MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Histoloji 2-1 (HSTO201)

Ders Oturumu 6

"Sinir dokusu"

Prof. Dr. Selçuk Duman (2 ders saati)

Ders özeti

Sinir dokusu nöronlar ve destek hücreleri olarak iki tip hücreden oluşmaktadır. Periferik sinir sisteminde schwann hücreleri, satellit hücreler, organa spesifik hücreler yer almaktadır. Merkezi sinir sisteminde astrositler, oligodendrositler, mikrogliya, ependim hücreleri yer almaktadır.
Öğrenme hedefi: Sinir dokusuna ait hücre çeşitlerini bilmeli ve organa spesifik olarak yer alan sinir dokusu hücrelerini ve yapılarını tanımlayabilmelidir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Tremor Parkinson hastalığında kol ve bacaklarda istirahat tremoru, özellikler ellerde ve gevşemiş pozisyonda görülür. Substansiya nigrada dopamin salgılayan nöronların hasarlanması ve dejenerasyon ya da apoptoz ile kaybı söz konusu olduğu idiyopatik parkinson hastalığıdır. Mikroskobik düzeyde substansiya nigrada nöron dejenerasyonu çok belirgindir; tipik pigmentasyon kaybı ve glial hücre sayısında artış(gliyozis) görülür. Ayrıca bu bölgedeki sinir hücreleri Lewy cisimcikleri adı verilen karakteristik intraselüler lezyonlar gösterirler ve bu cisimcikler a-sinüklein ve ubikitin proteinleri ile ilişkili şekilde ara nörofilamentlerin birikimini temsil etmektedir.
Görme bozukluğu/kaybı Multipl Skleroz(MS), merkezi sinir sistemindeki miyeline saldıran bir hastalıktır. MS genellikle tek taraflı görme bozukluğu, deriduyusunda kayıp, kas koordinasyonu ve hareket kaybı, mesane ve barsak kontrolünde kayıp gibi nörolojik epizotlarla karakterizedir. MS'de miyelin aksondan ayrılarak yıkılır; miyelin sentezinden sorumlu oligodendroglia hücresi de yıkıma uğrar. Miyelinin lipid ve protein içeriğinde oluşa kimyasal değişiklikler, beyin beyaz cevheri boyunca düzensiz ve çok sayıda plak oluşumuna neden olur.
Denge/hareket ile ilgili sorunlar Parkinson hastalığında spontan hareketleri yapamama, postural reflekslerin kaybı ile oluşan denge kaybı ve anormal yürüme (kısa adımlarla hızlı yürüme) görülür. Substansiya nigrada dopamin salgılayan nöronların hasarlanması ve dejenerasyon ya da apoptoz ile kaybı söz konusu olduğu idiyopatik parkinson hastalığıdır. Mikroskobik düzeyde substansiya nigrada nöron dejenerasyonu çok belirgindir; tipik pigmentasyon kaybı ve glial hücre sayısında artış(gliyozis) görülür. Ayrıca bu bölgedeki sinir hücreleri Lewy cisimcikleri adı verilen karakteristik intraselüler lezyonlar gösterirler ve bu cisimcikler a-sinüklein ve ubikitin proteinleri ile ilişkili şekilde ara nörofilamentlerin birikimini temsil etmektedir.
Hareket bozuklukları Multipl Skleroz(MS), merkezi sinir sistemindeki miyeline saldıran bir hastalıktır. MS genellikle tek taraflı görme bozukluğu, deriduyusunda kayıp, kas koordinasyonu ve hareket kaybı, mesane ve barsak kontrolünde kayıp gibi nörolojik epizotlarla karakterizedir. MS'de miyelin aksondan ayrılarak yıkılır; miyelin sentezinden sorumlu oligodendroglia hücresi de yıkıma uğrar. Miyelinin lipid ve protein içeriğinde oluşa kimyasal değişiklikler, beyin beyaz cevheri boyunca düzensiz ve çok sayıda plak oluşumuna neden olur.
Parezi, paralizi Demiyelinizan hastalıklarda yukarıya doğru ilerleyen kas paralizisi, deri duyusunda kayıp, kas koordinasyon kaybı görülür. Akut inflamatuvar demiyelinizan poliradikulonöropati olarak bilinen Gullian- Barre sendromu periferik sinir sisteminin hayatı tehdit eden en sık hastalıklarından birisidir. Bu hastaların sinir fasikülleri içinde sinir liflerinin çevresinde çok miktarda lenfosit, makrofaj ve plazma hücreleri toplulukları görülür. Miyelin kılıf hasarlanarak aksonların ekstraselüler matrikse maruz kalmasına neden olur. Bu bulgular miyeline karşı gelişen T hücre aracılı immün yanıt ve bunun neden olduğu miyelin yıkımı ile sinir iletiminin yavaşlaması ya da kesilmesi şeklinde görülür.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü