MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Anatomi 2-2 (ANAT202)

Ders Oturumu 7

"Cerebellum"

Prof. Dr. İsmihan İlknur Uysal (3 ders saati)

Ders özeti

Temel beyin hacminin %10’una sahip, temel beyin nöronlarının %50’inden fazlasını içeren cerebellum, motor fonksiyonların modulatör ve regulatörüdür. Kendi tarafındaki vücut yarımını kontrol eden hemisferleri, orta hatta bulunan vermis ile birbiriyle bağlantılıdır. Diğer yapılar ile birlikte vücut dengesinin sağlanmasından sorumludur.
Öğrenme hedefi: Serebellumun bölümlerini, içerdiği çekirdekleri, bağlantılarını, fonksiyonel önemini ve klinik ilişkilerini tanımlar.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Hareket bozuklukları Kinetik tremor, ataksik yürüyüşe serebellar patolojiler neden olur.
Konuşma bozuklukları (afazi, disfazi, dizartri, kekemelik, vb.) Yavaş, ataksik ve patlayıcı tarzda konuşma (dizartri) serebellar patoloji kaynaklı olabilir.
Tekrarlayıan düşmeler Dengenin sağlanmasında temel yapılardan olan serebellumun patolojilerinde beklenir.
Tremor İstemli hareket sırasında ortaya çıkan ve hedefe yaklaştıkça amplitüdü artan tremor serebellum kaynaklıdır.
Baş dönmesi Serebellum vertebrobasiller sistemin bir bölümü olduğundan beslenmesinin olumsuz etkilendiği serebrovasküler olaylar, beyin sapı ve serebelluma bası yapan tümörler nedeniyle ortaya çıkar.
Denge/hareket ile ilgili sorunlar Beyin korteksi, iç kulak ve omurilikle karşılıklı bağlantıları olan serebellumu etkileyen vasküler, enfeksiyöz, tümoral, dejeneratif nedenler ya da zehirlenmeler ile kas tonusunda azalmaya (hipotoni), istemli hareketlerin akıcı ve koordineli yapılamaması (tremor), ataksik yürüme ve göz küresinin sabitlenememesi eşlik edebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü