MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon 5-1

(Küçük Staj - 11 gün)

Dahili Tıp Bilimleri - Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTRH)

Eğitim Sorumlusu (ADES): Prof. Dr. Sami Küçükşen Anabilim Dalı Sekreteri: Fatma Kaya Tel: None e-posta: None

Genel Bilgiler Klinik Bilgileri Eğitim Bilgileri

DERS OTURUMLARI

Konu Başlığı Süre Anlatım Tipi Sıra No Eğitmen Özet Kazanım
Spondiloartropati 1 Klinik Staj (Teorik) 3 Prof. Dr. Hatice Uğurlu Burayı silerek dersin ÖZETİ ni (tercihen üç beş cümle) giriniz. Burayı silerek dersin ÖĞRENİM HEDEFİ ni (tercihen uzun olmayan tek bir cümle) giriniz.
Mekanik Bel Ağrısı 1 Klinik Staj (Teorik) 4 Prof. Dr. Hatice Uğurlu Burayı silerek dersin ÖZETİ ni (tercihen üç beş cümle) giriniz. Burayı silerek dersin ÖĞRENİM HEDEFİ ni (tercihen uzun olmayan tek bir cümle) giriniz.
Serebral Palsi 1 Klinik Staj (Teorik) 8 Prof. Dr. Sami Küçükşen DERSİN ÖZETİ: Serebral Palsi; gelişimini sürdürmekte olan fetüs veya infant beynindeki progressif olmayan bir lezyon sonucu ortaya çıkan motor fonksiyon, postür ve hareket bozukluğudur. Hastada mental durum, görme, işitme, konuşma, kas gücü ve istemli kas kontrolü, refleksler, kas tonusu, denge, koordinasyonda bozukluklara neden olur ÖĞRENİM HEDEFİ: Serebral palsinin etiyolojisini, belirti ve bulgularını, klinik tiplerini, eşlik eden problemleri ve rehabilitasyonda neler yapıldığını bilmeli.
Fibromiyalji 1 Klinik Staj (Teorik) 12 Doç. Dr. Banu Ordahan DERSİN ÖZETİ: Fibromiyalji; yaygın kas-iskelet sistemi ağrıları, yorgunluk, uyku bozukluğu, baş ağrısı, bilişsel fonksiyon bozuklukları irritabl barsak hastalığı, uyuşma, yanma, karıncalanma gibi rahatsız edici hisler, depresyon ve anksiyete gibi semptomlarla birlikte seyreden kronik, sistemik bir hastalıktır. ÖĞRENİM HEDEFİ: Fibromiyalji hastalığının belirti, bulguları, muayenesi, ayırıcı tanısı ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olmalı.
Osteoartrit 1 Klinik Staj (Teorik) 15 Doç. Dr. Banu Ordahan DERSİN ÖZETİ: Osteoartrit (eklem kireçlenmesi) tüm dünyada en sık görülen eklem hastalığıdır. Yaşlanma ile ilişkilidir ve 40 yaşından sonra başlar. Önceden yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak düşünülürken, son dönemde eklem yapısı, genetik, mekanik güçler ve diğer diz içi bağ hasarları gibi bir çok faktörün etkileşimi ile oluştuğu düşünülmektedir. Osteoartrit esas olarak eklem kıkırdağını, yanı sıra ligamanları ve ekleme komşu kemikler gibi eklemin bütün yapılarını etkileyen dejeneratif (hasarlayıcı) bir eklem hastalığıdır. Bu yapılardaki bozulma zamanla ağrı ve eklem hareketlerinde kısıtlanmaya, fonksiyonel yetersizliğe ve sakatlığa neden olur.En sık diz, kalça, eller, bel, boyun ve ayak başparmakları eklemlerini tutar. ÖĞRENİM HEDEFİ: Osteoartritin tanımı, epidemiyolojisi, nedenleri, belirtileri, tanısı, tedavisi ve korunması hakkında bilgi sahibi olamlı.
İnme 1 Klinik Staj (Teorik) 16 Doç. Dr. Banu Ordahan DERSİN ÖZETİ: İnme; beyin, retina veya omurilikteki lezyona bağlı, 24 saatten uzun süren akut fokal disfonksiyon gelişmesi ya da görüntüleme (CT/MRI) veya otopside fokal enfarktüs veya kanama odağının görülmesidir. İnme tüm dünyada ölümün, engelliliğin ve finansal kayıpların önde gelen nedenlerindendir. Hatalarda bilinç kaybı, koma, bilişsel fonksiyonlarda kayıp, vücut yarısında paralizi, uyuşma, karıncalanma, his kaybı, denge, koordinasyon kaybı, ataksi görme kaybı, göz ve göz kapağı hareketlerinde paralizi, konuşma problemleri, yutma güçlüğü, vertigo, diplopi, baş ağrısı, bulantı, kusma, kişilik değişiklikleri, mood değişiklikleri (depresyon, apati) görülebilir. İnme sonrasında hastaların yaklaşık %88'i hayatta kalırlar ve bu hastaların birçoğu sonraki hayatlarını, gelişen kalıcı sakatlıkları nedeni ile ev içinde geçirirler. ÖĞRENİM HEDEFİ: İnmenin tanımı, nedenleri, risk faktörleri, tipleri, semptomları, değerlendirmesi, komplikasyonları ve korunması hakkında bilgi sahibi olmalı
Artrit, Romatoid Artrit 1 Klinik Staj (Teorik) 19 Doç. Dr. Banu Ordahan Artrit, Romatoid Artrit
Artrit, Kristal Artropatiler 1 Klinik Staj (Teorik) 20 Prof. Dr. Sami Küçükşen DERSİN ÖZETİ: Sistemik romatolojik hastalıklar, septik artrit veya lokal hastalıklar eklemde şişliğe neden olabilir. ÖĞRENİM HEDEFİ: Eklem şişliğine neden olan lokal ve sistemik hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak.
Disk Hernileri ve Spinal Kord Bası Sendromu 1 Klinik Staj (Teorik) 24 Doç. Dr. Banu Ordahan DERSİN ÖZETİ: Boyun ve bel, kas-iskelet sistemi ağrılarının en sık görüldüğü yerlerdir. Omurgada ağrı yapan nedenler; dejeneratif, enflamatuar, enfeksiyöz, metabolik, neoplastik, travmatik, konjenital veya gelişimsel, iç organlardan kaynaklı, vaskuler veya psikojenik olabilir. Omurgadaki patolojiler lokal şikayetlere neden olabildiği gibi, spinal sinir köklerine bası yaparak ilgili ekstremitede ağrı, uyuşma, kas güçsüzlüğü, derin tendon reflekslerinde kayıp şeklinde radikülopatiye ya da omuriliğe bası yaparak lezyon seviyesinin altında spastisite, derin tendon reflekslerinde artış ve patolojik refleksler gibi I. motor nöron bulgularına neden olabilir. ÖĞRENİM HEDEFİ: Omurganın anatomisi, boyun/bel ağrısı için risk faktörleri, boyun/bel ağrısı sebepleri, ayırıcı tanıları, muayenesi hakkında bilgi sahibi olmalı.
Osteoporoz ve D vitamini eksikliği 1 Klinik Staj (Teorik) 27 Prof. Dr. Hatice Uğurlu Burayı silerek dersin ÖZETİ ni (tercihen üç beş cümle) giriniz. Burayı silerek dersin ÖĞRENİM HEDEFİ ni (tercihen uzun olmayan tek bir cümle) giriniz.
Fizik Tedavi modaliteleri ve egzersizler 1 Klinik Staj (Teorik) 30 Prof. Dr. Sami Küçükşen DERSİN ÖZETİ: Fizik Tedavi; hastalıkların sıcak, soğuk, elektrik akımları, ses dalgaları, çeşitli ışınlar, magnetik dalgalar, egzersiz ve masaj gibi yöntemlerle tedavisi anlamına gelir. Kas‐iskelet sistemi rahatsızlıklarında fizik tedavi önemli bir yer tutar ve bazen medikal tedavinin önüne geçer. ÖĞRENİM HEDEFİ: Fizik Tedavide kullanılan cihazlar ve tedavi edici egzersizlerin kullanım amaçları, türleri, endikasyonları, kontrendikasyonları hakkında bilgi sahibi olmak.
Omurga yaralanmaları ve rehabilitasyonu 1 Klinik Staj (Teorik) 32 Prof. Dr. Sami Küçükşen DERSİN ÖZETİ: Omurilik hasarı genellikle travma ve bazen de hastalıklar sonucu omuriliğin belirli bir seviyesinde hasar olmasıdır. Sonuçta yaralanan seviyenin altında motor, duyu ve otonom sistem fonksiyonları kısmen veya tamamen bozulur. Yaralanma boyun bölgesinde olursa hem kollar, hem de bacakların etkilendiği tetrapleji/parezi (quadripleji/parezi), daha aşağıda olursa sadece bacakların etkilendiği parapleji/parezi tablosu oluşur. Lezyon seviyesinin altında kas gücü, duyu ÖĞRENİM HEDEFİ: Omurilik yaralanmalarının sebepleri, belirtileri, bulguları ve komplikasyonları hakkında bilgi sahibi olmak.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü