MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları 5-1 (KBBH501)

Ders Oturumu 21

"Horlama ve Uyku Apne Sendromu"

Dr. Öğr. Üy. Mehmet Akif Dündar (1 ders saati)

Ders özeti

Horlama ve Obstrüktif Uyku Apne sendromu, uykuyla ilişkili solunum bozukluğu olarak ayrıntılıca tanımlanmış bir hastalığın değişik dereceleridir. Hastaların hayatına önemli etkileri olduğu için uykuyla ilişkili solunum bozukluklarının tanımlanması önemlidir. Hipertansiyon, aritmiler, ve myokardial iskemi gibi diğer kardiovasküler durumlarla beraber artmış inme riski, uykuyla ilişkili solunum bozukluklarının iyi dokümente edilmiş medikal sonuçlarıdır. Gündüz uyuklamaları trafik kazaları ile ilişkili bireysel ve toplumsal risk oluşturur. Sonuç olarak basit horlamanın bir sonucu olarak evliliklerde uyumsuzluk görülebilir. Başarılı bir cerrahi ile hayat kalitesinde çok ciddi düzelme sağlanır.
Öğrenme hedefi: Horlama ve uyku apne sendromunun semptomlarını tanıyabilme ve apneden kuşkulanıyorsa polisomnografi için yönlendirebilme

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Agresyon (sinirlilik) Gece yeterli uyuyamayan hastalar gün içinde bitkinlik yaşar.Hasta uykusunu tam alamadığı için sinirlilik, dikkatsizlik ve konsantrasyon bozukluğu görülebilir.
Cinsel işlev sorunları Cinsel işlev sorunları uykusuzluk, kronik yorgunluk ve artan gerginlik sonucu tükenmişliğe bağlı gelişebilir.
Horlama Dar hava yolundan geçen havanın, çevre yapılarda oluşturduğu titreşim horlamaya neden olur
Kilo artışı/fazlalığı Obezite obstrüktif uyku apne sendromu için major risk faktörüdür.
Uyku ile ilgili sorunlar Horlama ve uyku apne sendromu, uyku ile ilgili solunum bozukluklarındandır.
Adenoit hipertrofi Adenoid hipertrofisi üst solunum yolunda darlığa neden olarak özellikle çocuklarda olmak üzere horlama ve uyku apnesine neden olabilir.
Apne Obstrüktif tipte uyku apnesine, üst solunum yollarında herhangi bir seviyede darlığa bağlı gelişen kollaps neden olur.
Halsizlik Yeterli ve sağlıklı uyku eksikliği nedeniyle halsizlik görülebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü