MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

Ders Oturumu 5

"Çocuklarda nörolojik muayene"

Prof. Dr. Hüseyin Çaksen (3 ders saati)

Ders özeti

Pediatrik nörolojik muayene, yaşamın ilk iki yılında, 2-4 yaşları arası ve 4 yaş üzeri çocuklarda olmak üzere üç grupta incelenir. 2-4 yaş arasındaki çocuğun nörolojik muayenesi, 2 yaş altındakine yakındır. Nörolojik muayenede öykü önemlidir ve çocuğu gözlenmesi ile başlar. Nörolojik muayene, bilinç durumunun değerlendirilmesi, kafa çiftleri, motor sistem, ekstrapiramidal sistem, duyu ve medulla spinalis muayenesi, spinal kord ve serebellar sistem muayenesini içermektedir.
Öğrenme hedefi: Öğrencilerin çocuklarda nörolojik muayeneyi hem teorik ve hem de pratik olarak öğrenmeleri hedeflenmektedir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Parezi, paralizi Parezi, paralizi santral veya periferik sinir ve kas sistemini ilgilendiren hastalıklarda görülebilir. Hastanın hikayesi ve fizik muayene bulgularına ve laboratuvar inceleme sonuçlarına göre ayırıcı tanıya gidilmelidir.
Pitozis Pitoz konjenital veya edinsel olabilir. Akut veya kronik başlangıçlı olabilir. Hastanın hikayesi ve fizik muayene bulgularına göre ayırıcı tanıya gidilmelidir.
Pupil değişiklikleri Pupil değişiklikleri, beyin ve göz ile ilgili hastalıklarında görülebilir. Hastanın hikayesi ve fizik muayene bulgularına ve laboratuvar inceleme sonuçlarına göre ayırıcı tanıya gidilmelidir.
Tremor Tremor sistemik bir hastalığın bulgusu olabileceği gibi serebellumla ilgili bir hastalığın bulgusu da olabilir.
Bilinç değişiklikleri Bilinç değişiklikleri çocuklarda artmış veya azalmış nöronal uyarılma şeklinde olabilir. Her iki durumda bilinç değişken derecelerde etkilenebilir. Bilinç değişikliği olan bir çocukta ayrıntılı bir hikâye alınmalı ve fizik muayene ve laboratuvar tetkikleri yapılarak altta yatan neden bulunmaya çalışılmalıdır.
Çift görme Çift görme çocuklarda seyrek görülen bir tablodur. Ayrıntılı hikâye ve fizik muayene ve gerekirse laboratuvar tetkikleri yapılarak çift görmenin sebebi bulunmaya çalışılır. İlk yapılması gereken iş çift görmenin organik bir nedene bağlı olup olmadığını belirlemektir.
Denge/hareket ile ilgili sorunlar Denge/hareket ile ilgili sorunlar beyinden veya başka bir sistemden kaynaklanabilir. Bu tip hastalarda serebellum veya beyin ile ilgili hastalıklar olabileceğinden özellikle serebellar sistem muayenesi ve kore muayenesi dikkatli bir biçimde yapılmalıdır.
Ense sertliği Ense sertliği olan tüm çocuklarda ayırıcı tanıda ilk olarak menenjit düşünülmelidir ve bu açıdan gerekli incelemeler yapılmalıdır.
Kas güçsüzlüğü Kas güçsüzlüğü, sistemik hastalıkların seyri sırasında görülebileceği gibi santral veya periferik sinir ve kas sistemini ilgilendiren hastalıklarda görülebilir. Hastanın hikayesi ve fizik muayene bulgularına ve laboratuvar inceleme sonuçlarına göre ayırıcı tanıya gidilmelidir.
Kekemelik Kekemelik, organik veya organik olmayan nedenlere bağlı olabilir. Hastanın hikayesi ve fizik muayene bulgularına göre ayırıcı tanıya gidilmelidir.
Konuşma bozuklukları (afazi, disfazi, dizartri, kekemelik, vb.) Konuşma bozuklukları (afazi, disfazi, dizartri, kekemelik, vb.) organik veya organik olmayan nedenlere bağlı olabilir. Hastanın hikayesi ve fizik muayene bulgularına göre ayırıcı tanıya gidilmelidir.
Öfke ve saldırganlık Öfke ve saldırganlık organik veya organik olmayan nedenlere bağlı olabilir. Hastanın hikayesi ve fizik muayene bulgularına ve gerekirse laboratuvar inceleme sonuçlarına göre ayırıcı tanıya gidilmelidir.
Ajitasyon Ajitasyon, bilinç bozukluğu olan çocuklarda artmış nöronal uyarılmanın olduğu durumlarda görülen bir tablodur. Ajite olan bir çocukta ayrıntılı bir hikâye alınmalı ve fizik muayene ve laboratuvar tetkikleri yapılarak altta yatan neden bulunmaya çalışılmalıdır.
Parestezi Parestezi, beyin, spinal kord veya periferik sinir sistemini ilgilendiren hastalıklarda görülebilir. Hastanın hikayesi ve fizik muayene bulgularına ve laboratuvar inceleme sonuçlarına göre ayırıcı tanıya gidilmelidir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü