Patoloji 3-1 (PATO301)

"Patolojiye Giriş Dersi"

Prof. Dr. Hacı Hasan Esen (100 ders saati)

Patoloji hastalık bilimi demektir. Atardamarlarda kan bulunduğunun anlaşılması bile, insanlık tarihinin yakın dönemlerindedir (Galen, MS 200). Rönesans ile birlikte, hastalıklar konusunda gözlem teorisi ortaya atılmıştır. Patolojinin büyükbabası olarak anatomi profesörü Giovanni Battista Morgagni görülmektedir. Canlıların hücrelerden yapıldığını ilk kez söyleyen, histolojinin babası olarak kabul edilen Theodor Schwanndır (1810-1882). Patoloji dersi ancak 19. yüzyılın sonlarında tıbbiyede ders programına tamamen yerleşebilmiştir. Ahmet Hilmi Paşanın 1870 lerde ilk patoloji hocası olduğu bilinmektedir. Hamdi Suat Aknar yurdumuzda batılı, modern anlamda patolojiyi kuran kişidir. Patoloji öğretiminden beklenen; öğrencinin hastalıklı doku ve organları inceleyerek, neden (etiyoloji) ve sonuç (hastalık bulguları) arasındaki bağlantıları kavrayabilmesini sağlamaktır. Tıp Fakültelerinde Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, idari açıdan Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanlığı'na bağlıdır. Patolojik materyaller alınır alınmaz %10 luk formaldehit solusyonu içerisinde, laboratuvara getirilmelidir. Doku geldiği anda ilk yapılan işlem materyale kimlik (protokol numarası) vermektir. Kimlik verme işleminden sonra doku öncelikle makroskopik olarak incelenir. İnceleme sonrası küçük biyopsilerin tamamı, büyük materyallerin ise lezyone alanlarında örneklemerek yapılarak teknik işlemlere alınır. Dokuların mikroskopik incelemeye gelmeden önce geçtiği işlemler; Tespit, Takip, Bloklama, Kesim ve Boyamadır. Bu işlemleri tamamlanan dokular ışık mikroskopunda incelenir ve mikroskopik tanımlar ve gerekli görülürse yapılan teknik işlemlerden sonra patolojik tanımlama ve raporlama yapılır. Rutin incelemlerde ışık mikroskopi dışında İmmunflorasan mikroskopi, elektron mikroskopi gibi mikroskopi gereçleride kullanılmaktadır. Bu bahsedilen yöntemler yaklaşık olarak 24-36 saat süremektedir. Acil tanı gerektiren durumlarada (özellikle cerrahların ameliyat anında beklenmedik bir durumla karşılaştıklarında ya da operasyon şeklini belirlemek amacıyla) Frozen yöntemi ile 20-30 dakika içerisinde sonuçlar verilebilmektedir. Bu yöntemin hızlı olamsı bazı dezavantajlarıda beraberide getirmektedir (görüntü kalite düşüklüğü, hücreleri dondurma işlemine bağlı olarak hücrelerdeki bozulmalar yanılma oranının arttırmaktadır).
Öğrenme hedefi: Patolojinin dünyadaki ve ülkemizdeki tarihçesi ve bir patoloji laboratuar İşleyişi nasıl olduğuunun bilinmesi amaçlanmıştır

Anemi Patoloji laboratuarında kullanılan kimyasal maddelerin kemik iliğini süpresse etme potansiyelleri nedeniyle anemiye neden olabilirler
Başağrısı Patoloji laboratuarında kullanılan kimyasal maddelerin uzun süre solunması başağrısına neden olabilirler
Boğaz ağrısı Patoloji laboratuarında kullanılan kimyasal maddelerin uzun süre solunması solunum yollarında tahriş yaparak boğaz ağrısına neden olabilirler