen kapanamaması ve kan akışının regürjitasyonuna (geri kaçmasına) izin vermesidir.Romatizmal Kapak Hastalıkları:Romatizmal ateş, akut, bağışıklık sisteminin aracılık ettiği, A grubu ß-hemolitik streptokok enfeksiyonları (genellikle farenjit, seyrek olarak ateş, deri enfeksiyonu gibi diğer enfeksiyonlar) sonrası gelişen ve çok sayıda sistemi tutan, inflamatuar bir hastalıktır. Enfektif Endokardit:Kalp kapaklarının veya mural endokardın mikroplar tarafından çoğu zaman alttaki kalp dokularının tahrip olmasıyla birlikte istilâ edilmesi karakteristik olarak; nekrotik debristen, trombüsten ve organizmalardan oluşan, kitleli, kolayca zedelenebilen vejetasyonların gelişmesiyle sonuçlanır.
Öğrenme hedefi: Kalp kapak hastalıkları nelerdir, etyoloji ve mekanizmaları ve inflamatuar hastalıklarını öğrenmek

Ateş Akut romatizmal hastalık tanısında ateş minör kriterdir.Ateş, enfektif endokarditin en değişmez belirtisidir
Deri döküntüleri/lezyonları (makülopapüler, bülloz, veziküler) Akut romatizmal ateşte deri altı nodülleri, erythema marginatum şeklindeki deri döküntüleri görülür.Enfektif endokarditte avuçlarda veya tabanlarda ağrısız, eritematöz lezyonlara (Janeway lezyonları) veya parmak uçlarında ağrılı nodüllere (Osler nodülleri) neden olabilir.
Dispne Mitral kapak prolapsusunda görülebilir.
Eklem ağrısı/şişliği Akut romatizmal ateşte eklemlerde ağrı ve şişlik görülür.
Göğüs ağrısı Aort kapak stenozunda Hipertrofik kalp kası iskemiye yatkın olduğundan göğüs ağrısı gelişir.
Halsizlik enfektif endokarditte görülür.
Hareket bozuklukları Akut romatizmal ateşte istem dışı, hızlı hareketlerle karakterize nörolojik bir hastalık olan Sydenham koresi.
Kilo artışı/fazlalığı enfektif endokarditte kilo kaybı görülür.
Senkop Aort kapak stenozunda kompansasyon amaçlı kardiyak hiperfonksiyonun artık işe yaramadığı durumlarda görülür.