Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 (JINE401)

"Genital organlarda yer değiştirmesi"

Doç. Dr. Jule Eriç (2 ders saati)

Prolapsus : Bir organın yapısal yetersizlik veya bağlarının gevşemesi nedeniyle bulunduğu yerden ayrılarak aşağıya sarkması; sarkma . İlk olarak semptomlar sorgulanmalı yaşam aktivitesine olan etkisi belirlenmelidir.De lancey e göre:Level 1: Kardinal ve sakrouterin lig ( kaf prolapsusui enterosel,uterin) Level 2: Arkus tendineusi fasia pelvis, arkus tendineus levatör ani( sistosel, rektosel,paravajinal, stres inkontinansLevel 3: Füzyon: distal vajina üretranın çevre dokular ile birleşmesi: distal rektosel, perineal düşme, anal inkontinans olarak tanımlanır.Asemptomatik kadında izlem, Belirgin prolpsus da cerrehi tedaviler veya cerrahi dıişı tedaviler seçilebilir .Risk faktörleri:Doğum (özellikle vajinal doğum) şişmanlıkyaşlanma,Yaralanma (örn. Pelvik cerrahi nedeniyle),Kronik zorlanma konjenital malformasyonlar,Artmış karın basıncı (örn., Asit, karın tümörleri v.eya kronik solunum bozuklukları nedeniyle), sakral sinir bozuklukları ve bağ dokusu bozukluklarI.Abdominal sakrokolpopeksi,Sakrosipnöz ligament Fiksasyonu (SSLF),Uterosakral ligament vajinal kaf süspansiyonu yapılabilir. Organ Prolapsusları inkontinanas ile birlikte olabilir.
Öğrenme hedefi: Genital organlarda yer değiştirmesini, nedenlerini,üriner inkontinas tiplerini tedavisini blir.

Ağız kuruluğu İnkontinanas tedavisinde kullanılan ileçlar ağız kuruluğu yapar.
Cinsel işlev sorunları Total apikal prolapsusu ,ön ve arka kompartman defektleri cinsel işlev bozukluğu yapar.
Genital bölgede yara Total apikal prolapsusu ,da sürtünmeye bağlı genital yara olabilir.
Üriner inkontinans Kadın genital organ prolapsusu ile birlikte üretra hipermobilitesine bağlı olabilir.
İdrar retansiyonu Prolapsus cerrahisi sonrası idrar retansiyonu olabilir.