MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Semptomdan Ayırıcı Tanıya 3-1 (AILE301)

Ders Oturumu 100

"Öksürüklü Hastaya Radyolojik Yaklaşım"

Doç. Dr. Cengiz Kadıyoran (100 ders saati)

Ders özeti

öksürük bir çok nedene bağlı oalbilir. Akut yada kronik nedneleri vardır. Tüm bu edneleri bilip dışlayabilmek için radyolojik incelem yöntemlerini bilem, kontrast verilemsi gerektiğini bilmek ve doğru modalite tercihi hızlı ve doğru tanı için elzemdir.
Öğrenme hedefi: Öksürüklü hastaya radyoljjik yaklaşım hem akut hem de kronik patolojilerin tanınmasında yardımcı olup hedef doğru tanı aracını öksürüklü hastada seçebilmeyi öğrenmektir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Asfiksi Asfiksi buluna hastalarda nedene yönelik inceleme önemlidir. Santral patolojiler için MRG, diğer patolojile riçin örneğin pulmone remboli, kontrastlı BT tercih edilmelidir.
Çarpıntı Öksürüklü hastalard açarpıntıda yeterzi oksijenizasyona bağlı eşlik edebilir.
Göğüs duvarı anomalileri Göğüs duavr deformitelerini değerlendirmek için BT öneml tercih olup multi planar rekonstruksiyonlara imkan vermesi tercih sebebidir.
Hemoptizi Hemoptizis bulunan hastalard aemboli düşünülüyors Kontrastlı BT TERİH EDİLİR. Yine travma tanısı bulunan hastalarda, akciğer kitlelerinde BT uygun öntem olabilir.
Öksürük Öksürük nedenine yönelik Ush BT MRG doppler inceleme kulanılmalıdır. Emboli düşünülüyor ise Kontrast mutlak tercih edilir. Günümüzün önemli problemlere neden olan covide bağlı öksürük şikaeyeti olan hastalarda da direkt grafi ve BT tercih edilir. Gerek grafide gerekse BT de özellike perifeirk tutulum ve BT de dağınık buzlu cam dansiteleri gözlenebilir.Reflü hastalrında da öksürük gözlenir, Trandelenburg pozisyonunda kontrastlı ozafagografi tanıda tercih edilebilir. Aspirasyon açısından dikkatli olunmalıdır.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü