Deri ve Zührevi Hastalıklar 5-1 (DERM501)

"Parapsöriasis ve Mikozis Fungoides"

Doç. Dr. Munise Daye (1 ders saati)

MF,derinin T hücreli lenfomasıdır.TNMB evrelemesine göre 4 evresi bulunur.Epidermotropizm,histopatolojide önemlidir.Fototerapi yanıtı oldukça iyidir.Birçok dermatozun ayırıcı tanısında düşünülmeli ve çoklu histopatolojik preperat hazırlanmalıdır.
Öğrenme hedefi: Derinin T hücreli lenfomaları ve en sık görülen formu mikozis fungoidestir.Kinikte birçok dermotozla karışır.tanı ve tedavi seçeneklerini öğrenmek hedeftir.Parapsöriazis nedeni belli olmayan bir dermatozdur.Küçük plak ve büyük plak formlarının MF ve diğer diğer dermatozların ayırıcı tanısında göz önünde bulunması hedeflenmektedir.

Boyunda kitle tümoral yerleşime göre mf te görülebilir
Deri ve ekleri değişiklikleri (Kuruluk, renk değişikliği, vb.) deri kuruluğu bazen tek bulgu olabilir ve ihtiyoziform mf te görülebilmektedir
Halsizlik ileri evre mf te görülebilir
Hepatomegali ileri evre mf te görülebilir
İştahsızlık ileri evre mf te görülebilir
İştah bozuklukları ileri evre mf te görülebilir
Karında şişkinlik ileri evre mf te görülebilir
Kas güçsüzlüğü ileri evre mf te görülebilir
Kasıkta/skrotumda kitle ileri evre mf te görülebilir
Kas iskelet sistemi ağrıları (bel, boyun, sırt, kalça ve ekstremite ağrısı) ileri evre mf te görülebilir
Kaşıntı her evrede eşlik eden kaşıntı bulunabilir.
Kilo kaybı ileri evre mf te görülebilir
Lenfadenopati her evrede ama özellikle ileri evrelerde görülebilmektedir.
Saç dökülmesi folikülotropik mf te görülebilmektdeir.