Patoloji 3-3 (PATO303)

"Ven ve Lenf Damarı Hastalıkları, Damar Tümörleri"

Prof. Dr. Salim Güngör (100 ders saati)

Varisler kronik intraluminal basınç artışı ve damar duvarının destek kaybıyla ortaya çıkan anormal şekilde dilate, kıvrıntılı venlerdir.Flebotromboz iltihap olmaksızın ven içerisinde pıhtı oluşmasıdır.Pulmoner emboli, DVT'nun sık görülen ve ciddi bir komplikasyonudur , venöz trombüsün parçalanması ya da damar duvarından ayrılması ile oluşur. Lenfanjİt:Lenfanjit, lenfatik damarların, bakteriyel enfeksiyonların yayılımı ile ortaya çıkan akut inflamasyonudur .Vasküler neoplaziler endotelden (örn. hemanjiom, lenfanjiom, anjiosarkom) ya da kan damarlarını destekleyen veya çevreleyen hücrelerden (örn. glomus tümörü, hemanjioperistoma) köken alabilirler.
Öğrenme hedefi: Damar hastalıklarının etyolojisi, morfolojisi ve klinik bulgularını öğrenmek.

Anorektal ağrı Hemoroidler anorektal ağrıya neden olabilirler
Ateş Flebotrombozda ateş olabilir.
Burun kanaması Herediter Hemorajik Telenjiektazide lezyonlar kendi kendilerine yırtılarak ciddi epistaksise neden olabilir.
Deri döküntüleri/lezyonları (makülopapüler, bülloz, veziküler) Kaposi sarkomunda deri lezyonları 3 evreden geçer: yama, plak ve nodül
Hematokezya/rektal kanama Hemoroidler rektal kanama nedeni olabilirler .Herediter Hemorajik Telenjiektazide lezyonlar kendi kendilerine yırtılarak gastrointestinal kanamalara neden olabilir.
Hemoptizi Özofagus varislerinin yırtılması masif üst gastrointestinal sistem kanamalarına yol açar.
Kilo kaybı Anjiosarkom gibi malign damar tümörlerinde kilo kaybı görülür.
Siyanoz Superior vena kava sendromunda baş, boyun ve kol venlerinin obstrüksiyonu sonucu siyanoz gelişir.