MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

İç Hastalıkları 4-1

(Büyük Staj - 50 gün)

Dahili Tıp Bilimleri - İç Hastalıkları (ICHA)

Eğitim Sorumlusu (ADES): Dr. Öğr. Üy. Mevlüt Hakan Göktepe Anabilim Dalı Sekreteri: Mümine Manisa Tel: +90 332 2236825 e-posta: mhakangoktepe@gmail.com

Genel Bilgiler Klinik Bilgileri Eğitim Bilgileri

AMAÇ

Nefroloji Bilim Dalı: Sık görülen böbrek hastalıklarına ve hipertansiyona tanı/ön tanı koymak, birinci basamak düzeyinde tedavi etmek ve7veya uygun koşullarda sevk etmek ; kronik böbrek hastalığı ve hipertansiyonun birinci basamak koşullarında izlemini yapmak ve korunma önlemlerini uygulamak; acil nefrolojik durumları tanımak, ilk müdahaleyi yapmak ve uygun koşullarda sevk etmek için gerekli bilgi, beceri ve tutumları kazandırmaktır. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Klinik Pratik Uygulama Dersinin sonunda dönem IV öğrencilerinin, özellikle acil tanı ve tedavi gerektiren endokrinolojik hastalıklar başta olmak üzere endokrin hastalıkların tanısını koyabilmesi ve birinci basamak düzeyinde endokrin hastalıkların tedavi ve takiplerini yapabilmesi amaçlanmıştır. Gastroenteroloji Bilim Dalı: Gastroenteroloji Klinik Pratik Uygulama Dersinin sonunda dönem IV öğrencilerinin, sindirim sistemi ile ilgili yakınmaları anlayabilme, hastalıkların ayırıcı tanısını yapabilme ve tedavi ile ilgili temel bilgileri edinmesi amaçlanmıştır. Ayrıca öğrencilerin genel fizik muayene, Vital belirtilerin ölçülmesi ve sindirim sistemi ile ilgili organların detaylı muayenesini yapabilecek seviyeye gelmeleri amaçlanmıştır. Romatoloji Bilim Dalı: Birinci basamakta, romatolojik hastalıkları tanıyabilme, birinci basamak koşullarında gerekli olan ilk tedaviyi yapabilme ve gereğinde sevk edebilme için gereken bilgi, beceri ve tutumları kazandırmaktır. İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı: Genel immünoloji bilgisi; immünolojik ve allerjik hastalıklara birinci basamak düzeyinde ön tanı/ tanı koyabilmek ve tedavi edebilmek için gerekli bilgi,beceri ve tutumları kazandırmaktır. Hematoloji Bilim Dalı: Erişkin Hematoloji Klinik Pratik Uygulama Dersinin sonunda dönem IV öğrencilerinin, mesleki hayatları boyunca karşılaşabilecekleri, erişkinlerde görülen benign ve malign hematolojik hastalıkların etiyopatogenezleri, klinik ve laboratuvar özellikleri ve tedavilerini öğrenmeleri amaçlanmıştır. Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı: Kanser sorununun hem ülkemiz hem de dünya ölçeğinde ne kadar önemli bir problem olduğunun farkında olan, kanserle ilişkili risk faktörlerini, kanserde taramanın ve erken tanının önemini bilen, onkolojik acil durumlarını tanıyabilen ve ilgili üst basamak kurumlara sevk etme konusunda yeterli bilgi ve beceriye sahip olan, kanser tedavisi ile ilgili temel prensipleri bilen ve açıklayabilen ve yaşam boyu eğitimin mesleki gelişiminin en önemli unsuru olduğunun farkında olan, mesleki etik değerlere bağlı hekimler yetiştirmektir. Genel Dahiliye Bilim Dalı: Toplumda sık görülen Dm ,Ht,tiroid hastalıları,kilo kaybı ,ödem yapabilecek durumları tanımak,bu hastalarda tetkik planlaması yapmak, ayırıcı tanıya gitmek, ilk müdahaleyi yapmak ve uygun koşullarda sevk etmek için gerekli bilgi, beceri ve tutumları kazandırmaktır.


ÖĞRENİM HEDEFLERİ

ÖH1 Yetişkin hastadan ayrıntılı öykü alır, hastanın fizik muayenesini yapar ve ön-tanılar oluşturur. Düzenli kayıt tutar. Hasta mahremiyetine önem verir.
ÖH2 İç hastalıkları ile ilgili acil durumları tanır, doğru ve zamanında ilk müdahaleyi yapar ve uygun birimlere sevk eder.
ÖH3 Onkolojik ve hematolojik acil durumları tanır, ilk basamak acil tedavi ilkelerini uygular ve uygun birimlere sevk eder.
ÖH4 Toplumda sık görülen hastalıkların epidemiyolojisini ve önlenmesine yönelik yaklaşımları açıklar.
ÖH5 Kanser biyolojisini, karsinogenezisi, tümör immünolojisini ve etyolojik nedenleri bilir ve açıklar. Koruyucu hekimlik uygulamalarını gerçekleştirir.
ÖH6 Hipertansiyon, diabetes mellitus, tiroid hastalıkları ve anemi gibi toplumda sık görülen hastalıkların etyolojisini, tanı, tedavisini ve izlem protokollerini bilir. Güncel literatürü takip eder ve yeni gelişmelere göre kendini güncellemeyi bilir.
ÖH7 Kanserde taramanın ve erken tanının önemini ve ilkelerini bilir, açıklar ve ilgili birimlere yönlendirir.
ÖH8 Hasta ve yakınları ile etkili iletişim kurar ve kötü haber verme yöntemlerini öğrenir. Hasta ve yakınlarının sosyokültürel düzeyine göre iletişim kurar. İyi hekimlik uygulamalarına uygun davranır.
ÖH9 Mesleki uygulamalardaki değişimlere ve toplum gereksinimlerine yanıt verebilmek için bilgiye ulaşma yollarını öğrenir ve sürekli güncellenmeyi mesleki gelişimin temel öncülü kabul eder. Literatüre eleştirel bakmayı bilir ve katkı sunabilir.

PROGRAM ÇIKTISI KORELASYON MATRİSİ

P 1P 2P 3P 4 P 5P 6P 7P 8 P 9P10P11P12 P13P14P15P16
ÖH1 5 5 5 4 4 4 5 5 5 4 4 3 5 5 5 5
ÖH2 5 4 5 4 5 5 4 4 5 4 4 3 5 5 4 5
ÖH3 5 3 5 5 5 4 5 5 5 5 5 3 4 4 5 5
ÖH4 5 5 3 4 4 4 5 5 5 3 3 3 5 5 4 5
ÖH5 5 3 4 3 3 3 3 5 3 3 3 3 4 5 4 5
ÖH6 5 5 5 5 4 5 3 3 3 5 5 3 5 4 5 5
ÖH7 5 3 4 4 3 3 3 4 3 3 3 3 3 5 4 5
ÖH8 4 4 4 5 4 4 4 5 4 5 4 5 3 5 4 5
ÖH9 5 5 3 3 4 4 4 4 5 5 4 3 3 5 4 5

DERS SAATİ SAYILARI

Teorik Pratik PDÖ Beceri T.AKTS
117 0 0 0 0

EĞİTİM BİRİMLERİ (EDUtoryumlar)

Edutorium Location
İç Hastalıkları Staj Sınıfı


ÖĞRETİM ÜYELERİ

Prof. Dr. Adem Küçük

Prof. Dr. Ali Demir

Prof. Dr. Feridun Karakurt

Prof. Dr. Hakkı Polat

Prof. Dr. Halil Zeki Tonbul

Prof. Dr. Hüseyin Ataseven

Prof. Dr. Kültigin Türkmen

Prof. Dr. Mehmet Artaç

Prof. Dr. Murat Bıyık

Prof. Dr. Mustafa Kulaksızoğlu

Prof. Dr. Nedim Yılmaz Selçuk

Prof. Dr. Özcan Çeneli

Prof. Dr. Recep Tunç

Prof. Dr. Şevket Arslan

Doç. Dr. Mehmet Asıl

Doç. Dr. Melek Karakurt Eryılmaz

Doç. Dr. Melia Karaköse

Doç. Dr. Muharrem Keskin

Doç. Dr. Murat Araz

Doç. Dr. Mustafa Karaağaç

Doç. Dr. Sinan Demircioğlu

Dr. Öğr. Üy. Atakan Tekinalp

Dr. Öğr. Üy. Hilal Akay Çizmecioğlu

Dr. Öğr. Üy. Mevlüt Hakan Göktepe



© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü