MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Semptom: "Üriner inkontinans"

Anabilim Dalı Ders Konusu Katkıları

Yatay Entegrasyon Şeması

(sınıf içi ders ilişki düzeyleri)


Dönem 5 FTRH (1) NORO (3) NORS (2) UROL (3)
Dönem 4 ACIL (1) ICHA (2) JINE (3) PEDI (1)
Dönem 3 AILE (2) JINE (1) NORO (2) RONK (2) UROL (1)
Dönem 2 ANAT (3)
Dönem 1 ANAT (2)
(*) Parantez içlerindeki değerler bu semptoma ilişkin olarak dersin o dönem içinde kaç ayrı ders konusu bulunduğunu göstermektedir.

Dikey Entegrasyon Şeması

(preklinik-klinik ders ilişki düzeyleri)


Klinik ACIL (1) ICHA (2) JINE (3) PEDI (1) FTRH (1) NORO (3) NORS (2) UROL (3)
Preklinik ANAT (5) AILE (2) JINE (1) NORO (2) RONK (2) UROL (1)
(*) Parantez içlerindeki değerler bu semptoma ilişkin olarak dersin o preklinik/klinik dönemler içinde kaç ayrı ders konusu bulunduğunu göstermektedir.

Semptomla İlgili Ders Konu Başlıkları

Ders Anabilim Dalı Ders konusu Eğitmen Tanı Tedavi düzeyleri İlgi düzeyi
Anatomi 1-3 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Thorax ve columna vertebralis I Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı Bel fıtıklarında idrar kaçırma görülebilir.
Anatomi 1-3 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Thorax ve columna vertebralis II Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı Bel fıtıklarında idrar kaçırma görülebilir.
Anatomi 2-5 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Systema Urinariae Prof. Dr. Mehmet Tuğrul Yılmaz Böbrek ve idrar yolu enfeksiyonları, Mesane boynu darlığı, mesane kanseri, mesanede taş gibi sebeplere bağlı şekillenebilir.
Anatomi 2-3 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Baş ve Boyun Damarları I Prof. Dr. Aynur Emine Çiçekcibaşı Beyni besleyen (karotid-vertebrobasiler dallar) damarların tıkanması (emboli, trombüs), anevrizmaları, kanamaları ile sinir sistemini oluşturan yapıların harabiyetine bağlı gelişir.
Anatomi 2-3 Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)
ANAT Baş ve Boyun Damarları II Prof. Dr. Aynur Emine Çiçekcibaşı Beyni besleyen (karotid-vertebrobasiler dallar) damarların tıkanması (emboli, trombüs), anevrizmaları, kanamaları ile sinir sistemini oluşturan yapıların harabiyetine bağlı gelişir.
Radyasyon Onkolojisi 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - Radyasyon Onkolojisi (RONK)
RONK Ürogenital sistem tümörlerinde radyoterapi Doç. Dr. Berrin Benli Yavuz ÖnT, T, TT, I, K, prostat, mesane, endometrıum ve servıks kanserlerinde tedavilere ya da kitle etkisine bağlı oluşabilir
Nöroloji 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - Nöroloji (NORO)
NORO Parkinson Prof. Dr. Muazzez Betigül Yürüten Çorbacıoğlu A, ÖnT, T, TT, I, K, Otonom tutuluşa bağlı ortaya çıkabilir.
Nöroloji 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - Nöroloji (NORO)
NORO Epilepsi Prof. Dr. Bülent Oğuz Genç jeneralize tonik klonik nöbetlerde sıklıkla üriner inkontinans görülür.
Radyasyon Onkolojisi 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - Radyasyon Onkolojisi (RONK)
RONK Ürogenital sistem tümörlerinde radyoterapi Doç. Dr. Berrin Benli Yavuz prostat, mesane, endometrıum ve servıks kanserlerinde tedavilere ya da kitle etkisine bağlı oluşabilir
Üroloji 3-6 Cerrahi Tıp Bilimleri - Üroloji (UROL)
UROL Obstrüksiyon Fizyo-patolojisi Doç. Dr. Arif Aydın A, ÖnT, I, BPH ya bağlı idrar inkontinansı görülebilir.
Semptomdan Ayırıcı Tanıya 3-6 Dahili Tıp Bilimleri - Aile Hekimliği (AILE)
AILE MS'li olguya yaklaşım Doç. Dr. Ali Ulvi Uca Multipl skleroz hastalarında alt üriner sistem disfonksiyonu sık görülen bir bozukluktur.Alt üriner sistem bozukluğuna ait semptomlar hastalık başlangıcından itibaren ortalama 8 yıl içerisinde ortaya çıkmakla birlikte 10 hastadan birinde ilk atak belirtisi olabilir. Hastalığın progresif seyri göz önüne alındığında onuncu yılda neredeyse %100’e ulaşır. Alt üriner semptomları idrarın depolanması veya işeme bozukluğu şeklinde ortaya çıkabilir. Depolama bozukluğu (aşırı aktif mesane; AAM) idrara sıkışma hissi, sık idrara çıkma, inkontinans ve noktüri şeklinde bulgu verebilir. İşeme bozukluğu ise idrar kaçırma, zayıf ve kesintili akım, idrara başlamada güçlük, işeme sonrası mesanenin tam boşalmaması hissi ile karakterizedir.
Kadın Doğum 3-5 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Jinekolojide anamnez ve muayene usülleri Prof. Dr. Kazım Gezginç Jinekoloijk mueyene için başvurmuş bir hastada üriner inkontinans olabilir.
Semptomdan Ayırıcı Tanıya 3-5 Dahili Tıp Bilimleri - Aile Hekimliği (AILE)
AILE Vajinal kanama (disfonksiyonel uterin) Prof. Dr. Kazım Gezginç Disfonksiyonel kanama nedeni myoma uteri gibi bir yer kaplayan lezyon ise mesaneye bası yaparak üriner inkontinansa neden olabilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Genital organlarda yer değiştirmesi Doç. Dr. Jule Eriç A, ÖnT, T, I, K, Kadın genital organ prolapsusu ile birlikte üretra hipermobilitesine bağlı olabilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Diabetes Mellitus ve Gestasyonel Diabet Prof. Dr. Mehmet Cengiz Çolakoğlu Diabetes Mellitus ve Gestasyonel Diabet durumunda abdominal distansiyon ve buna bağlı üriner inkontinans görülebilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Kadın Hastalıkları ve Doğum (JINE)
JINE Normal gebeliklerx Prof. Dr. Kazım Gezginç Normal gebelik takibinde ilerleyen haftalarda fetal başın inişine bağlı üriner inkontinans görülebilir.
Çocuk Sağlığı 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (PEDI)
PEDI Akut böbrek hastalığı + Kronik böbrek hastalığı Prof. Dr. Bülent Ataş A, ÖnT, TT, K, Böbrek hastalığına işaret edebilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Nörolojik sistem muayenesi Dr. Öğr. Üy. Mevlüt Hakan Göktepe Santral sisnir sistemi hastalıklarında üriner inkontinans görülebilir.
İç Hastalıkları 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)
ICHA Anafilaksi: Fizyopatoloji, tanı ve tedavi Prof. Dr. Şevket Arslan A, ÖnT, T, TT, I, K, idrar kaçırma anafilakside görülebilir.
Acil Tıp 4-1 Dahili Tıp Bilimleri - Acil Tıp (ACIL)
ACIL İnme Prof. Dr. Sedat Koçak A, ÖnT, T, Özellikle medüller inmelerde görülür.
Üroloji 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Üroloji (UROL)
UROL Nörojenik Mesane Doç. Dr. Mehmet Giray Sönmez A, ÖnT, T, TT, K, Nörojen mesane de flask ve spask tipte alt üriner sistem semptomları olabilir
Beyin ve Sinir Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Beyin ve Sinir Cerrahisi (NORS)
NORS Kanamalı Beyin Damar Hastalıkları Prof. Dr. Yalçın Kocaoğullar Özellikle medüller inmelerde ve konus medularis tümörlerinde görülür.
Beyin ve Sinir Cerrahisi 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Beyin ve Sinir Cerrahisi (NORS)
NORS Dejeneratif Omurga Hastalıkları I Prof. Dr. Fatih Keskin A, T, TT, I, Lomber dejeneratif omurga hastalığı ciddi spinal stenoz ve disk hernisi ile beraber cauda equina varlığında idrar inkontinası görülebilir
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTRH)
FTRH Omurga yaralanmaları ve rehabilitasyonu Prof. Dr. Sami Küçükşen A, ÖnT, T, Omurilik hasarı sonrası nörojenik mesane gelişimi görülebilir.
Nöroloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Nöroloji (NORO)
NORO Epilepsi-1 Prof. Dr. Bülent Oğuz Genç jeneralize tonik klonik nöbetlerde sıklıkla üriner inkontinans görülür.
Nöroloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Nöroloji (NORO)
NORO Myastenia Gravis ve Kolinerjik Kriz Doç. Dr. Ali Ulvi Uca Bazı küçük çalışmalar, MG'li kişilerde mesane problemlerinin yaygın olduğunu bulmuştur. En sık görülen üriner semptomlar şunlardır: Noktüri, idrar kaçırma veya mesane kontrolünün kaybı ve mesanenin boş olmadığı hissi.
Nöroloji 5-1 Dahili Tıp Bilimleri - Nöroloji (NORO)
NORO Demiyelinizan hastalıklar Doç. Dr. Ali Ulvi Uca Multipl skleroz hastalarında alt üriner sistem disfonksiyonu sık görülen bir bozukluktur.Alt üriner sistem bozukluğuna ait semptomlar hastalık başlangıcından itibaren ortalama 8 yıl içerisinde ortaya çıkmakla birlikte 10 hastadan birinde ilk atak belirtisi olabilir. Hastalığın progresif seyri göz önüne alındığında onuncu yılda neredeyse %100’e ulaşır. Alt üriner semptomları idrarın depolanması veya işeme bozukluğu şeklinde ortaya çıkabilir. Depolama bozukluğu (aşırı aktif mesane; AAM) idrara sıkışma hissi, sık idrara çıkma, inkontinans ve noktüri şeklinde bulgu verebilir. İşeme bozukluğu ise idrar kaçırma, zayıf ve kesintili akım, idrara başlamada güçlük, işeme sonrası mesanenin tam boşalmaması hissi ile karakterizedir.
Üroloji 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Üroloji (UROL)
UROL Endoürolojik muayene Doç. Dr. Yunus Emre Göger üretra taşlarında taşma tipi inkontinans görülebilir
Üroloji 5-1 Cerrahi Tıp Bilimleri - Üroloji (UROL)
UROL Üriner Sistem Spesifik ve Non-spesifik Enfeksiyonları Doç. Dr. Yunus Emre Göger akut sistitte dizüriye bağlı urge inkontinans olabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü