MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

Ders Oturumu 47

"Miyokardit - Kardiyomiyopati"

Prof. Dr. Tamer Baysal (1 ders saati)

Ders özeti

Miyokardit; kalp kasının inflamatuvar bir hastalığıdır. Akut, subakut ve kronik olabilir. Miyokardı fokal veya diffüz tutabilir. En sık viral nedenlerden dolayı meydana gelmekle birlikte diğer enfeksiyöz (bakteri, mantar, parazitoz) ve non-enfeksiyöz (ilaçlar, romatolojik hastalıklar) nedenler de akılda tutulmalıdır. Miyokarditin kliniği genellikle yaşa bağlı farklılıklar gösterir: bebeklerde genellikle akut ve fulminan bir tablo gösterir, okul çağı çocuklarda da akut seyreder, ancak fulminan değildir, adölesanlarda ise genellikle asemptomatik seyredip klinik olarak idiopatik dilate kardiyomyopati ile başvurabilir. Kardiyomiyopati (KMP); Kalpte fonksiyon bozukluğu ile birlikte seyreden, kalp kasının primer hastalıklarına kardiyomiyopati denir. Anatomik ve fonksiyonel özelliklerine göre 3 tiptir: Dilate, hipertrofik ve restriktif. Dilate KMP en sık KMP tipidir, sistolik fonksiyonlarda bozulmayla seyreder, diğer adı konjestif kardiyomiyopati de denir. Hipertrofik KMP sıklıkla ailesel geçişli kalp kası kalınlığının artışı ile giden bir KMP tipidir. Restriktif KMP; nadir görülür atriyumlar geniş, ventrikül genişliği normaldir (çoğu zaman atriyumlar ventriküllerden daha geniş görülür). Restriktif KMP nin konstriktif perikardit ile ayırıcı tanı yapılması önemlidir.
Öğrenme hedefi: Miyokardit; acil durum ve semptomatik olanlarında ön tanısını konulup ilk müdehaleyi yapabilmesi hedeflenmektedir. Kardiyomiyopati; Üç çeşit kardiyomiyopatinin (Dilate, Hipertrofik ve Restriktif) ayırımını, kliniğini, tanısının nasıl konulacağını bilmesi ve tedavi yaklaşımları hakkında bilgi sahibi olması hedeflenmektedir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Ateş Miyokardit etyolojisinde enfeksiyon ve non-enfeksiyöz enflamasyon olduğu için etyolojisine göre değişik derecelerde ateş yüksekliği görülebilir.
Büyüme-gelişme geriliği Kardiyomiyopatiler ağır kalp yetersizliği neden olursa büyüme geriliği görülebilir.
Emme güçlüğü Kalp yetersizliği ağır olursa bebekte emme güçlüğü görülür.
Göğüs ağrısı Miyokardit ve kardiyomiyopatilerde miyokardda iskemi/enflamasyon sonucunda göğüs ağrısı görülebilir.
Hepatomegali Kalp yetersiliğinde hepatomegali görülebilir.
Hışıltılı solunum ("wheezing") Sol kalp yetersizliğinde (miyokardit, Dilate KMP ve bazen diğer KMP çeşitleri) akciğerde göllenmeye bağlı hışıltılı solunum görülebilir.
Hipotansiyon Miyokardit ve KMP ye bağlı şok tablosu ve hipotansiyon görülebilir.
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Kemoterapiler (özellikle antrasiklinler) miyokardit ve KMP ye neden olabilirler.
Kalpte üfürüm Miyokardit ve KMP'lerde dinlemekle üfürüm duyulabilir.
Ödem Kalp yetersizliği (Miyokardit ve KMP lerde) ağır olursa periferik ödem, jugular venöz dolgunluk ve göz kapaklarında ödem görülebilir.
Sabah tutukluğu Miyokardit ve KMP lerin altta yatan etyolojileri arasında bağ doku hastalıkları (romatolojik hast) olduğu için bağ dokusu hastalarında sabah tutukluğu görülebilir.
Senkop Miyokarditte ciddi aritmilere bağlı ve KMP lerde ise sol ventrikül çıkım yolu darlığı, koroner dolaşım bozukluğu ve ciddi aritmilere bağlı bilinç kaybı (senkop)görülebilir
Çarpıntı Miyokardit ve kardiyomiyopatiler her çeşit ritim bozukluğu yapabilir ve çarpıntı oluşturabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü