MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Anatomi 2-3 (ANAT203)

Ders Oturumu 12

"Systema Lymphoideum I"

Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı (2 ders saati)

Ders özeti

Lenfatik sistem fazla doku sıvısının ve sızan plazma proteinlerinin kan dolaşımına boşaltılmasını, ayrıca hücresel ayrışma ve enfeksiyon sonrası ortaya çıkan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlayan bir drenaj sistemidir. Lenf kapillerleri, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşur. Dolaşım sistemi gibi merkezi bir pompaya sahip değildir. Dokular arası sıvılardan kör borucuklar şeklinde başlar. Küçük lenf damarları daha geniş çaplı lenf damarlarına drene olurlar. Venöz sisteme drene olana kadar vücudun belirli yerlerinde bulunan lenf düğümlerine uğrarlar. Vücuttan toplanan lenf sıvısı en son ana lenf damarları olan ductus thocacicus ve ductus lymphaticus dexter aracılığı ile genel venöz dolaşıma aktarılır.
Öğrenme hedefi: Lenf damarları ve lenfatik organların anatomisini kavrar.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Anemi Lenf sistemini etkiyelen bazı rahatsızlıklarda anemi görülebilir.
Boğaz ağrısı Lenf bezi iltihaplarında boğaz ağrısı görülebilir.
Lenfadenopati Lenf sistemini etkileyen rahatsızlıklarda lenf bezlerinde büyüme görülebilir.
Öksürük Lenf sistemini etkiyelen kanserlerde sürekli devam eden öksürük görülebilir.
Parestezi Lenfödemli bireylerde, lenfödemin oluştuğu bölgede iğne batma ya da karıncalanma hissi oluşabilir.
Terleme değişiklikleri Lenf sistemini etkiyelen kanserlerde ve kanser benzeri aşırı lenf bezlerinin büyümesine sebep olan rahatsızlıklarda, lenf bezi iltihaplarında gece terlemesi görülebilir.
Burun akıntısı/tıkanıklığı Lenf bezi iltihaplarında burun akıntısı görülebilir.
Deri döküntüleri/lezyonları (makülopapüler, bülloz, veziküler) Lenfödemli bireylerde, ciltte kabarcık veya siğil benzeri oluşumlar görülebilir.
Deri ve ekleri değişiklikleri (Kuruluk, renk değişikliği, vb.) Lenfödemli bireylerde, ciltte sertleşme ve kalınlaşma görülebilir.
Disfaji Retropharyngeal lenf düğümlerinin büyümesi yutma güçlüğüne neden olabilir.
İştahsızlık Lenf sistemini etkiyelen kanserlerde ve kanser benzeri aşırı lenf bezlerinin büyümesine sebep olan rahatsızlıklarda iştahsızlık görülebilir.
Kas iskelet sistemi ağrıları (bel, boyun, sırt, kalça ve ekstremite ağrısı) Lenfödemli bireylerde, lenfödemin oluştuğu bölgede ağrı oluşabilir.
Kilo kaybı Lenf sistemini etkiyelen ve kanser benzeri aşırı lenf bezlerinin büyümesine sebep olan rahatsızlıklarda sebebi bilinmeyen kilo kaybı görülebilir.
Boyunda kitle Bademcik ve pharynx rahatsızlıklarında boyunda yer alan nodus jugulodigastricus büyüyebilir ve palpe edildiğinde kitle şeklinde ele gelir. Boyun bölgesinde yer alan supraklaviküler lenf düğümleri de GIS kanserlerinde metastaza bağlı olarak büyüyebilir ve boyun bölgesinde bir kitle olarak palpe edilebilir.
Ateş Lenf sistemini etkiyelen kanserlerde enfeksiyon olmadan ateş görülebilir. Lenf bezi iltihaplarında ateş görülebilir.
Halsizlik Lenf sistemini etkileyen kanserlerde ve kanser benzeri aşırı lenf bezlerinin büyümesine sebep olan rahatsızlıklarda yorgunluk ve halsizlik görülebilir.
Bulantı-kusma Lenf sistemini etkiyelen bazı rahaztsılıklar mide bulantısına neden olabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü