MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Anatomi 2-3

(Preklinik Entegre)

Temel Tıp Bilimleri - Anatomi (ANAT)

Eğitim Sorumlusu (ADES): Prof. Dr. Aynur Emine Çiçekcibaşı Anabilim Dalı Sekreteri: Hilal Altan Tel: None e-posta: None

AMAÇ

Anatomi 2-3


ÖĞRENİM HEDEFLERİ

PROGRAM ÇIKTISI KORELASYON MATRİSİ

P 1P 2P 3P 4 P 5P 6P 7P 8 P 9P10P11P12 P13P14P15P16

DERS SAATİ SAYILARI

Teorik Pratik PDÖ Beceri T.AKTS
23 0 0 0 0

EĞİTİM BİRİMLERİ (EDUtoryumlar)

Edutorium Location
Dönem II (İsrafil Şimşek) Amfisi


ÖĞRETİM ÜYELERİ

Prof. Dr. Aynur Emine Çiçekcibaşı

Prof. Dr. İsmihan İlknur Uysal

Prof. Dr. Mehmet Tuğrul Yılmaz

Prof. Dr. Muzaffer Şeker

Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı

Doç. Dr. Duygu Akın Saygın

Doç. Dr. Gülay Açar


DERS OTURUMLARI

Konu Başlığı Süre Anlatım Tipi Sıra No Eğitmen Özet Kazanım
Dolaşım Sistemine Giriş 2 Preklinik (Teorik) 1 Doç. Dr. Gülay Açar Dolaşım sistemini arteryel ve venöz dolaşım oluşturur. Aorta ile başlayıp, vena cava superior ve inferior’un sağ atriuma girişi ile sonlanan dolaşım sistematik dolaşım; truncus pulmonalis ile başlayıp vv. pulmonaleslerin sol atriuma girişi ile sonlanan dolaşım pulmoner dolaşım denir. Karın boşluğundaki dalak, pankreas, mide ve son kısmı hariç bağırsaklardan gelen venöz kan, v. portae hepatis ile karaciğere girer, taşıdığı besin maddelerini burada bıraktıktan sonra da v. cava inferior aracılığı ile sağ atriuma açılır. Buna portal dolaşım denir. Dolaşım sisteminin bölümlerini yapısal ve işlevsel olarak tanımlar.
Cor ve Pericardium I 2 Preklinik (Teorik) 2 Doç. Dr. Duygu Akın Saygın Kalp, katan meydana gelen içi boş bir organdır. Kalp duvarıi endocardium, myocardium ve epicardium olmak üzere 3 tabakadan oluşur. Sağ ve sol atrium ve ventriküllerden oluşur. Kalbin iskeleti, kalp kapakları ,kalbin uyartı iletim sistemi ve inervasyonu sahiptir. Kalbin koroner damarları a. coronaria sinistra ve dextra olmak üzere iki kısımda incelenir. Kalbin yapısı, bölümleri, damarları ve perikardiyum hakkında bilgi sahibi olur ve klinik ile ilişkilendirir.
Cor ve Pericardium II 2 Preklinik (Teorik) 3 Doç. Dr. Duygu Akın Saygın Kalp, katan meydana gelen içi boş bir organdır. Kalp duvarıi endocardium, myocardium ve epicardium olmak üzere 3 tabakadan oluşur. Sağ ve sol atrium ve ventriküllerden oluşur. Kalbin iskeleti, kalp kapakları ,kalbin uyartı iletim sistemi ve inervasyonu sahiptir. Kalbin koroner damarları a. coronaria sinistra ve dextra olmak üzere iki kısımda incelenir. Kalbin yapısı, bölümleri, damarları ve perikardiyum hakkında bilgi sahibi olur ve klinik ile ilişkilendirir.
Baş ve Boyun Damarları I 2 Preklinik (Teorik) 4 Prof. Dr. Aynur Emine Çiçekcibaşı Baş ve boyun kanlanması a. carotis communis ve a. subclavia ile sağlanır. A. carotis communis sağda truncus brachiocephalicus, solda direkt arcus aortae'dan çıkar. C3-4 hizasında veya cartilago thyroidea’nın üst kenarı seviyesinde a. carotis externa ve interna olmak üzere 2 uç dalına ayrılır. A. carotis externa; başın dış kısmını, yüzü ve boynun büyük bölümünü besler. A. carotis interna; cavitas cranii ve orbita’daki yapıların büyük kısmını besler. A. carotis externa'nın DALLARI 1. A. thyroidea superior, 2. A. pharyngea ascendens, 3. A. lingualis, 4. A. facialis, 5. A. occipitalis, 6. A. auricularis posterior, 7. A. temporalis superficialis, 8. A. maxillaris'tir. A. subclavia'nın DALLARI 1. A. vertebralis, 2. Truncus thyrocervicalis, 3. A. thoracica interna, 4. Truncus costocervicalis'dir. V. jugularis externa; v. retromandibularis'in arka dalı ile v. auricularis posterior'un gl. parotidea içinde birleşmesiyle oluşur. V. jugularis interna; for. jugulare’de sinus sigmoideus’un devamı olarak başlar. Vagina carotica içinde aşağıya seyreden ven, v. subclavia ile birleşerek v. brachiocephalica’yı oluşturur. iki tarafın v. brachiocephalica'ları ise göğüs boşluğunda birleşerek v. cava superior'u oluşturur. Bu ders a. carotis externa ve a. subclavia'nın dallanması, beyni besleyen karotid-vertebrobasiler sistemin dalları, v. jugularis externa ve interna'nın oluşumu ve bunlara dökülen venler ve v. brachiocephalica’nın oluşumu, damarlar ile ilişkili klinik bilgileri içerir. Baş ve boyun damarlarını, ilişkili olduğu yapıları ve klinik önemini kavrar.
Baş ve Boyun Damarları II 2 Preklinik (Teorik) 5 Prof. Dr. Aynur Emine Çiçekcibaşı Baş ve boyun kanlanması a. carotis communis ve a. subclavia ile sağlanır. A. carotis communis sağda truncus brachiocephalicus, solda direkt arcus aortae'dan çıkar. C3-4 hizasında veya cartilago thyroidea’nın üst kenarı seviyesinde a. carotis externa ve interna olmak üzere 2 uç dalına ayrılır. A. carotis externa; başın dış kısmını, yüzü ve boynun büyük bölümünü besler. A. carotis interna; cavitas cranii ve orbita’daki yapıların büyük kısmını besler. A. carotis externa'nın DALLARI 1. A. thyroidea superior, 2. A. pharyngea ascendens, 3. A. lingualis, 4. A. facialis, 5. A. occipitalis, 6. A. auricularis posterior, 7. A. temporalis superficialis, 8. A. maxillaris'tir. A. subclavia'nın DALLARI 1. A. vertebralis, 2. Truncus thyrocervicalis, 3. A. thoracica interna, 4. Truncus costocervicalis'dir. V. jugularis externa; v. retromandibularis'in arka dalı ile v. auricularis posterior'un gl. parotidea içinde birleşmesiyle oluşur. V. jugularis interna; for. jugulare’de sinus sigmoideus’un devamı olarak başlar. Vagina carotica içinde aşağıya seyreden ven, v. subclavia ile birleşerek v. brachiocephalica’yı oluşturur. iki tarafın v. brachiocephalica'ları ise göğüs boşluğunda birleşerek v. cava superior'u oluşturur. Bu ders a. carotis externa ve a. subclavia'nın dallanması, beyni besleyen karotid-vertebrobasiler sistemin dalları, v. jugularis externa ve interna'nın oluşumu ve bunlara dökülen venler ve v. brachiocephalica’nın oluşumu, damarlar ile ilişkili klinik bilgileri içerir. Baş ve boyun damarlarını, ilişkili olduğu yapıları ve klinik önemini kavrar.
Gövde Damarları 2 Preklinik (Teorik) 6 Doç. Dr. Gülay Açar Pars descendens aortae'nin, T4-12. arasında kalan bölümüne pars thoracica, T12-L4 arasındaki bölümüne pars abdominalis denir. Her ik bölümün visseral ve parietal dalları vardır. Genellikle sol T9-T11 a. intercostalis posterior'dan kaynaklanan a. radicularis anterior'a Adamkiewicz arteri denir. Truncus coeliacus üç dala ayrılır; A. gastrica sinistra, a. hepatica communis, a. splenica. A. mesenterica superior tüm ince bağırsak ile caecum, colon ascendens ve colon transversum'un sağ 2/3 bölümünü besler. Gövde damarlarını, ilişkili olduğu yapıları ve klinik önemini kavrar.
Üst Ekstremite Damarları 2 Preklinik (Teorik) 8 Prof. Dr. İsmihan İlknur Uysal Üst ektremiteyi besleyen ana arter a.subclavia'dır. Bulunduğu bölüme göre a. axillaris, a. brachialis, a. radialis ve a. ulnaris adını alan dalları sırasıyla omuz, kol, önkol ve eldeki yapıları besler. Üst ekstremite kemik kırıkları, enfeksiyonları, yaralanmaları ve cerrahi girişimlerinin teşhis ve tedavisinde bölge arterlerinin seyri ve komşuluklarının bilinmesi önemlidir. Üst ekstremite damarlarını, ilişkili olduğu yapıları ve klinik önemini kavrar.
Alt Ekstremite Damarları 2 Preklinik (Teorik) 9 Doç. Dr. Duygu Akın Saygın Alt ektremite damarları a.femoralis olarak başlar ve ayak parmaklarının distal ucuna kadar giden damar ağı sistemidir. A. femoralis, a.poplitea a. tibailis anterior ve posterior olmak üzere dört ana arterden oluşur. Alt ekstremite damarlarını, ilişkili olduğu yapıları ve klinik önemini kavrar.
Merkezi Sinir Sistemi damarları 2 Preklinik (Teorik) 10 Doç. Dr. Gülay Açar Ön tarafta a. carotis interna, aynı taraf beyin hemisferinin büyük bir kısmını ve arka tarafta a. vertebralis beyin hemisferinin arka 1/3'ini besler. Bu a rterler beynin taban kısmında birbirleriyle anastomoz yaparak circulus arteriosus cerebri (Willis poligonu) denilen bir damar halkası oluştururlar. Beynin venleri (venae cerebri) v. jugularis interna'nın dal larıdır. Beynin venleri vv. superficiales cerebri ve vv. profundae cerebri olmak üzere iki gruba ayrılır. Dura sinusları, beynin venöz kanını v. jugularis interna'ya boşaltan venlerdir. Beyin, beyincik ve omuriliğin beslenmesini açıklar.
Yüzeyel venler 2 Preklinik (Teorik) 11 Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı Kapiller damarlardan gelen kanı toplayarak bu kanın kalbe geri dönmesini sağlayan damarlara ven adı verilir. Venler kapillerler olarak başlarlar. Daha sonra çapları büyüyerek kalbin sağ atrium'una ulaşırlar. Vücuttaki venler, pulmoner venler, sistemik venler ve portal venler olmak üzere 3 grup altında incelenirler. Pulmoner venler; akciğerde oksijenden zenginleşmiş kanı kalbe taşırlar. Sistemik venler ise üç büyük vene drene olurlar.; kalbin venöz kanını drene eden kardiak venler, üst ekstremiteler, baş, boyun ve göğsün venöz kanı drene eden v. cava superior ve alt ekstremiteler, karın ve pelvis’in venöz kanı drene eden v. cava inferior’dur. Portal venler ise; Sindirim kanalının karın boşluğunda kalan bölümü (canalis analis'in alt kısmı hariç), dalak, pankreas ve safra kesesinden gelen venöz kanı drene ederler. Yüzeyel venleri açıklar.
Systema Lymphoideum I 2 Preklinik (Teorik) 12 Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı Lenfatik sistem fazla doku sıvısının ve sızan plazma proteinlerinin kan dolaşımına boşaltılmasını, ayrıca hücresel ayrışma ve enfeksiyon sonrası ortaya çıkan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlayan bir drenaj sistemidir. Lenf kapillerleri, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşur. Dolaşım sistemi gibi merkezi bir pompaya sahip değildir. Dokular arası sıvılardan kör borucuklar şeklinde başlar. Küçük lenf damarları daha geniş çaplı lenf damarlarına drene olurlar. Venöz sisteme drene olana kadar vücudun belirli yerlerinde bulunan lenf düğümlerine uğrarlar. Vücuttan toplanan lenf sıvısı en son ana lenf damarları olan ductus thocacicus ve ductus lymphaticus dexter aracılığı ile genel venöz dolaşıma aktarılır. Lenf damarları ve lenfatik organların anatomisini kavrar.
Systema Lymphoideum II 2 Preklinik (Teorik) 13 Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı Lenfatik sistem fazla doku sıvısının ve sızan plazma proteinlerinin kan dolaşımına boşaltılmasını, ayrıca hücresel ayrışma ve enfeksiyon sonrası ortaya çıkan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlayan bir drenaj sistemidir. Lenf kapillerleri, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşur. Dolaşım sistemi gibi merkezi bir pompaya sahip değildir. Dokular arası sıvılardan kör borucuklar şeklinde başlar. Küçük lenf damarları daha geniş çaplı lenf damarlarına drene olurlar. Venöz sisteme drene olana kadar vücudun belirli yerlerinde bulunan lenf düğümlerine uğrarlar. Vücuttan toplanan lenf sıvısı en son ana lenf damarları olan ductus thocacicus ve ductus lymphaticus dexter aracılığı ile genel venöz dolaşıma aktarılır. Lenf damarları ve lenfatik organların anatomisini kavrar.
Cavitas Nasi ve Sinus Paranasales 2 Preklinik (Teorik) 14 Prof. Dr. Muzaffer Şeker Burun; Üst solunum yollarının temel organıdır. Koku organı; taşıdığı özel mukoza sayesinde. İki bölümden oluşur: 1- Nasus externus (dış burun) 2- Cavitas nasalis (burun boşluğu). Burnun sağ ve sol yüzleri ortada birleşerek burun sırtını oluştururlar. Şekil itibariyle ırka, yaşa, cinsiyete göre değişiklik gösterir. Radix nasi: alın ile birleşen kısmı, Apex nasi: aşağıda kalan uç kısmı Alae nasi: yanda kalan burun deliklerini çevreleyen kısmı,Nares: oval şekilli burun deliklerine verilern isimdir. Paranasal sinuslar ise; Sinus frontalis, Sinus ethmoidales, Sinus sphenoidalis ve Sinus maxillaris'tir. Cavitas Nasi ve Sinus Paranasales organlarını, yerleşimini, komşuklarını, damar ve sinirlerini öğrenir ve klinik ile ilişkilendirir.
Larynx ve Trachea I 2 Preklinik (Teorik) 15 Prof. Dr. Mehmet Tuğrul Yılmaz Larynx ve Trachea I Larynx ve Trachea I
Larynx ve Trachea II 2 Preklinik (Teorik) 16 Prof. Dr. Mehmet Tuğrul Yılmaz Larynx ve Trachea II Larynx ve Trachea II
Pulmones, Mediastinum ve Pleura 2 Preklinik (Teorik) 17 Prof. Dr. Mehmet Tuğrul Yılmaz Akciğerler; Göğüs boşluğunda mediastinum'un her iki yanında yer alan akciğerler, süngerimsi elastik bir yapıya sahiptir. Sağlıklı akciğerlerde her zaman miktar hava bulunur. Bu nedenle bir parça kesilerek suya konulduğu zaman yüzer. Parmaklar arasında ezildiğinde, alveollerindeki hava nedeniyle, çıtırtı sesleri (krepitasyon) hissedilir. Akciğerler bir koni şeklindedir.Apex pulmonis, Basis pulmonis, Facies costalis, Facies mediastinalis, Facies diaphragmatica (basis pulmonis),Facies interlobaris olmak üzere tepe, taban ve yüzleri bulunur. Akciğerin fonksiyonel damarlaerı ; a.pulmanolis dextra ve a. pulmonalis sinistra'dır. A. bronchialis'ler akciğerin besleyici damarlarıdır.Simpatik(truncus symphaticus) ve parasimpatik (n. vagus) liflerin oluşturduğu sinir ağından innerve olurlar. Pleura (seröz zar), her iki akciğeri ayrı ayrı saran iki kese şeklindedir. Mediastinum; İki pleura kesesi arasında bulunan bölümdür. Önde sternum, arkada göğüs omurları, yukarıda apertura thoracis superior, aşağıda diaphragma ve yanlarda da pleura mediastinalis ile sınırlanmıştır. Pulmones, Mediastinum ve Pleura'nın yapısını, komşuluklarını, birbirleri ile bağlantılarını, damar, sinir'lerini ve klinik önemini kavrar.
Pulmones, Mediastinum ve Pleura I 2 Preklinik (Teorik) 17 Prof. Dr. Mehmet Tuğrul Yılmaz Pulmones, Mediastinum ve Pleura I Pulmones, Mediastinum ve Pleura I
Pulmones, Mediastinum ve Pleura II 2 Preklinik (Teorik) 18 Prof. Dr. Mehmet Tuğrul Yılmaz Pulmones, Mediastinum ve Pleura II Pulmones, Mediastinum ve Pleura II
Gövde Damarları II 2 Preklinik (Teorik) 100 Prof. Dr. Mehmet Tuğrul Yılmaz A. mesenterica inferior colon transversum'un sol 1 /3'ü, colon descendens, colon sigmoideum ve rectum 'un da büyük kısmını besler. Aorta abdominalis L4 seviyesinde sağ ve sol a. iliaca communis olarak ikiye ayrılırken art. sacroiliaca seviyesinde a. iliaca interna ve externa olarak ikiye ayrılır. Porto-kaval anastomozlar ve klinik bulguları (özafagus varisleri, caput medusa, hemoroid, retzius veni) ayrıntılı bir şekilde tanımlanır. Gövde damarlarını, ilişkili olduğu yapıları ve klinik önemini kavrar.
Gövde Damarları I 2 Preklinik (Teorik) 100 Prof. Dr. Mehmet Tuğrul Yılmaz Pars descendens aortae'nin, T4-12. arasında kalan bölümüne pars thoracica, T12-L4 arasındaki bölümüne pars abdominalis denir. Her ik bölümün visseral ve parietal dalları vardır. Genellikle sol T9-T11 a. intercostalis posterior'dan kaynaklanan a. radicularis anterior'a Adamkiewicz arteri denir. Truncus coeliacus üç dala ayrılır; A. gastrica sinistra, a. hepatica communis, a. splenica. A. mesenterica superior tüm ince bağırsak ile caecum, colon ascendens ve colon transversum'un sağ 2/3 bölümünü besler. Gövde damarlarını, ilişkili olduğu yapıları ve klinik önemini kavrar.
Musculi Respiratorii 2 Preklinik (Teorik) 100 Prof. Dr. Mehmet Tuğrul Yılmaz Normal solunumda nefes alma aktif olaydır. İnspirasyon kaslarının kasılması torax içi hacmi artırır. İnspirasyon kasları; M. scalenus anterior, M. scalenus medius, M. scalenus posterior, Mm. intercostales externi, Mm. levatores costarum,Diaphragma'dır. Normal solunumda nefes verme pasif olaydır. Karın ön duvarı kasların tonusunun artması, diaphragma ve mm.intercostales’ lerin gevşemesi ve akciğerlerin yapısal elastiyiketi sayesinde oluşan pasif olaydır. Görev alan kaslar; Mm. intercostales interni, Mm. intercostales intimi, Mm. subcostales ve Mm. transversus thoracis'dir. Musculi Respiratorii'nin, adlarını, başlangıç ve bitişini, fonksiyonunu ve klinik önemini öğrenir.
Larynx ve Trachea 2 Preklinik (Teorik) 100 Prof. Dr. Mehmet Tuğrul Yılmaz LARYNX; Üst solunum yollarının ses oluşturabilecek şekilde özelleşmiş bir organıdır. Kaslar, zarlar ve kıkırdaklardan yapılmıştır.Havanın trakea’ya giriş ve çıkışlarını kontrol eder. Yutma sırasında bir sfinkter gibi görev yapar.Rima glottidis’in kapatılması, göğüs ve karın içi basıncın sabit tutulması, defekasyon, kusma, miksiyon ve doğumda da yardımcı fonksiyonu vardır. Cartilogo thyroidea, cartilogo cricoidea,cartilogo arytenoidea, cartilogo corniculata, cartilogo cuneiformis, cartilogo epiglottica, cartilogo sesamoidea olmak üzere kıkırdakları vardır. TRACHEA; Larynx’in altında, aşağıya doğru seyreden 10-12 cm. uzunluğunda bir borudur. Birinci trakea kıkırdağı membrana cricotracheale ile krikoid kıkırdağa tutunmuştur.Cavitas infraglottica direkt olarak trakea lümeni ile devam eder. C6 vertebra ile Th4 vertebra arasında uzanır. Oldukça esnektir, derin inspirasyonda Th6 vertebra seviyesine kadar inebilir. Arterler: Pars cervicalis’i a. thyroidea inferior, pars thoracica’yı a. bronchialis besler. İki arterin dalları anastomoz yapar. Sinirleri: Trakea kasları ve mokozasında n. vagus ve n. laryngealis recurrens'ten gelen parasimpatik lifler ile truncus symphatheticus'dan gelen simpatik lifler dağılır. Simpatik etki bronkusları genişletirken, parasimpatik etki ise daraltır, aynı zamanda bezlere sekresyon yaptırır. Venleri: Plexus thyroideus inferior'a açılırlar.Lenf drenajı: Nodi lymphatici pretracheales ve nodi lymphatici paratracheales'e, bazen de doğrudan boynun derin lenf nodüllerinin alt bölümüne açılırlar. Larynx, Trachea ve akciğer bölümlerini, yerleşimi, komşulukları, damar ve sinirlerini,ve klinik ilişkilerini kavrar.
Yüzeyel venler 2 Preklinik (Teorik) 100 Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı Kapiller damarlardan gelen kanı toplayarak bu kanın kalbe geri dönmesini sağlayan damarlara ven adı verilir. Venler kapillerler olarak başlarlar. Daha sonra çapları büyüyerek kalbin sağ atrium'una ulaşırlar. Vücuttaki venler, pulmoner venler, sistemik venler ve portal venler olmak üzere 3 grup altında incelenirler. Pulmoner venler; akciğerde oksijenden zenginleşmiş kanı kalbe taşırlar. Sistemik venler ise üç büyük vene drene olurlar.; kalbin venöz kanını drene eden kardiak venler, üst ekstremiteler, baş, boyun ve göğsün venöz kanı drene eden v. cava superior ve alt ekstremiteler, karın ve pelvis’in venöz kanı drene eden v. cava inferior’dur. Portal venler ise; Sindirim kanalının karın boşluğunda kalan bölümü (canalis analis'in alt kısmı hariç), dalak, pankreas ve safra kesesinden gelen venöz kanı drene ederler. Yüzeyel venleri açıklar.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü