Semptom: "Göğüs duvarı anomalileri"

Anabilim Dalı Ders Konusu Katkıları

Yatay Entegrasyon Şeması

(sınıf içi ders ilişki düzeyleri)

Dönem 5 GOCR (3) GOGS (1) RDYO (1)
Dönem 4 PEDI (3) PLCR (1)
Dönem 3 AILE (2) GOGS (1) PATO (1)
Dönem 2 ANAT (1)
(*) Parantez içlerindeki değerler bu semptoma ilişkin olarak dersin o dönem içinde kaç ayrı ders konusu bulunduğunu göstermektedir.

Dikey Entegrasyon Şeması

(preklinik-klinik ders ilişki düzeyleri)

Klinik PEDI (3) PLCR (1) GOCR (3) GOGS (1) RDYO (1)
Preklinik ANAT (1) AILE (2) GOGS (1) PATO (1)
(*) Parantez içlerindeki değerler bu semptoma ilişkin olarak dersin o preklinik/klinik dönemler içinde kaç ayrı ders konusu bulunduğunu göstermektedir.

Semptomla İlgili Ders Konu Başlıkları

Ders Anabilim Dalı Ders konusu Eğitmen Tanı Tedavi düzeyleri İlgi düzeyi
Anatomi 2-1 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Musculi dorsi ve Musculi thoracis II Doç. Dr. Gülay Açar Poland sendromu (m. pectoralis major pars sternalis'in yokluğu) özellikle sağ tarafta görülür.
Semptomdan Ayırıcı Tanıya 3-1 Dahili Tıp Bilimleri - Aile Hekimliği (AILE)
AILE Öksürüklü Hastaya Radyolojik Yaklaşım Doç. Dr. Cengiz Kadıyoran Göğüs duavr deformitelerini değerlendirmek için BT öneml tercih olup multi planar rekonstruksiyonlara imkan vermesi tercih sebebidir.
Semptomdan Ayırıcı Tanıya 3-1 Dahili Tıp Bilimleri - Aile Hekimliği (AILE)
Patoloji 3-4 Cerrahi Tıp Bilimleri - Tıbbi Patoloji (PATO)
PATO Çevresel hastalıkların Tıbbi Patolojik sonuçları Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç ÖnT, D vitamini eksikliğinde göğüs kafesinde kostokondral bileşkede osteoid doku ve aşırı kıkırdak gelişimine bağlı raşitik nodüller, solunumla kasların çekilmesi ve sternumun öne kıvrılması ile güvercin göğsü deformitesi.
Göğüs Hastalıkları 3-3 Dahili Tıp Bilimleri - Göğüs Hastalıkları (GOGS)
GOGS Solunum Sistemi Fizik Muayenesi Prof. Dr. Turgut Teke A, ÖnT, T, TT, KOAH (amfizem ağırlıklı) hastalarında inspeksiyonda göğüs ön arka çapında artma veya fıçı göğüs görünümü olabilir. Bilateral plevra fibrozisinde yassı göğüs görünümü olabilir. İnspeksiyonda izlenen diğer göğüs duvarı bozuklukları; yelken göğüs, kifoz, skolyoz, kifoskolyoz, donmuş göğüs, kunduracı ğöğsü, güvercin göğsü ve sternokostal bileşkede gelişebilen raşitik rozeler, harrison oluğu ve skorbutik rozelerdir.
Plastik Cerrahi 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi (PLCR)
PLCR Konjenital anomaliler Prof. Dr. Mehmet Dadacı Polant sendromu ile beraber el anomalileri brakisindaktili görülmektedir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Solunum sistemi muayenesi ve tanı yöntemleri Prof. Dr. Sevgi Pekcan A, ÖnT, T, TT, solunum sistemi hastalıklarında muayenede değerlendirilir
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Genel Fizik muayene Doç. Dr. Ahmet Osman Kılıç ÖnT, T, I, Göğüs duvarı anomalileri pektus ekskavatum, pektus karinatum, meme patolojileri şeklinde sınıflandırılabilir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Rikets Prof. Dr. Mehmet Emre Atabek A, ÖnT, T, TT, I, K, Riketsli olgularda pektus karinatum görülüebilir.
Göğüs Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Göğüs Cerrahisi (GOCR)
GOCR Göğüs duvarı deformiteleri Prof. Dr. Tamer Altınok ÖnT, T, I, Göğüs duvarı deformiteleri arasında en sık pektus ekskavatum olmakla birlikte pektus karinatum, Poland sendromu, izole kosta kartilaj anomalileri ve sternal defektler de görülebilmektedir. .
Göğüs Hastalıkları 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Göğüs Hastalıkları (GOGS)
GOGS Solunum Sistemi Anatomisi ve Fizyolojisi Doç. Dr. Hülya Vatansev muayene ile tesbit edildiğinde tetkik edilmelidir.
Göğüs Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Göğüs Cerrahisi (GOCR)
GOCR Göğüs cerrahisinde tanısal ve cerrahi işlemler Prof. Dr. Tamer Altınok A, ÖnT, K, Özellikle çocukluk döneminde geçirilmiş ameliyatlar sonrasında göğüs duvarı bozuklukları görülebilmektedir.
Radyoloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Radyoloji (RDYO)
RDYO Toraks travmalarında radyolojik yaklaşım Doç. Dr. Necdet Poyraz T, I, K, Göğüs duvarında çökme, paradoksik solunum (yelken göğüs), ardışık kot fraktürleri sonrası görülebilir.
Göğüs Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Göğüs Cerrahisi (GOCR)
GOCR Göğüs duvarı tümörleri Doç. Dr. Burhan Apilioğulları A, ÖnT, I, K, Göğüs duvarı tümörlerinde inspeksiyonda belli olabilecek şekilde anormal görünüm olabileceği gibi intratorasik gelişim gösteren tümörler dışarıdan görülemeyebilir.