MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları 5-1

(Küçük Staj - 11 gün)

Cerrahi Tıp Bilimleri - Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları (KBBH)

Eğitim Sorumlusu (ADES): Prof. Dr. Hamdi Arbağ Anabilim Dalı Sekreteri: Alev Bulaşkan Tel: +90 332 2236157 e-posta: al13313@hotmail.com

Genel Bilgiler Klinik Bilgileri Eğitim Bilgileri

DERS OTURUMLARI

Konu Başlığı Süre Anlatım Tipi Sıra No Eğitmen Özet Kazanım
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 1 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Ses kısıklığı 1 Klinik Staj (Teorik) 2 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı ses kısıklığı ile başvurabilecek tüm patolojilerin üzerinden geçilmesi, gırtlağın(larenksin) muayenesinde kullanılan cihazların tanıtılması, ses hijyeninin ve temel ses terapisinin konuşulması, ses patolojilerinin yönetiminde gerekli olan ses terapisi ve ses cerrahilerinin nasıl gerçekleştirildiğinin öğretilmesi. Ses kısıklığı ile başvuran hastanın tanılanması ve yönetiminin öğrenilmesi hedeflenmektedir.
Boğaz ağrısı 1 Klinik Staj (Teorik) 3 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı boğaz ağırısına neden olacak viral batreriyel, otoimmün sebeblerin öğretilmesi, boğaz ağrısıyla gelebilecek kitlesel malignitelerin paylaşılması, doğumsal olarak baş boyun bölgesinde ortaya çıkabilecek ve boğaz ağrısı ile prezente olabilecek patolojilerin paylaşılması ve fonksiyonel problemlerin ikincil olarak boğaz ağrısına sebeb olabilecek türlerinin irdelenmesi. boğaz ağrısı yapasilecek enfeksiyöz, konjenital, kitlesel ve fonksiyonel patolojilerin irdelenmesi
Burun kanaması 1 Klinik Staj (Teorik) 4 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı pediatrik yaş ve erişkin yaş epistaksis nedenleri, kanama diatizi yapabilecek edinsel ve konjenital sebebler anatomik epistaksis lokasyonları ve epistaksisin basamaklı olarak tedavi algoritması. tüm yaş gruplarında burun kanaması nedenlerinin, lokasyonlarının ve yönetiminin öğretilmesi
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 5 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 6 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 7 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 8 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 9 Prof. Dr. Mehmet Akif Eryılmaz Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Ağız kokusu kuruluğu yara 1 Klinik Staj (Teorik) 10 Prof. Dr. Mehmet Akif Eryılmaz Ağız kokusu kuruluğu yara
Burun tıkanıklığı 1 Klinik Staj (Teorik) 11 Prof. Dr. Mehmet Akif Eryılmaz Koku alma bozuklukları ve nedenleri konusunda bilgiler verilir. Sinüs hastalıkları sinüzit tanı kriterleri, gerekli radyolojik tetkikler tartışılarak tanınması ve tedavisi konusunda bilgiler verilir. Burun tıkanıklığı nedenleri:Burun tıkanıklığına yol açan septum deviasyonu, nazal polipler, Allerjik Rinitler, Diğer Rinitler, pediatrik yaş grubunda adenoid vegetasyon, burun içi kitleleri bunlarınmuayene yöntemlerive tanıları, laboratuvar yöntemleri anlatılarak tanı konulması ve tedavisi konusunda bilgiler verilir.
Burun akıntısı 1 Klinik Staj (Teorik) 12 Prof. Dr. Mehmet Akif Eryılmaz Yaşa bağlı burun akıntısında tedavi yöntemi anlatılır. Allerjik rinit tanısı ve tedavi yöntemleri anlatılır. Akıntının BOS rinoresine bağlı olma ihtimali varsa nasıl tanındığı ve tanı için gerekli radyolojik yöntemler ve laboratuvar yöntemleri tartışılarak kesin tanı konluması sonrasında da nasıl müdahale edileceği anlatılır. Burun akıntısı nedenlerinin tanınması, tedavisi olası sonuçlar tartışılır.
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 13 Doç. Dr. Mitat Arıcıgil Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Fasial paralizi 1 Klinik Staj (Teorik) 14 Doç. Dr. Mitat Arıcıgil Fasila paralizinin teşhisin koymada hem fizik muayene hemde kafa çiftleri muayenesi gerektirir. Önemil olan Periferik ve fasial ayrımının yapılmasıdır. Periferik fasial paralizi teşhisi koyduktan sonra paralizinin nedenini saptamak gerekir. Yüzde doksandan fazlası idiopatik fasial paralizidir. temel tedavi kortikosteroit tedavisidir. Topografik testler yapılarak prognozu tehmin edilip ona göre cerrahi planlanıp planmayacağına karar verilir. Fasial Paralizinin teşhisi ve temel tedavisi
İşitme tarama programları 1 Klinik Staj (Teorik) 15 Doç. Dr. Mitat Arıcıgil Yeni doğanlara ilk iki hafta içinde OAE taraması yapılması gerekir. Eğer ilk taramadan kalırsa tekrar bir hafta sonra test tekrarlanması gerekir. Yine kalırsa ABR testi yapılması gerekir. Bu test sonucuna göre işitme kaybının tedavisi ve rehabilitasyonu düşünülmelidir. Öğrencilerin çocukluk çağının işitme kayıplarının farkına varması.
İşitme bozukluğu ve Tinnitus 1 1 Klinik Staj (Teorik) 16 Doç. Dr. Mitat Arıcıgil Tinnitus diğer adıyla kulak çınlaması oldukça sık görülen bir durumdur. Hali hazırda ve nedeni belirlenemeyen tinnitusların küratif tedavisi çok mümkün değildir. Tinnitusun ne demek olduğunu güncel tedavilerini öğrencilere anlatmak.
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 17 Prof. Dr. Hamdi Arbağ Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Baş-boyun tümörleri 1 Klinik Staj (Teorik) 18 Prof. Dr. Hamdi Arbağ baş boyun tümörlerinin anamnez, fizik muayene, laboratuvar ve görüntüleme özelliklerini örneklerle anlatılması. Korunma ve erken tanı özellikleri öğretilerek hastaların bilinçlendirilmesi ve sevk kriterlerinin öğretilmesi. baş boyun tümörlerinin ayrıcı tanısı primer ve metastatik özelliklerini bilerek hastaları ilgili kliniğe sevk edebilme bilgi ve becerisini kazanabilme.
Boyunda kitle 1 Klinik Staj (Teorik) 19 Prof. Dr. Hamdi Arbağ Boyunda kitle ile başvuran hastanın anamnez, muayene, laboratuar ve görüntüleme özelliklerini bilir ve gerekli durumlarda uzman hekime yönlendirebilir. baş boyun kitlelerinin ayrıcı tanısını yapabilme ve gerekli hallerde tedavisini uygulayabilme.
Travma ve yaralanmalar 1 1 Klinik Staj (Teorik) 20 Prof. Dr. Hamdi Arbağ baş boyun travmasıyla gelen hastanın acil kliniğinde yapılması gereken ilk müdahaleler ve maksillofasial değerlendirmeye yönelik anamnez, fizik muayene, laboratuvar ve görüntüleme özelliklerini içeren ders anlatımı. baş boyun travmasıyla gelen hastanın ilk yardım kurallarını bilme yetisini kazanma.
Horlama ve Uyku Apne Sendromu 1 Preklinik (Teorik) 21 Dr. Öğr. Üy. Mehmet Akif Dündar Horlama ve Obstrüktif Uyku Apne sendromu, uykuyla ilişkili solunum bozukluğu olarak ayrıntılıca tanımlanmış bir hastalığın değişik dereceleridir. Hastaların hayatına önemli etkileri olduğu için uykuyla ilişkili solunum bozukluklarının tanımlanması önemlidir. Hipertansiyon, aritmiler, ve myokardial iskemi gibi diğer kardiovasküler durumlarla beraber artmış inme riski, uykuyla ilişkili solunum bozukluklarının iyi dokümente edilmiş medikal sonuçlarıdır. Gündüz uyuklamaları trafik kazaları ile ilişkili bireysel ve toplumsal risk oluşturur. Sonuç olarak basit horlamanın bir sonucu olarak evliliklerde uyumsuzluk görülebilir. Başarılı bir cerrahi ile hayat kalitesinde çok ciddi düzelme sağlanır. Horlama ve uyku apne sendromunun semptomlarını tanıyabilme ve apneden kuşkulanıyorsa polisomnografi için yönlendirebilme
Baş ağrısı 1 1 Preklinik (Teorik) 22 Dr. Öğr. Üy. Mehmet Akif Dündar Yüz ve baş ağrısı olan hastaların çoğu sinüs hastalığı nedeniyle olduğunu düşünse de yüz ve baş ağrısı sebepleri büyük oranda nörolojik nedenlere bağlıdır. Sinüs hastalıklarının objektif bulgusu olmayan hastalarda yüz ve baş ağrılarına nazal medikal tedaviler ve cerrahi tedaviler faydalı olmayacaktır. Bu hastalarda diğer teşhisler düşünülmeli ve uygun medikal tedaviler denenmelidir. Sinüzit teşhisini doğrulamak veya dışlamak için nazoendoskopiyi de içeren geniş muayeneler yapılmalıdır. Konka bülloza ve septal deviasyon gibi herhangi bir anatomik bulgunun ağrı sebebi olma ihtimali çok düşüktür ve bu tür varyasyonlarda baş ağrısı nedeniyle cerrahilerden kaçınılmalıdır. Bu ders sonunda katılımcılar baş ağrısının nedenleri ve uygun yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
Baş dönmesi, denge/hareket ile ilgili sorunlar 1 Preklinik (Teorik) 23 Dr. Öğr. Üy. Mehmet Akif Dündar Başdönmesi, ayırıcı tanısı en zor olan semptomlardan biridir. Denge fizyolojisinin halen bir çok bilinmeyeni olması, ve vestibüler sistem, proprioseptif sistem ve vizüel sistemin merkezi sinir sistemindeki komplike etkileşimleri nedeniyle, tanıda yardımcı teknikler kısıtlıdır. Bu yüzden, ayırıcı tanıda anamnez ve fizik muayene bulguları, diğer hastalıklara nazaran çok daha ön plana çıkar. Baş dönmesi ile gelen hastayı değerlendirir, periferik ve santral vertigo ayrımını yapar, nistagmusu tanır, hastayı gerektiğinde Kulak burun boğaz hastalıkları ve nöroloji uzmanına yönlendirir.
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 24 Dr. Öğr. Üy. Mehmet Akif Dündar Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 25 Prof. Dr. Mehmet Akif Eryılmaz Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Kulak ağrısı 1 Klinik Staj (Teorik) 26 Doç. Dr. Mitat Arıcıgil Kulak ağrısı kulak iltihabından başlayıp hipofarenks tümörlerine kadar geniş yelpazede görülebilir. En sık nedeni akut otittir. Kulak ağrısında tümöral nedenleri dışlamak için ayrıntılı muayene ve tetkik gerekebilir. Kulak ağrısında ciddi nedenleri saptamak.
Kulak akıntısı 1 1 Preklinik (Teorik) 27 Dr. Öğr. Üy. Mehmet Akif Dündar Kulak akıntısı enfeksiyon, inflamasyon, travma ya da nadiren dış veya orta kulak neoplazmını yansıtan bir semptomdur. Topikal antibiyotik / steroid içeren damlalar eksternal otitte en etkin tedavidir. Kronik otitis media'ya bağlı akıntı kulak zarında bir defekt olduğu zaman görülür. Kolesteatom ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Kulak akıntısı ile başvuran hastada ayırıcı tanıyı bilir, Otitis media ve otitia eksternanın predispozan faktörlerini, bu hastalıklara yol açan patojenleri ve bu hastalıkların tedavisini bilir.
Kulak akıntısı 2 1 Klinik Staj (Teorik) 28 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı dış kulak yolu enfeksiyonu, orta kulak enfeksiyonu, kronik orta kulak enfeksiyonu, kolesteatom, travma nedeniyle BOS otore patolojilerinin kulak akıntısı ayırıcı tanısında paylaşılması dış kulak yolu, orta kulak ve iç kulak kaynaklı kulak akıntısı yapabilecek ayırıcı tanılarının özetlenmesi
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 29 Dr. Öğr. Üy. Mehmet Akif Dündar Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 30 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 31 Prof. Dr. Hamdi Arbağ Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 32 Prof. Dr. Hamdi Arbağ Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 33 Prof. Dr. Hamdi Arbağ Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 34 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 35 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 36 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 37 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 38 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Stridor 1 Klinik Staj (Teorik) 39 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı konjenital kord paralizileri, bening kitleler, entübasyonla ilişkili trakeal stenozlar, iyatronjenik kord paralizileri sebebleri, maligniteler gibi ayırıcı tanı patoljileri incelenecektir ve hava yolunun garantiye alabilmek için gerekli olan trakeotomi işlemi konuşlacaktır. hava yolu ostrüksiyonu yapabilecek üst hava yolu patolojilerinin konjenital, travma ve edinsel olanların paylaşılması
Tiroid tümörleri 1 Klinik Staj (Teorik) 40 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı troid kaynaklı malignitelerin preoperatif ultrasoografi yönetimlerinin ATA klavuzu eşliğinde tartışılması, troid nodüllerine yaklaşımın öğretilmesi olası kötü huylu klinik ve ultrasonografik bulguların paylaşılması, troid cerrahisinin riskleri ve komplikasyonları ile birlikte bütüncül paşlaşılması temel olarak cerrahi tedavi ile çözüme kavuşturulan troid patolojilerin( maligniteler, graves hastalığı ve diğerleri) tanılanması yönetilmesi ve cerrahilerinin bolun diseksiyonu ile birlikte paylaşılması hedeflenmiştir.
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 41 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 42 Doç. Dr. Mitat Arıcıgil Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
İşitme bozukluğu ve Tinnitus 2 1 Klinik Staj (Teorik) 43 Doç. Dr. Mitat Arıcıgil İşitme bozukluğu ve Tinnitus 2
İşitme bozukluğu ve Tinnitus 3 1 Klinik Staj (Teorik) 44 Doç. Dr. Mitat Arıcıgil İşitme bozukluğu ve Tinnitus 3
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 45 Doç. Dr. Mitat Arıcıgil Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 46 Prof. Dr. Mehmet Akif Eryılmaz Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Travma ve yaralanmalar 2 1 Klinik Staj (Teorik) 47 Prof. Dr. Mehmet Akif Eryılmaz mandibula kırıklarında tanı yöntemleri ve tedavisi anlatılır. Maksilla kırıklarının sınıflandırılması ve nasıl müdahale edileceği anlatılır. Temporal kırıkların nasıl tanınacağı ve hastada oluşabilecek yüz felci gibi belirtilerin neden önemli olduğu ve acil durumlarda ne yapılması gerektiği anlatılır. Yüz bölgesi ve kulak burun boğaz yaralanmlarının yüksek enerjili çarpışmalar sonucunda ortaya çıkan yüz kemiği, mandibula ve kafatası kırıklarında tanı yöntemleri acil durumda hastada ne gibi bulgular olduğu nelere dikkat edilmesi gerektiği ve görüntüleme yöntemleri anlatıldıktan sonra tedavileri açıklanır.
Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Muayenesi 1 1 Klinik Staj (Teorik) 48 Prof. Dr. Mehmet Akif Eryılmaz Kulak muayenesi ve Otoskopi, Burun muayenesi, anterior rinoskopi ve nazal endoskopi, Oral muayene ,Dil, tonsil, ağız tabanı muayenesi yapabilme, Bimanuel muayene yapabilme, Farinks ve larinks muayenesi, İndirekt larengoskopi, Boyun muayenesi yapabilme, Tükrük ve tiroid bezi muayenelerini yapabilme, İşitmenin değerlendirilmesini yapabilme, Diapozon testlerini (Rinne, Weber) uygulayabilme, Odyolojik testleri değerlendirebilme, muayene aletlerinin tanıtılması nasıl kullanılacağını öğretilmesi ve pratik olarak uygulamalar yapılır. KBB ve baş-boyun bölgesi fizik muayenesi yapabilme
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 49 Prof. Dr. Mehmet Akif Eryılmaz Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 50 Doç. Dr. Mitat Arıcıgil Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 51 Doç. Dr. Mitat Arıcıgil Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 52 Doç. Dr. Mitat Arıcıgil Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 53 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 54 Prof. Dr. Hamdi Arbağ Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Muayenesi 2 1 Klinik Staj (Teorik) 55 Prof. Dr. Hamdi Arbağ Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Muayenesi 2
Yabancı cisim ilişkili problemler 1 Klinik Staj (Teorik) 56 Prof. Dr. Hamdi Arbağ baş boyun bölgesindeki yabancı cisimlerin lokalizasyonuna göre ve yabancı cismin özelliğine göre acil müdahale gereksinimlerinin anlatılması ve uygulanan müdahale yöntemlerinin görseller eşliğinde işlenmesi. baş boyun bölgesindeki yabancı cisimlerin lokalizasyon ve acil müdahaleyi içeren tıbbi uygulama yetisinin kazandırılması.
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 57 Prof. Dr. Hamdi Arbağ Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Baş ağrısı 2 1 Preklinik (Teorik) 58 Dr. Öğr. Üy. Mehmet Akif Dündar Yüz ve baş ağrısı olan hastaların çoğu sinüs hastalığı nedeniyle olduğunu düşünse de yüz ve baş ağrısı sebepleri büyük oranda nörolojik nedenlere bağlıdır. Sinüs hastalıklarının objektif bulgusu olmayan hastalarda yüz ve baş ağrılarına nazal medikal tedaviler ve cerrahi tedaviler faydalı olmayacaktır. Bu hastalarda diğer teşhisler düşünülmeli ve uygun medikal tedaviler denenmelidir. Sinüzit teşhisini doğrulamak veya dışlamak için nazoendoskopiyi de içeren geniş muayeneler yapılmalıdır. Konka bülloza ve septal deviasyon gibi herhangi bir anatomik bulgunun ağrı sebebi olma ihtimali çok düşüktür ve bu tür varyasyonlarda baş ağrısı nedeniyle cerrahilerden kaçınılmalıdır. Bu ders sonunda katılımcılar baş ağrısının nedenleri ve uygun yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Muayenesi 3 1 Klinik Staj (Teorik) 59 Dr. Öğr. Üy. Mehmet Akif Dündar Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Muayenesi 3
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 60 Dr. Öğr. Üy. Mehmet Akif Dündar Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 61 Dr. Öğr. Üy. Mehmet Akif Dündar Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 62 Prof. Dr. Mehmet Akif Eryılmaz Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Kulak tıkanıklığı 1 Klinik Staj (Teorik) 63 Doç. Dr. Mitat Arıcıgil Kulak tıkanıklığının sebebi kulak kiridir. 2. en sık nedeni ise orta kulakta sıvı birikmesidir. Kulak kiri basit bir şekilde temizlenebilir. Diğer tıkanıklıklar için ayrıntılı tetkik gerekebilir. Tedavisi basit cerrahi müdahaleden kompleks cerrahi müdahaleye kadar değişebilir. Basit nedenleri tedavi etmek.
Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Muayenesi 4 1 Klinik Staj (Teorik) 64 Dr. Öğr. Üy. Mehmet Akif Dündar Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Muayenesi 4
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 65 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 66 Prof. Dr. Mehmet Akif Eryılmaz Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 67 Prof. Dr. Mehmet Akif Eryılmaz Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 68 Prof. Dr. Hamdi Arbağ Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 1 Klinik Staj (Pratik) 69 Prof. Dr. Mehmet Akif Eryılmaz Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 2 Klinik Staj (Pratik) 70 Doç. Dr. Mitat Arıcıgil Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 2 Klinik Staj (Pratik) 71 Dr. Öğr. Üy. Mehmet Akif Dündar Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik) 2 Klinik Staj (Pratik) 72 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı Pratik (Ameliyathane, Servis, Poliklinik)
Hasta başı pratik uygulama 100 Klinik Staj (Pratik) 100 Prof. Dr. Hamdi Arbağ kbb kliniğinde yatan hastaların dosya incelemesi, anamnez, muayene, laboratuvar, görüntüleme, ameliyat notu ve pansuman özellikleri öğrencilerle birlikte değerlendirilmesini içerir. kulak burun boğaz hastasının anamnez muayene laboratuvar ve görüntüleme özellikleri ile hastaları değerlendirebilmeli.
Kulak Burun Boğaz ve Baş boyun muayenesi 3 100 Preklinik (Teorik) 100 Dr. Öğr. Üy. Mehmet Akif Dündar Kulak muayenesi ve Otoskopi, Burun muayenesi, anterior rinoskopi ve nazal endoskopi, Oral muayene ,Dil, tonsil, ağız tabanı muayenesi yapabilme, Bimanuel muayene yapabilme, Farinks ve larinks muayenesi, İndirekt larengoskopi, Boyun muayenesi yapabilme, Tükrük ve tiroid bezi muayenelerini yapabilme, İşitmenin değerlendirilmesini yapabilme, Diapozon testlerini (Rinne, Weber) uygulayabilme, Odyolojik testleri değerlendirebilme, KBB ve baş-boyun bölgesi fizik muayenesi yapabilme
Hasta başı pratik uygulama x 100 Klinik Staj (Teorik) 100 Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı otoskopi, rinoskopi nazofarengoskopi oral kavite muayenesi ve manuel baş boyun muayenesinin uygulamalı olarak gösterilerek öğretilmesi tüm kulak, burun, oral kavite ve baş boyun muayenesinin yapılması kullanılan cihazların ve aletlerin gösterilmesi ve elde edilen grüntülerin birlikte değerlendirilmesi

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü