Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları 5-1 (KBBH501)

"Burun tıkanıklığı"

Prof. Dr. Mehmet Akif Eryılmaz (1 ders saati)

Koku alma bozuklukları ve nedenleri konusunda bilgiler verilir. Sinüs hastalıkları sinüzit tanı kriterleri, gerekli radyolojik tetkikler tartışılarak tanınması ve tedavisi konusunda bilgiler verilir.
Öğrenme hedefi: Burun tıkanıklığı nedenleri:Burun tıkanıklığına yol açan septum deviasyonu, nazal polipler, Allerjik Rinitler, Diğer Rinitler, pediatrik yaş grubunda adenoid vegetasyon, burun içi kitleleri bunlarınmuayene yöntemlerive tanıları, laboratuvar yöntemleri anlatılarak tanı konulması ve tedavisi konusunda bilgiler verilir.

Adenoit hipertrofi çocukluk çağı burun tıkanıklığı nedenlerindendir. Burnun tam olarak tıkanmasına yol açıyorsa tedavi gerektirir.Aynı zamanda kulak problemlerine de neden olabilir. Hastalarda gece horlamasa ağzı açık uyuma ve burun akıntısı işitme azlığı valığı sorgulanır. Endoskopik burun muayenesi, timpanometrik inceleme ile tanı konulur. Gereken hastalarda cerrahi tedavi yapılır.
Ağızda yara Ağız lezyonlarının malign beningn ayrımı nasıl yapılır. Hangi durumlar bizi alarma geçirmelidir ve hastayı nasıl yönlendirmek gerektiği anlatılır.
Ağız kokusu Ağız kokusu nedenleri sınıflandırılarak anlatılır. Ağız içindeki diş kaynaklı, tonsil taşı kaynaklı malign tümör varlığına bağlı ağız kokuları ve metabolik nedenlere bağlı ağız kokuları(Ketoz, üremi, hepatik ağız kokuları) anlatılır.
Başağrısı Sinüs kaynaklı başağrılarının tanısı ve tedavisi hakkında bilgiler verilir.
Boğaz ağrısı tonsillit, epiglottit gibi enfeksiyona bağlı boğaz ağrısı nedenleri, boyun apsesi anjin gibi boğaz ağrısı nedenleri anlatılır.
Burun akıntısı/tıkanıklığı Burun akıntısına yol açan hastalıklar (allejik rinit, rinosinüzit, BOS rinoresi) anlatılarak tanı konulması ve yönetilmesi öğretilir.
Horlama Çocukluk çağı horlama nedenleri sıklıkla adenoid hipertrofisine bağlı olduğu ve endoskopik muayene ile nasıl tanı konulduğu anlatılır. Tedavisinin cerrahi olduğu öğretilir.
Ağız kuruluğu Ağız kuruluğu nedenleri tanı yöntemleri ve tedavide nelere dikkat etmek gerektiği anlatılır.