MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Semptom: "Denge/hareket ile ilgili sorunlar"

Anabilim Dalı Ders Konusu Katkıları

Yatay Entegrasyon Şeması

(sınıf içi ders ilişki düzeyleri)


Dönem 5 ENFH (1) FTRH (2) GOZH (1) KRDY (1) NORO (7) NORS (8) ORTO (8) PSKY (1) RDYO (3) UROL (1)
Dönem 4 ACIL (1) ICHA (4) PEDI (7) PLCR (1)
Dönem 3 AILE (3) FTRH (2) ICHA (1) JINE (1) NORO (1) NORS (5) ORTO (2) PATO (14) RONK (2) SPHK (1)
Dönem 2 ANAT (8) BYFZ (1) FZYO (4) HSTO (1)
Dönem 1 BYFZ (3)
(*) Parantez içlerindeki değerler bu semptoma ilişkin olarak dersin o dönem içinde kaç ayrı ders konusu bulunduğunu göstermektedir.

Dikey Entegrasyon Şeması

(preklinik-klinik ders ilişki düzeyleri)


Klinik ACIL (1) ICHA (4) PEDI (7) PLCR (1) ENFH (1) FTRH (2) GOZH (1) KRDY (1) NORO (7) NORS (8) ORTO (8) PSKY (1) RDYO (3) UROL (1)
Preklinik BYFZ (4) ANAT (8) FZYO (4) HSTO (1) AILE (3) FTRH (2) ICHA (1) JINE (1) NORO (1) NORS (5) ORTO (2) PATO (14) RONK (2) SPHK (1)
(*) Parantez içlerindeki değerler bu semptoma ilişkin olarak dersin o preklinik/klinik dönemler içinde kaç ayrı ders konusu bulunduğunu göstermektedir.

Semptomla İlgili Ders Konu Başlıkları

Ders Anabilim Dalı Ders konusu Eğitmen Tanı Tedavi düzeyleri İlgi düzeyi
Biyomedikal Fizik 1-5 Temel Tıp Bilimleri - Biyofizik (BYFZ)
BYFZ Tıbbi Görüntüleme Yöntemleri Prof. Dr. Barkın İlhan Vestibüler sistem incelemeleri için tıbbi görüntüleme yöntemlerinin çalışma prensiplerine hakim olunması gerekmektedir.
Biyofizik 1-3 Temel Tıp Bilimleri - Biyofizik (BYFZ)
BYFZ Biyoelektrik ölçü ve gözlem yöntemleri/araçları Prof. Dr. Barkın İlhan Vestibüler sistem incelemeleri için biyoelektrik ölçü gözlem araçlarının çalışma prensiplerinin iyi anlaşılması önem taşımaktadır.
Biyofizik 1-3 Temel Tıp Bilimleri - Biyofizik (BYFZ)
BYFZ Temel Biyomekanik Prof. Dr. Barkın İlhan Her tür denge ve hareket problemi, biyomekanik ve biyokinematik konularını temel almaktadır.
Fizyoloji 2-2 Temel Tıp Bilimleri - Fizyoloji (FZYO)
FZYO Denge Fizyolojisi Dr. Öğr. Üy. Faik Özdengül Beyin sapı, serebellum ve vestibüler apereye ait yapı ve işlev bozuklukları önemli denge sorunlarına yol açar
Anatomi 2-2 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Afferent ve Efferent Yollar I Prof. Dr. Aynur Emine Çiçekcibaşı Tr. spinocerebellaris posterior ve anterior lezyonlarında, hareketlerin koordinasyonu ve denge bozulur. Fasciculus cuneatus lezyonlarında, hasta gözleri kapalı, ayakları bitişik durumda dengeli olarak ayakta duramaz ve düşebilir (Romberg belirtisi).
Anatomi 2-2 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Afferent ve Efferent Yollar II Prof. Dr. Aynur Emine Çiçekcibaşı Tr. spinocerebellaris posterior ve anterior lezyonlarında, hareketlerin koordinasyonu ve denge bozulur. Fasciculus cuneatus lezyonlarında, hasta gözleri kapalı, ayakları bitişik durumda dengeli olarak ayakta duramaz ve düşebilir (Romberg belirtisi).
Anatomi 2-3 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Baş ve Boyun Damarları I Prof. Dr. Aynur Emine Çiçekcibaşı Beyni besleyen (karotid-vertebrobasiler dallar) damarların tıkanması (emboli, trombüs), anevrizmaları, kanamaları ile denge ile ilgili cerebellar yapıların harabiyetine bağlı gelişir.
Anatomi 2-3 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Baş ve Boyun Damarları II Prof. Dr. Aynur Emine Çiçekcibaşı Beyni besleyen (karotid-vertebrobasiler dallar) damarların tıkanması (emboli, trombüs), anevrizmaları, kanamaları ile denge ile ilgili cerebellar yapıların harabiyetine bağlı gelişir.
Anatomi 2-2 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Bulbus, Pons ve Mesencephalon I Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı Medulla oblanta'da yer alan vestibüler çekirdeklerden cerebellum'a ulaşan liflerin tutulumuna bağlı olarak kişide denge ve hareket ile ilişkili sorunlar görülebilir.
Anatomi 2-2 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Nervi Craniales (VII-XII) I Doç. Dr. Gülay Açar Vestibüler sistem lezyonlarında trunkal ataksi görülür.
Anatomi 2-3 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Merkezi Sinir Sistemi damarları Doç. Dr. Gülay Açar Cerebellum'u besleyen vertebrobaziler arteryel sistemin tıkanıklığı beyin sapında iskemiye ve cerebellar belirtilere neden olur.
Histoloji 2-1 Temel Tıp Bilimleri - Histoloji ve Embriyoloji (HSTO)
HSTO Sinir dokusu Prof. Dr. Selçuk Duman Parkinson hastalığında spontan hareketleri yapamama, postural reflekslerin kaybı ile oluşan denge kaybı ve anormal yürüme (kısa adımlarla hızlı yürüme) görülür. Substansiya nigrada dopamin salgılayan nöronların hasarlanması ve dejenerasyon ya da apoptoz ile kaybı söz konusu olduğu idiyopatik parkinson hastalığıdır. Mikroskobik düzeyde substansiya nigrada nöron dejenerasyonu çok belirgindir; tipik pigmentasyon kaybı ve glial hücre sayısında artış(gliyozis) görülür. Ayrıca bu bölgedeki sinir hücreleri Lewy cisimcikleri adı verilen karakteristik intraselüler lezyonlar gösterirler ve bu cisimcikler a-sinüklein ve ubikitin proteinleri ile ilişkili şekilde ara nörofilamentlerin birikimini temsil etmektedir.
Anatomi 2-2 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Cerebellum Prof. Dr. İsmihan İlknur Uysal Beyin korteksi, iç kulak ve omurilikle karşılıklı bağlantıları olan serebellumu etkileyen vasküler, enfeksiyöz, tümoral, dejeneratif nedenler ya da zehirlenmeler ile kas tonusunda azalmaya (hipotoni), istemli hareketlerin akıcı ve koordineli yapılamaması (tremor), ataksik yürüme ve göz küresinin sabitlenememesi eşlik edebilir.
Fizyoloji 2-2 Temel Tıp Bilimleri - Fizyoloji (FZYO)
FZYO Merkezi Sinir Sistemi fizyopatolojisi Prof. Dr. Selim Kutlu İnme hastalığında patolojinin lokalizasyonuna bağlı olarak denge ve hareket bozuklukları oluşabilir.
Biyofizik 2-4 Temel Tıp Bilimleri - Biyofizik (BYFZ)
BYFZ Kas Aksiyon Potansiyeli, Elektromiyografinin (EMG) Biyofizik temelleri Prof. Dr. Barkın İlhan Kas elektrofizyolojik incelemelerinin yanısıra vestibüler sistem işlevselliğine yönelik olarak EMG'ye dayalı VEMP (Vestibular Evoked Myogenic Potentials) gibi yöntemler bulunmaktadır.
Fizyoloji 2-2 Temel Tıp Bilimleri - Fizyoloji (FZYO)
FZYO Omurilik İşlevleri Dr. Öğr. Üy. Faik Özdengül Omurilik patolojileri ve yaralanmaları hareket bozuklukları nedenlerinden birisidir
Fizyoloji 2-1 Temel Tıp Bilimleri - Fizyoloji (FZYO)
FZYO İskelet kasında kasılma, İskelet kasında gevşeme, kas tonusu Öğr. Gör. Dr. Ayşe Özdemir Proproyoseptif duyuya katkı sağlayan birimlerden birinin fizyopatolojisi denge kaybı veya hareket paternlerinin bozulması ile sonuçlanabilir (Örn; vertigo)
Nöroşirürji 3-6 Cerrahi Tıp Bilimleri - Beyin ve Sinir Cerrahisi (NORS)
NORS Spinal tümörler Dr. Öğr. Üy. Densel Araç spinal kanala uzanım gösteren medulla spinalis tümörlerinde motor disfonksiyona bağlı denge ve hareket bozuklukları sık görülen bir klinik tablodur
Fizik Tedavi Rehabilitasyon 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTRH)
FTRH Boynun fonksiyonel anatomisi ve boyun ağrısı nedenleri Prof. Dr. Sami Küçükşen Vertebral artere bası yapan boyun hastalıkları baş dönmesi, kulak çınlaması, çift görme, denge bozukluğu gibi "vertebro-baziler" semptomlara neden olabilir.
Nöroşirürji 3-6 Cerrahi Tıp Bilimleri - Beyin ve Sinir Cerrahisi (NORS)
NORS Beyin Tümörleri Dr. Öğr. Üy. Densel Araç motor korteksin veya serebellumun etkilendiği olgularda denge ve hareket bozuklukları görülebilir
Nöroşirürji 3-6 Cerrahi Tıp Bilimleri - Beyin ve Sinir Cerrahisi (NORS)
NORS Kafa travmaları Prof. Dr. Mehmet Fatih Erdi A, ÖnT, T, I, K, Başdönmesi/dengesizlik gibi problemler kafa travması sonucu sık görülür.
Dahiliye 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA (Romatoloji) Romatolojik hastalıklarda laboratuvar akut faz cevabı Prof. Dr. Adem Küçük beyin tutulumu olursa görülebilir.
Nöroloji 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - Nöroloji (NORO)
NORO Parkinson Prof. Dr. Muazzez Betigül Yürüten Çorbacıoğlu A, ÖnT, T, TT, I, K, parkinson hastalığı tanı kriterlerinden olan bradikinezi nedeniyle hastalarda yürümede ve dönüşlerde yavaşlama görülebilir.
Semptomdan Ayırıcı Tanıya 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - Aile Hekimliği (AILE)
AILE MS'li olguya yaklaşım Doç. Dr. Ali Ulvi Uca Sıklıkla serebello-talomo-kortikal yolakları etkileyen orta beyin lezyonlar ataksi dizartri ile ilişkilendirilmiştir.
Ortopedi 3-6 Cerrahi Tıp Bilimleri - Ortopedi ve Travmatoloji (ORTO)
ORTO Kemik ve yumuşak doku tümörleri Doç. Dr. Tahsin Sami Çolak tümörün yerleştiği ekstremiteye bağlı hareket ve yürüyüş ile ilgili klinik tablo gelişebilir.
Spor Hekimliği 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - Spor Hekimliği (SPHK)
SPHK Travmatik spor yaralanmalarına giriş, tarihçesi ve tedavi yaklaşımları Prof. Dr. Onur Bilge YUMUŞAK DOKU YARALANMASI OLANLARDA EKSTREMİTE DENGESİ BOZUKLUĞU GELİŞEBİLİR.
Radyasyon Onkolojisi 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - Radyasyon Onkolojisi (RONK)
RONK Beyin (Santral Sinir Sistemi) tümörlerinde radyoterapi Doç. Dr. Berrin Benli Yavuz serebellum, beyin sapı, vestibüler yapıların etkilenmesi ile ortaya çıkar.
Semptomdan Ayırıcı Tanıya 3-1 Dahili Tıp Bilimleri - Aile Hekimliği (AILE)
AILE Vasküler Sistem Radyolojisi, Olgu Örneği Prof. Dr. Osman Koç Vertebro-baziller sistem inmeleri
Patoloji 3-2 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Mantar hastalıkları tıbbi patolojisi, Virüs enfeksiyonları tıbbi patolojisi Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç ÖnT, Poliomyelitte medulla spinalis ön boynuz hücrelerinde nekroz gelişir. Medulla spinalis ve beyin sapında ödem ve peteşial kanamalar görülür.
Kadın Doğum 3-5 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Geç gebelik kanamaları Prof. Dr. Kazım Gezginç Aneminin şiddeti ile orantılı olarak denge problemeleri oluşabilir.
Patoloji 3-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Hücre zedelenmesi 1: Genel Bakış ve Adaptif Cevaplar Prof. Dr. Hacı Hasan Esen Serebellar bölge hücre hasarları sonucu görülebilir
Patoloji 3-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Hücre zedelenmesi 2: Hücre İçi Birikimler ve Patolojik Kalsifikasyon Prof. Dr. Hacı Hasan Esen Depo hastalıklarında Denge/hareket ile ilgili sorunlar yaşanabilir
Patoloji 3-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Kan akımı bozuklukları 2: Kanama Prof. Dr. Hacı Hasan Esen ÖnT, T, I, Santral sinir sistemi kanamaları Denge/hareket ile ilgili sorunlar yapar
Patoloji 3-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Kan akımı bozuklukları 3: Hemostaz ve Tromboz ve DİK Prof. Dr. Hacı Hasan Esen T, Santal Sinir Sistemi Trombüslerinde Denge/hareket ile ilgili sorunlar görülür
Patoloji 3-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Kan akımı bozuklukları 4: Emboli Prof. Dr. Hacı Hasan Esen Santal Sinir Sistemi Embolilerinde Denge/hareket ile ilgili sorunlar görülür
Patoloji 3-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Kan akımı bozuklukları 5: İnfarktüs Prof. Dr. Hacı Hasan Esen ÖnT, Santal Sinir Sistemi infarktüsü Denge/hareket ile ilgili sorunlar görülür
Patoloji 3-6 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Sinir Sistemi Patolojisi 1: Ödem, Fıtıklaşma ve Hidrosefali Prof. Dr. Hacı Hasan Esen ÖnT, T, SSS Ödem ve Fıtıklaşma Denge/hareket ile ilgili sorunlar yapar
Patoloji 3-6 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Sinir Sistemi Patolojisi 3: Konjenital Anomaliler ve Enfeksiyonlar Prof. Dr. Hacı Hasan Esen ÖnT, SSS enfeksiyonlarında Denge/hareket ile ilgili sorunlar görülebilir
Patoloji 3-6 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Sinir Sistemi Patolojisi 4: Santral Sinir Sistemi Tümörleri Prof. Dr. Hacı Hasan Esen SSS tümörlerinde Denge/hareket ile ilgili sorunlar görülebilir
Patoloji 3-6 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Sinir Sistemi Patolojisi 5: Myelin Hastalıklar Prof. Dr. Hacı Hasan Esen Myelin Hastalıklarda görülebilir
Patoloji 3-6 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Sinir Sistemi Patolojisi 6: Metabolik ve Toksik Bozukluklar Prof. Dr. Hacı Hasan Esen SSS nin Metabolik ve Toksik Bozuklukları sonucu görülebilir
Patoloji 3-6 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Sinir Sistemi Patolojisi 7: Dejeneratif Hastalıklar Prof. Dr. Hacı Hasan Esen SSS nin Dejeneratif Hastalıklarında (demans nedenleri) görülebilir
Patoloji 3-6 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Sinir Sistemi Patolojisi 8: Periferik Nöropatiler ve Periferik Sinir Sistemi Tümörleri Prof. Dr. Hacı Hasan Esen ÖnT, periferik nöropatiler neden olabilir
Nöroşirürji 3-6 Cerrahi Tıp Bilimleri - Beyin ve Sinir Cerrahisi (NORS)
NORS Spinal tümörler Dr. Öğr. Üy. Densel Araç spinal kanala uzanım gösteren medulla spinalis tümörlerinde motor disfonksiyona bağlı denge ve hareket bozuklukları sık görülen bir klinik tablodur
Nöroşirürji 3-6 Cerrahi Tıp Bilimleri - Beyin ve Sinir Cerrahisi (NORS)
NORS Beyin Tümörleri Dr. Öğr. Üy. Densel Araç motor korteksin veya serebellumun etkilendiği olgularda denge ve hareket bozuklukları görülebilir
Fizik Tedavi Rehabilitasyon 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTRH)
FTRH Boynun fonksiyonel anatomisi ve boyun ağrısı nedenleri Prof. Dr. Sami Küçükşen A, ÖnT, T, TT, Vertebral artere bası yapan boyun hastalıkları baş dönmesi, kulak çınlaması, çift görme, denge bozukluğu gibi "vertebro-baziler" semptomlara neden olabilir.
Ortopedi 3-6 Cerrahi Tıp Bilimleri - Ortopedi ve Travmatoloji (ORTO)
ORTO Kemik ve yumuşak doku tümörleri Doç. Dr. Tahsin Sami Çolak tümörün yerleştiği ekstremiteye bağlı hareket ve yürüyüş ile ilgili klinik tablo gelişebilir.
Radyasyon Onkolojisi 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - Radyasyon Onkolojisi (RONK)
RONK Beyin (Santral Sinir Sistemi) tümörlerinde radyoterapi Doç. Dr. Berrin Benli Yavuz ÖnT, T, I, serebellum, beyin sapı, vestibüler yapıların etkilenmesi ile ortaya çıkar.
Semptomdan Ayırıcı Tanıya 3-1 Dahili Tıp Bilimleri - Aile Hekimliği (AILE)
AILE Vasküler Sistem Radyolojisi, Olgu Örneği Prof. Dr. Osman Koç Vertebro-baziller sistem inmeleri
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Serebral Palsi Prof. Dr. Ahmet Sami Güven ÖnT, T, I, Spastik tip serebral palside (kuadriplejik, hemiplejik ve diplejik tip) 1.motor nöron lezyonlarının büyüklüğüne bağlı olarak ekstremitelerde kas tonusu artışı (spasitisite), DTR'lerde artış ve patolojik refleksler (aşil klonusu, babinski pozitifliği ve hoffman belirtisi) ortaya çıkmaktadır. Serebral palsinin diskinetik tipinde bazal ganglion etkilenimine bağlı koreoatetoik ve distonik hareketler ve ataksik tip SP de serebellar lezyonlara bağlı olarak ataksi ortaya çıkmaktadır.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Aplastik anemi, paroksismal noktürnal hemoglobinüri Doç. Dr. Sinan Demircioğlu ÖnT, Hem Aplastik anemide hem PNH da anemiye bağlı görülür
Acil Tıp 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Acil Tıp (ACIL)
ACIL Omurga yaralanmaları ve kompartman sendromu Dr. Öğr. Üy. Mustafa Kürşat Ayrancı A, ÖnT, T, I, K, etkilenen bölgeye göre değişmekle beraber omurilik tam kesileri sonrası kısmi veya tam felçler meydana gelmekte ve hareket kısıtlılıkları ortaya çıkmaktadır.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Nörolojik sistem muayenesi Dr. Öğr. Üy. Mevlüt Hakan Göktepe Kafa çiftlerine ait patolojilerde denge/hareket ile ilgili sorunlar görülebilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Hipotansiyon Dr. Öğr. Üy. Hilal Akay Çizmecioğlu Hipoatnsiyona bağlı denge kaybı yaşanabilir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Sinir Kas Hastalıkları Prof. Dr. Ahmet Sami Güven ÖnT, T, I, Kas hastalıklarında özellikle de Duchenne Musküler distrofide proksimal kasların tutulumna bağlı Gowers belirtisi, paytak paytak yürüme, sık sık düşmeler görülmektedir. Periferik sinir hastalıklarında ise distal kaslarda güçsüzlük ön plandadır, pes kavus, dengesiz yürüme, sık sık düşmeler görülebilmektedir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Çocukluk çağı kronik karaciğer hastalıkları Dr. Öğr. Üy. Aylin Yücel Nörolojik tutulumlu Wilson hastalığında mevcut olabilir
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Hareket ve Denge Bozuklukları Prof. Dr. Ahmet Sami Güven ÖnT, T, Denge/hareket ile ilgili sorunları konjenital veya edinsel nedenlere bağlı nedenlere bağlı ortaya çıkan bir tablodur. Nedeni saptamak için hastadan ayrıntılı öykü alınmalı ve fizik muayene yapılmalıdır. Öykü ve fizik muayene bulgularına göre, laboratuvar incelemeleri yapılır.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Çocuklarda nörolojik muayene Prof. Dr. Hüseyin Çaksen ÖnT, T, Denge/hareket ile ilgili sorunlar beyinden veya başka bir sistemden kaynaklanabilir. Bu tip hastalarda serebellum veya beyin ile ilgili hastalıklar olabileceğinden özellikle serebellar sistem muayenesi ve kore muayenesi dikkatli bir biçimde yapılmalıdır.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Hücresel immün yetmezlikler Prof. Dr. İsmail Reisli A, ÖnT, K, Ataksi telanjiektazide görülür
Plastik Cerrahi 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi (PLCR)
PLCR Maksillofasiyal yaralanmalar Prof. Dr. Bilsev İnce A, ÖnT, I, K, Beyin kanaması açısından değerlendirmek gereklidir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Akut romatizmal ateş Prof. Dr. Tamer Baysal ÖnT, T, K, ARA'nın majör bulgusu olan Sydenham koresinde hareket bozukluğu görülmektedir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Megaloblastik anemiler Dr. Öğr. Üy. Atakan Tekinalp A, ÖnT, T, TT, I, K, B12 vitamini eksikliğinde anemiden bağımsız olarak, myelin kılıfı gelişiminde yetersizlik nedeniyle duyusal ve motor nöropati bulguları gelişir.
Göz Hastalıkları 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Göz Hastalıkları (GOZH)
GOZH Şaşılık ve Ambliyopi Prof. Dr. Ahmet Özkağnıcı ÖnT, T, Diplopi ile seyreden paralitik kaymalarda ortaya çıkabilecek semptomdur
Beyin ve Sinir Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Beyin ve Sinir Cerrahisi (NORS)
NORS Spinal A-V malformasyonları-I Dr. Öğr. Üy. Mehmet Kenan spinal tutulumun seviyesine bağlı değişken bir skalada hastada progresif devam eden denge ve hareket bozuklukları vardır
Ortopedi ve Travmatoloji 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Ortopedi ve Travmatoloji (ORTO)
ORTO Ayak ve Ayak Bileği Yaralanmaları Doç. Dr. Mustafa Özer atfl rüptürüne bağlı yürürken denge sorunu olabilir.
Beyin ve Sinir Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Beyin ve Sinir Cerrahisi (NORS)
NORS Dejeneratif Omurga Hastalıkları I Prof. Dr. Fatih Keskin A, T, TT, I, servikal dejeneratif omurga hastalığında kronik süreçte ssmp varlığında ve torakal bölgede medulla spinalisin bası altında kaldığı hastalarda denge ve yürüme bozuklukları önemli bir klinik göstergedir
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTRH)
FTRH Omurga yaralanmaları ve rehabilitasyonu Prof. Dr. Sami Küçükşen A, ÖnT, T, Omurilik hasarı sonrası lezyon seviyesinin altında hareket bozuklukları, denge/propriosepsiyon kaybı gözlenebilir.
Nöroloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Nöroloji (NORO)
NORO Ekstrapiramidal Sistem semiyolojisi ve Hareket Bozuklukları Prof. Dr. Muazzez Betigül Yürüten Çorbacıoğlu A, ÖnT, T, TT, I, K, Hipo ve hiperkinetik tipte istemsiz hareketler ortaya çıkabilir.
Nöroloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Nöroloji (NORO)
NORO Periferik Sinir Sistemi ve Hastalıkları Prof. Dr. Figen Güney polinöropati hastalarında derin duyu etkilenmesine bağlı olarak denge bozukluğu görülebilir.
Nöroloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Nöroloji (NORO)
NORO Serebellar Sistem semiyolojisi Prof. Dr. Orhan Demir SEREBELLER LEZYONLARDA VE SPİNO CEREBELLER LEZYONLADA GÖVDE ATAKSİSİ TARZINDA DENGE BOZUKLUĞU OLUR GÖZ AÇIKKEN AYAKLAR BİTİŞİK DENGEYİ SAĞLIYAMAZ YÜRÜYÜŞ SARHOŞVARİDİR.
Nöroloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Nöroloji (NORO)
NORO Piramidal Sistem Prof. Dr. Orhan Demir BEYİN SAPININ DEĞİŞİK NEDENLERE BAĞLI DENGE BOZUKLUĞU OLUŞUR.
Nöroloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Nöroloji (NORO)
NORO Demiyelinizan hastalıklar Doç. Dr. Ali Ulvi Uca Sıklıkla serebello-talomo-kortikal yolakları etkileyen orta beyin lezyonlar ataksi dizartri ile ilişkilendirilmiştir.
Nöroloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Nöroloji (NORO)
NORO Kas hastalıkları-1 Doç. Dr. Ali Ulvi Uca Kas hastalıklarında ektremite kaslarında güçsüzlük nedeni ile yürüyüş bozulukları ve dengesizlik görülebilmektedir.
Ortopedi ve Travmatoloji 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Ortopedi ve Travmatoloji (ORTO)
ORTO Osteoartritler Prof. Dr. Faik Türkmen osteoartrite bağlı olarak dizlerde gelişecek deformiteler yürümede aksaklıklara ve çarpıklıklara sebep olabilir
Radyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Radyoloji (RDYO)
RDYO Serebral vasküler anatomi Prof. Dr. Osman Koç Vertebro-baziller sistem damarlarında ki darlıklar ya da oklluzyonlar inme neden olabilir.
Ortopedi ve Travmatoloji 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Ortopedi ve Travmatoloji (ORTO)
ORTO Diz Muayenesi Prof. Dr. Faik Türkmen rotasyonel instabilitesi olan hasta muayenelerinde ön çekmece,arka çekmece,varus valgus stres testi,pivot shift,lahman testi muayeneleri yapılabilir
Ortopedi ve Travmatoloji 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Ortopedi ve Travmatoloji (ORTO)
ORTO Aksayan Çocuk Dr. Öğr. Üy. İsmail Hakkı Korucu aksayan çocuklarda deformiteye bağlı olarak vücut aksının değiştiği olgularda olabilir
Ortopedi ve Travmatoloji 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Ortopedi ve Travmatoloji (ORTO)
ORTO Gelişimsel Kalça Displazisi (Kalça Çıkığı) Dr. Öğr. Üy. İsmail Hakkı Korucu gkdli çocuklarda deformiteye bağlı olarak vücut aksının değiştiği olgularda olabilir
Beyin ve Sinir Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Beyin ve Sinir Cerrahisi (NORS)
NORS Chiari malformasyonları-I Dr. Öğr. Üy. Mehmet Kenan tonsiller herniasyon ve bos dinamiğinin etkilenme derecesine bağlı olarak hastalarda serbellar muayene testleri bozulmuştur
Ortopedi ve Travmatoloji 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Ortopedi ve Travmatoloji (ORTO)
ORTO Yenidoğan Ortopedik Muayenesi Dr. Öğr. Üy. İsmail Hakkı Korucu yenidoğanda doğum sırasında meydana gelen komplikasyonlara bağlı üst ekstremite hareket kusuru
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTRH)
FTRH Serebral Palsi Prof. Dr. Sami Küçükşen A, ÖnT, T, Serebral Palsi çocukluk çağının en sık denge ve hareket bozukluğu yapan hastalığıdır.
Beyin ve Sinir Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Beyin ve Sinir Cerrahisi (NORS)
NORS Nöroşirürjikal Enfeksiyöz Hastalıklar Dr. Öğr. Üy. Densel Araç spinal tutulumun olduğu enfeksiyonlarda medulla spinalis basısına bağlı ve vertebrada harabiyet yapmış spondilodiskit vakalarında denge ve hareket zorlukları görülür
Ortopedi ve Travmatoloji 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Ortopedi ve Travmatoloji (ORTO)
ORTO Diz Bağ Yaralanmaları Prof. Dr. Faik Türkmen bağ yaralanmaları rotasyonel instabilitelere sebep olabilir,denge kaybı gelişebilir,hastada boşa düşme,dizde çıkma-atma hissi gelişebilir.
Radyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Radyoloji (RDYO)
RDYO İskemik inmede endovasküler tedavi Prof. Dr. Osman Koç Vertebro-baziller sistem inmeleri
Radyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Radyoloji (RDYO)
RDYO Spinal kordun tümöral-nontümöral lezyonlarında radyolojik tanı Prof. Dr. Demet Aydoğdu A, ÖnT, I, Multıpl sklerozda plakların serebellumda yerleşimine göre ataksi görülebilir.
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Ruh Sağlığı ve Hastalıkları (PSKY)
PSKY Alkol ve Madde Kullanım Bozuklukları Prof. Dr. Adem Aydın A, Alkol intoksikasyonu ile
Üroloji 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Üroloji (UROL)
UROL Testis Tümörü Prof. Dr. Mehmet Mesut Pişkin beyin metastazında kognitif bozukluklar ve denge sorunları görülebilir
Beyin ve Sinir Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Beyin ve Sinir Cerrahisi (NORS)
NORS Merkezi Sinir Sisteminin Doğumsal ve Gelişimsel Anomalileri Prof. Dr. Ahmet Önder Güney ÖnT, T, I, Chiari malformasyonunda dengesizlik olabilir.
Beyin ve Sinir Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Beyin ve Sinir Cerrahisi (NORS)
NORS Hidrosefali Prof. Dr. Ahmet Önder Güney ÖnT, T, Küçük çocuk ve yetişkin yaş grubu hidrosefalide denge kayıpları görülebilir.
Beyin ve Sinir Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Beyin ve Sinir Cerrahisi (NORS)
NORS Spinal Travmalar I Prof. Dr. Fatih Keskin Travma sonrası omurga balansının bozulması ve sinir hasarına bağlı denge bozuklukları görülebilir. Hasar servikal bölgede ise beraberinde üst ekstremite motor fonksiyon bozukluğu da tabloya eklenebilir
Nöroloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Nöroloji (NORO)
NORO Serebrovasküler hastalıklar Prof. Dr. Osman Serhat Tokgöz A, ÖnT, T, TT, I, K, Serebeller, vestibuler, derin duyu ve okuler sistemlerin bağlantılarının etkilenmesi ile ortaya çıkar. Serebeller olaylarda ipsilateral klinik verir.
Kardiyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Kardiyoloji (KRDY)
KRDY Kardiyomyopatiler Doç. Dr. Ahmet Seyfeddin Gürbüz Freidreich Ataksisinde hareket bozukluğu ile birlikte kardiyomiyopati eşlik edebilir.
Ortopedi ve Travmatoloji 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Ortopedi ve Travmatoloji (ORTO)
ORTO Diz Menisküs Yaralanmaları Prof. Dr. Faik Türkmen menisküs yaralanmaları dizlerde eklem hareket açıklıklarının azalmasına,kilitlenmelere sebep olabiliğr.
Enfeksiyon Hastalıkları 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji (ENFH)
ENFH Akut ve kronik viral hepatitler Doç. Dr. İbrahim Erayman A, ÖnT, T, TT, I, K, Akut fulminan hepatitde ortaya çıkar
Beyin ve Sinir Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Beyin ve Sinir Cerrahisi (NORS)
NORS Kanamalı Beyin Damar Hastalıkları Prof. Dr. Yalçın Kocaoğullar Özellille serebellar yer kaplayan kitlelerde görülebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü